|

ГЕРБ продължава търговията с отцепници в парламента

Управляващите запазиха схемата “субсидията следва депутата”, с която се крадат партийни пари

Управляващите от ГЕРБ запазиха законовото извращение „субсидията следва депутата“ и по този начин бетонираха практиката на политическото номадство в парламента. Това стана на заседание в сряда, на което депутатите от управляващата партия отказаха да променят спорните текстове от Закона за политическите партии. Мнозинството отхвърли предложението държавната субсидия за депутати, напуснали  парламентарните си групи, да остава при партията, от която са били избрани. Така герберите запазиха скандалната законова вратичка, чрез която отцепниците заграбват пари от партийните субсидии.
„ГЕРБ в лицето на Дянков тълкува грешно текста в този закон (бел. ред. – ЗЗП)! Поправките в него са създадени само за коалиции, не за политически партии“, напомни от парламентарната трибуна лидерът на АТАКА Волен Сидеров. Той допълни още, че е недопустимо народен представител да може да се откаже от партията, която го е издигнала само с хвърчаща декларация от няколко реда. Националистът призова управляващите да гласуват за отпадане на проблемния текст, за да докажат, че не правят парламентарна корупция. Сидеров прикани: „За да няма спекулации, нека на партиите не се отпуска никаква държавна субсидия“.
След като отказаха да пресекат порочната практика, герберите се скриха в кулоарите от репортерските питания на вестник „Атака“ и телевизия „Алфа“. На въпроса защо са подкрепили парламентарната корупция, депутатите от ГЕРБ или се скатаваха, или лъжеха. Анастас Анастасов и Красимир Велчев неловко си признаха, че в момента за тях не е благоприятно да променят законовия текст. Димитър Главчев пък изобщо не беше в час какво се е случило в пленарна зала. Немалко бяха и депутатите на Борисов, които търчаха панически между стаите, да не би и тях да застигне неудобният въпрос.
Припомняме, че заради скандалната вратичка в Закона за политическите партии 11 депутати от ПГ на АТАКА напуснаха за по-малко от година, като повече от половината моментално декларираха принадлежност към ГЕРБ, като в замяна вицепремиерът Цветан Цветанов призна, че прибират по 17 000 лева на месец. От порочната схема „субсидията следва депутата“ се опариха още сините и РЗС.