|

Държавна банка даде на К. Петков 3 600 000 евро

  Първият отцепник от АТАКА награден за предателството с необезпечен заем от банката, подчинена на Дянков

 Екип „АТАКА“

Един от най-гласовитите, но и комични ругатели на АТАКА, отцепникът Камен Маринов Петков, е бил възнаграден за предателството си с „печатница за пари“ – фотоволтаична електроцентрала в района на Вълчедръм, плюс изключително изгоден кредит от 3.6 милиона евро, отпуснат от държавната Българска банка за развитие (ББР) срещу особен залог на активи, чиято стойност е най-малкото съмнителна. Това показват проучване на документите в системата АПИС и информациите, излезли в медиите.
Да започнем с това, че Камен Петков никога не е бил член на партия АТАКА. Също како Борислав Стоянов, и Петков е протеже на Славчо Пенчев Бинев. По тази линия е сложен на избираемо място в листата на АТАКА.
Иначе безгласният и пасивен депутат Камен Петков стана известен едва
след 10 декември 2010 г.,
когато напусна парламентарната група на АТАКА
Месец преди стана ясно, че Слави Бинев е заложил свои фирми пред Българо-американската кредитна банка (БАКБ) срещу кредит от $1 милион, след което е прехвърлил фирмите на двама неграмотни цигани от Видинско.
Според публикация на сайта BSPNews, препечатана във „Фрогнюз“ и други издания, Слави Бинев е искал да омилостиви своя върл враг Бойко Борисов, като използва за това не някой друг, а лидера на АТАКА. Волен Сидеров му отказва подобно ходатайство, а партийният в. „Атака“остана учудващо безмълвен и не помести нито ред в защита на евродепутата, пише „Фрогнюз“ в анализ, озаглавен „Бойко бута Слави Бинев с Октопод-2″, публикуван на 30 септември 2010 г. Материалът прогнозира, че вледенените отношения между Сидеров и Бинев могат да еволюират до вътрешен преврат на Бинев срещу Сидеров чрез „квотата“, която евродепутатът е вкарал в парламентарната група на партията. (Както става ясно днес, това е една от най-точните прогнози, публикувани някога в българското виртуално пространство).
През октомври бутонът Камен Петков е задействан. Той гласува за недоверие на кабинета „Борисов“ и срещу бюджета за 2011 година – в разрез с политиката на АТАКА по онова време. Малко по-късно, на 10 декември с.г., Петков обявява, че напуска ПГ АТАКА.
Оттогава започна и медийната експонация на Петков. Но и преди, и след това не се помни случай той да е оправдал пребиваването си в парламента с поне един законопроект, или питане.
Само половин година след напускане на ПГ АТАКА Камен Петков става собственик на дял от 50% от капитала на дружеството „Солар Вълчедръм“, оценен  на 2500 лв. Останалите 50% са на фирмата „Хелиос пауер“АД, която е мажоритарен акционер в компанията „Грийнтех инженеринг солюшънс“(ГИС) АД.
„Хелиос пауер“ е регистрирала „Солар Вълчедръм“ на 5 август 2010 г. с адрес гр. София, ул. „Г.С. Раковски“ No 96 и тел. 02/401 81 07, на който отговаря юридическа кантора. Управител е Росен Николов Георгиев.
Това изглежда е единственият законен служител на фирма „Солар Вълчедръм“ – към момента, в който Петков придобива 50% от капитала й, тя осигурява 1 (един) служител. Кого управлява управителят Росен Георгиев, остава неясно от справката в АПИС.
Броени дни след като става съакционер в „Солар Вълчедръм“, Камен Петков започва да инкасира ползите от своето предателство – край Вълчедръм са пуснати в експлоатация, т.е. включени в националната електрическа мрежа фотоволтаичните пана на „Солар парк Вълчедръм“ с обща пикова мощност 1.9 MWp.
Депутатът Камен Петков има общо 9 фирми, като последната, варненската ЕНЦ ЕООД  е придобил преди броени дни, на 21 януари т.г. От тях 3 са неактивни – варненската „Гала Ризорт“, софийската „Фуего груп инвестмънт“ ЕООД и „Илюминейшън консулт“. Останалите 7 са действащи, показва справка в АПИС. От тях най-сладък е именно бизнесът с фотоволтаичен ток край Вълчедръм, който му беше подарен за оплюването на АТАКА и нейния лидер. Ето защо.
Соларният ток е чиста далавера, която смъква по 3 кожи от българските домакинства и бизнеси. Българското законодателство задължава държавата да присъединява към националната мрежа всички нови мощности и да изкупва тока им на фиксирани, безбожни цени. За еленергията от фотоволтаици ние, потребителите, плащаме по 755 или 823 лв./МВтч без ДДС. За сравнение собствениците на вятърни генератори получават от 145 до 189 лв./МВтч, а най-евтин е токът от АЕЦ „Козлодуй“, който се изкупува по 16 лв./МВтч без ДДС. (Виж „Зелената енергия излиза на червено“ в сп. „Тема“ от 21 март 2011 г.)
Да плащаш по 800 и повече лева за мегаватчас означава да обречеш българската икономика на разгром (за конкурентоспособност изобщо не може да се говори), но и да направиш нейните собственици милиардери.

Но благините, които се сипят върху главата на този иначе ограничен човечец

не свършват дотук. Той получава и кредит от 3.6 милиона евро, отпуснат от Българската банка за развитие при скандално изгодни условия – виж карето.
Камен Петков получава кредита от 7 милиона лв, след като вече е доказал лоялността си към Столетницата, като й прехвърля – в нарушение на Закона за политическите партии – част от субсидията на АТАКА. Както сам обясни по Нова ТВ на 6 януари т.г., идеята на отцепването на депутати от парламентарната група беше „парите да не останат в АТАКА“. Наложило му се да обикаля парламентарните групи и да предлага като зестра 200 хиляди лв от годишната субсидия на АТАКА, защото другият „интелектуален феномен“ – Цветан Цветанов, му казал, че те са си негови собствени.
Историята с внезапното забогатяване на Камен Петков има трагична предистория. До края на 1996 г. именно благодарение на раздаването на необезпечени кредити БСП направи избрани свои другари кредитни милионери, ограбвайки спестяванията на 8 милиона българи. И нищо не последва. Банка „Славяни“ например бе раздавала милионни кредити срещу залог на хавра от 200 кв. м. между панелни сгради, вписана и оценена като „инженерингов обект“ на стойност 1000 пъти по-голяма от реалната. Но досега няма осъден ни кредитен милионер, ни банкер, раздавал и делил кредитите?
Затова през 2006 г. тази вратичка бе отворена широко – за следващото поколение кредитни милионери, лоялни на олигархията. Неслучайно Камен Петков получи подарък от 50% в „Солар Вълчедръм“ от „Хелиос пауър“. Прокурист на „Хелиос пауер“ е Иво Евгениев Георгиев – бившият секретар на ЦК на Комсомола, избран за такъв на пленума от 20 декември 1989 г. – току преди големия грабеж на България. Както е известно, впоследствие Иво Георгиев & съучастници изкормиха злополучната „Елитбанк“. Но това е вече история. Който се интересува от днешния производител на соларен ток Иво Георгиев, може да прочете „Първият милион“ на Крум Благов. Ние завършваме с мисълта на автора:
„И е повече от странно, че никой не търси милиардите левове, изчезнали в комсомолската банка на Иво Георгиев заедно с цялата далавера около т.нар. сконтови кредити“.
Не е странно – логично е. Хора като Иво Георгиев не са за изпускане. Без тях политическата търговия с хора като Камен Петков би била невъзможна.