|

Нови турски репресии срещу кюрдите преди Невроз

Убит е Хаджи Зенгин, председател на кюрдската BDP за Истанбул. Командирът на ПКК Мурат Караилан зове за масови протести.  Барикади димят в Диарбекир, Хакари, Адана, Анкара и други градове с голямо кюрдско население.

Магдалена Ташева

 Тежки сблъсъци с полицията и жандармерията ознаменуваха днес началото на кюрдския политически сезон Невроз (Невруз на турски) в Истанбул, Диарбекир, Адана, Мерсин, Хакари и други градове.

Празникът трае обикновено 7-8 дни, от 16 до 24 март, като пикът е на 21 март – денят на пролетното равноденствие. Но когато той е работен ден, политическите акции се провеждат в най-близката неделя, която тази година се пада на 18-ти март.

 Анкара се опита да го „припокрие“ с честване на 97-та годишнина от Битката при Галиполи, но никой не й обърна внимание.

От сутринта хиляди хора, които се опитват да стигнат до местата, определени за традиционните демонстрации за Невроз, са под полицейски атаки със сълзотворен газ, дъжд от гумени куршуми и водни струи, информира кюрдската агенция Фират.  В Истанбул тълпи се сражават с полицията, за да стигнат до кварталите Казлъчешме и Зейтънбурну, където трябва да се съберат демонстрантите.   Има убити и ранени, сред тях и депутати в Меджлиса от кюрдската Партия на мира и демокрацията (BDP).

С удар в главата бе убит Хаджи Зенгин, председател на истанбулската организация на BDP, предаде Ройтерс.

Линейката пристигна твърде късно за Хаджи Зенгин.

 Тежко ранена е депутатката на BDP Мюлкие Биртан. Тя е откарана в болница заедно с още двама кюрди, Махмут Афпар и Зана Ардогмуш, съобщава агенция Фират.   В Диарбекир са арестувани съпредседателят на BDP Селахатин Демирташ и много депутати.

В област Акшемсетин пък жандармерията се бие с хората, събрани около големите неврозки огньове. Освен членове на BDP, там са дошли лидерите на левоцентристките Партия на свободата и солидарността (ODP), Партията на равенството и демокрацията (EDP) и Социалдемократическата партия (SDP), които произнасят речи. Един репортер е бил повален на земята, а фотоапаратът му повреден от полицаите, твърди агенция Фират.

В същото време край Топкaпъ се е събрала група от около 50 души от националистическите партии, които искат забрана на празника.

Тази година кюрдите накладоха неврозките огньове още на 16 март.

 

Особено тежко е положението в Източен Анадол. Полиция и жандармерия се опитват да попречат на хората от околните градове да влязат в главния кюрдски град Диарбекир. В Байляр (Baglar), Карапинар и Сур хората издигнаха барикади, за да се защитят от БТР-ите, подчертава агенция Фират. Навсякъде по хълмовете горят неврозките клади, около които се събират хора с кюрдския жълто-червено-зелен трикольор. Той е забранен в Турция, но те намират начин да го изложат на показ  – жените си слагат плетени висулки, а мъжете – ленти на челото в жълто-червено-зелено.

Кюрдска жена с пришит в забрадката й национален трикольор. 

Някои веят и зеленото знаме със звездата на ПКК, което също е забранено.

Из цялата страна полицията провежда рейдове и арестува десетки кюрди, най-вече активисти на BDP. От няколко дни се провеждат обиски в техните офиси и жилища с обяснението, че заподозрените са подготвяли „терористични актове по случай кюрдския празник Нaвруз, който съвпада с пролетното равноденствие на 21 март и дните около него“, съобщава Ройтерс.

Турската Фондация за човешки права съобщи, че за цялата минала седмица са арестувани 90 души, от които 15 само в петък.

Официална Анкара обяви, че силите за сигурност са разкрили край Истанбул и други градове скривалища с оръжие и експлозиви, което е станало причина за полицейските рейдове.

В анадолския град Ван били открити 98 коктейли „молотов“, подготвени за демонстрациите по случай празника, а в околностите на Истанбул били открити 15 кг пластичен взрив, информира Анадолската агенция. На 1 март бомба рани 15 полицаи и един цивилен в Истанбул.

Напрежението между кюрди и турци ескалира в цялата страна от една седмица. В западната провинция Кутахия полицията е евакуирала 25 кюрдски работници от новострояща се сграда, обсадена от местни турци. Тълпа от 500 турци се опита да линчува кюрдите, които бяха изведени от строежа, преоблечени в полицейски униформи, съобщават агенциите.

На 11 март движението на „Съботните майки“,

чиито синове са „изчезнали“ нейде из 253-те масови гроба, разкрити досега, организира мирни демонстрации с искане палачите им да бъдат осъдени.

Генезисът на фестивала

Този древен празник на земеделието и родитбата се нарича „Ноуруз“ (Нов ден) в Иран и Централна Азия, „Невруз“ в Турция, „Новруз в Азърбайджан и т.н. Името му идва от санскритско-иранската дума „нава“ – нов и „руз“ (роз) – ден. На някои кюрдски наречия се произнася и „Нюрож“, което може да се преведе като „полуден“ („рож“ на кюрдски е ден).

Генезисът на този фестивал се губи в дълбините на времето. Според Енциклопедия Ираника празникът е получил голямото си разпространение при преселенията на древните индоарии още преди появата на тяхната писменост и се е чествал в разгара на лятото. Хилядолетие по-късно пророкът Заратустра (Зартощ) го премества на 21 март – моментът на пролетното равноденствие, когато денят и нощта се изравняват. От епохата на Ахеменидите нататък той влиза в слънчевия персийски календар като Нова година. На този ден зороастризмът е чествал победата на Ахура Мазда (Хормузд/Ормузд) над злия дух Ангрa Майню (Ариман). В чест на добрия бог Ормузд на открито се палят големи огньове. Изобщо огънят е неразривно свързан с празника до ден днешен – от големите клади по хълмовете, през по-малките огньове, които мъжете прескачат, до свещите на празничната трапеза, на която се сервира постно – обредни хлябове, бобови храни, ашуре и тестени сладкиши.

Азърбайджанска пощенска марка от 1996 г., която изобразява празничната трапеза със свещи за „Новруз Байрами“.

През вековете в мюсюлманския свят празникът е забраняван, а тези, които го честват, са репресирани и даже убивани, защото е неислямски, езически. Той и сега е забранен в сунитските държави. Шиитски Иран го признава, защото е индоарийски. Отбелязват го в бившите съветски мюсюлмански републики, Афганистан, някои части на Пакистан, Кавказ (включително и в православна Грузия), Косово и Босна.  И, разбира се, във всички кюрдски общности по света.

Политическото съдържание на Невроз в наше време

От 1950-те години насам празникът добива ново, политическо значение като ден на възраждането и изявата на кюрдската национална идентичност. Кюрдите се смятат за ирански народ и за преки потомци на древните мидийци. (Голяма обида за един кюрд е да му кажеш, че има турска или арабска кръв, макар че хилядолетията, които са прекарали в Арабския и Османския халифат неизбежно са довели до смесване.)

Кюрдите извеждат своето родоначалие от великия съдия и пръв мидийски цар Деяко или Дяко (според кюрдското произношеие на името). Той е останал в европейската историография като Дейокс (на гръцки). Според Херодот Деяко (Дейокс) е управлявал от 670 до 647 г. пр. Хр.

Кюрдският календар започва от 612 г. пр. Хр. Тогава мидийският (т.е. кюрдски) цар Киак-сар Велики (625-585 гг. пр. Хр.) окупирал Ниневия и сложил край на злата Асирийска империя, която потискала кюрдите. Киак-сар бил внук на Деяко.

Следователно на 21 март всички кюрди – в Турция, Иран, Ирак, Сирия и в диапсората по света, ще посрещат новата 2712 г. по кюрдското летоброене, която съответства на нашата 2012 г. Те отбелязват Невроз не само като „кюрдската Нова година“, но и като свой национален празник.

ОГЪНЯТ НА ДЕЗИНТЕГРАЦИЯТА

Дотук стана ясно защо кюрдите, 99.9% мюсюлмани, почитат един очевидно езически празник, заклеймен в исляма като „джахилия“ и „ширк“.   Той е сравнително ново явление при тях  - до XX  век те не са се сещали ни за Дяко, ни за внука му Киак. Тъкмо защото са мюсюлмани, заобиколени отвсякъде от други мюсюлмани – турци, персийци и араби, кюрдите са били изложени на огромната заплаха от претопяване. И милиони от тях са се претопили. Затова останалите, запазили самосъзнание за своята различност, са имали нужда от немюсюлманска база, за да се разграничат, да се дезинтегрират от заобикалящото ги ислямско море. Наложило се да се върнат много назад, цели 2500 години, за да открият в себе си нещо нетурско, неарабско и неислямско. Открили, че езикът им принадлежи на индоиранската група, и че населяват землището, върху което някога се е разполагала великата, макар и краткоживуща Мидия.

Ако  не празнуват Невроз, те биха станали обикновени турци – в Турция и обикновени араби в Ирак и Сирия. Те се мъчат да се разграничат дори от иранците – твърдят, че Иран им е „откраднал“ празника Невроз. Съчинена е цяла теория за това – вижте сайта www.ekurd.net.

Тази нужда от дезинтеграция идва от това, че нямат своя държавност, макар че от 1000 години се борят за нея и леят кръвта си почти безгрижно. Ако през ХХ век великите сили им бяха отстъпили поне малко  суверенна земя (колкото днешните Израел или Армения, не повече), нямаше да бъде така. 

Днес в седмицата преди Невроз и на самия 21 март кюрдите по цял свят устройват многохилядни протести за свобода и независимост. По време на Невроз през 1992 турската жандармерия разстреля 50 кюрди, а през 2008 бяха убити 2 демонстранти. Рядко има честване на празника без жертви.

През 2000 г. Турция отстъпи и легализира празника, но го обяви за „пролетен фестивал на древните, предислямски турани“. Думата се изписва като Nevruz. Законът забранява употребата на кюрдския правопис Newroz, макар че кюрдите не се съобразяват с тази забрана. (Виж Yanik, Lerna K. „‘Nevruz’ or ‘Newroz’? Deconstructing the ‘Invention’ of a Contested Tradition in Contemporary Turkey“. Middle Eastern Studies 42 (2), March 2006).

Честване на Невроз в предградие на Истанбул през 2010 г. Мъжете с кюрдския трикольор на чело се надпреварват в прескачане на огньове, а отстрани девойките ахкат от възхита.

Забраните на празника и националния флаг имат все по-малък ефект, особено след като през април 2008 г.

Съдът на европейските общности в Люксембург постанови, че ПКК не е терористична организация.

(Виж съобщенията „EU court removes Turkey’s Kurdish PKK party from terror list“ от 3 април 2008 г. в интернет).

Съгласно това решение всички държави-членки на ЕС, включително и България, които през 2002 и 2004 г. са вписали ПКК и нейното политическо крило като „терористични“ под натиска на Турция, трябва да отменят този техен статут. (Защо България не изпълнява решенията на Съда на европейските общности?!)

През 2010 г. кметът на Диарбекир Осман Байдемир заяви на митинг: „Защо пред общината не се вее жълто-червено-зеленият ни флаг? Това е флагът на район Кюрдистан, който ще съществува винаги редом с още няколко автономни района из Турция. Нашият флаг трябва да бъде поставен редом до червеното знаме с полумесеца и звездата“. Тоест, той поиска Турция да стане федерация или полуфедерация като Испания, писа в. „Хюриет“. (Mustafa Akyol. „A Kurdish flag in Turkish skies?“, Hurriyet Daily News, 8/10/2010).

Тази година нервите на болния Ердоган не издържаха и турското МВР се върна към традиционните репресии от 90-те години -

то забрани празника, а областните управители не дадоха разрешения за мирни демонстрации. Въпреки това те се провеждат. На 16 март т.г. Кюрдската работническа партия (ПКК), която от 1984 г. се бори за независимост на турски Кюрдистан, призова за масово участие 20-милионното малцинство.

„Невроз е празник на нашата съпротива, на нашето единството и на нашата свобода“, заяви Мурат Караилан, командир на ПКК. Той каза, че тиражираните от турските медии версии за подготвяни терористичи действия са „пълна лъжа“.

Ден по-късно, на 17 март, съпредседателката на BDP Гюлтен Кишанак даде пресконференция, с която отправи същия призив. „Въпреки забраната ще бъдем на Казлъчешме, както винаги. Нашият народ създаде тези традиции преди повече от 2700 години, той е съществувал преди партията на Ердоган АКП да се появи, ще надживеем и неговия вътрешен министър Идрис Наим Шахин. През цялата ни история ние честваме този ден в слава, той е символът на нашия стремеж към свобода. Ще бъдем навсякъде. Невроз надживява всяка репресия, той е нашият свят ден, денят на кюрдския народ“.

Особено радикални са проявите по границата с иракски Кюрдистан. Кметът на град Хакари Фадил Бедирханоглу заяви: „Тази година ще празнуваме както през 90-те години“ – провокативен намек за подготовка на въоръжена съпротива.

Според АФП днес на митинга около огъня в район Багляр (област Диарбекир) скандираха името на лидера на ПКК Абдула Йоджелан. Председателката на местния общински съвет Зубейде Зюмрут е казала, че „кюрдският въпрос няма да намери решение, докато на масата за преговори не бъде поканен Йоджелан“.

Те искат 1) освобождаването на Йоджелан от затвора; 2) свалянето на ПКК от т.нар. Списък с терористични организации в ЕС, както повелява решението на Международния съд в Люкселмбург от 2008 г.; 3) свободно изучаване на кюрдския език (който сега може да се изучава само на частно) и 4) автономия за кюрдските региони на Турция.

На митинга в Сур една от депутатките на BDP, Емине Айна, заяви: „Няма сила, която да сломи съпротивата на кюрдски народ. Искаме свобода за Йоджелан и свобода за Кюрдистан“

Според АФП днес кюрдски демонстрации е имало и в Сирия, където един демонстрант е бил убит.