|

Бойко вдига музей на поробителя султан Сюлейман I

10-ият управник на Османската империя,когото почита Борисов, е клал предците ни като животни

Кабинетът ще вдига музей на султана-поробител, обеща Борисов на среща с кмета на Истанбул Кадир Топбаш във вторник.

 

Българският премиер Бойко Борисов във вторник анонсира нечувана гавра с историята ни – минералните бани край Бургас, които били любими на един от най-кървавите управници на Османската империя – султан Сюлейман I Великолепни, ще се превърнат в… музей. Решението си министър-председателят обяви на 6 март – само три дни след националния празник Трети март, на среща с кмета на Истанбул Кадир Топбаш. Последният бе на официално посещение в София по покана на Йорданка Фандъкова.
С този акт Бойко Борисов тотално отрича 5-вековния геноцид над българите по време на турското робство. Само за справка – Сюлейман I Великолепни, на когото управляващите ще вдигат музей, е 10-ият султан на Османската империя, управлявал от 1520 до 1566 г. Сиреч, по времето на първата поробителска вълна, когато нашите прадеди са клани и насилвани като животни от турските агресори, за да сменят вярата си.
В края на януари пък стана ясно, че 500 000 лева за реставрирането на банята на Сюлейман Великолепни край Бургас ще отпусне турската фирма „Доуш Холдинг“. Вежди Рашидов, кметът на Бургас от ГЕРБ Димитър Николов и шефовете на „Доуш Холдинг“ вече подписаха тристранното споразумение. Бургаските минерални бани са част от археологически обект „Аква калиде – Термополис“. Поради характера на собствеността върху имота (публична общинска на имота и сградите и публична държавна върху археологическата субстанция), се прие модел на тристранно сътрудничество между „Доуш холдинг“, Министерство на културата и Община Бургас. По план в началото на лятото трябва да започне изграждането на музея.
При срещата на Борисов с кмета на Истанбул беше обсъден и проектът за превръщането на Ески джамия в центъра на Стара Загора в Музей на религиите. Кадир Топбаш пък използва случая да предаде сърдечни поздрави на Борисов от името на турския премиер Реджеп Ердоган.