|

Лобистки закон на ГЕРБ бетонира планините ни – II част

Цеко Минев (вляво) е сред любимците на президента Росен Плевнелиев и министър Свилен Нейков (вдясно).

България губи 155 млн. евро от проекта за ски курорт на Витоша. ЕК ще ни санкционира, ако офшорката „Витоша ски” застрои планината

 

Заприн Караминов

Пред България съществува реалната опасност да загуби 154 050 000 евро, ако проектът за ски курорт върху 158 хектара на офшорката „Витоша ски” се реализира! Космическата сума ще ни бъде изискана от Европейската комисия, защото ще се явява като нерегламентирана държавна помощ за компанията, регистрирана на британските Вирджински острови. За това алармира пред „Атака” бившият вече директор на природен парк „Витоша” инж. Тома Белев. „Ако „Витоша ски” построи планирания ски комплекс в ски зона „Алеко” при сегашните условия, ЕК ще ни постави пред два варианта”, обясни Белев. Първият: държавата да си върне тези 300 млн. лева от инвеститора. Вторият: България да внесе същата сума в общия европейски бюджет. Остава да се надяваме, че правителството ще защити националния интерес и ще прибере 150 млн. евро от офшорката, за която се твърди, че се контролира от шефа на Първа инвестиционна банка (ПИБ) Цеко Минев, ако тя все пак започне строеж на нови писти. Според плана за управление на ПП „Витоша” обаче до 2014 година там не може да се строят нови съоръжения.

Рекордната сума в евро се изчислява по следния начин: „Витоша ски” планира да получи вечни права за ползване върху 158 хектара от Витоша (според публикация на „Труд” с автор Филип Цанов, приближен до Цеко Минев). Това са 1580 декара, или 1 580 000 кв. метра. Всичко това – без конкурс, а на базата на съществуващата към момента наредба за оценка на публични държавни имоти. Която е числов и словом 5 лева и 6 стотинки на квадратен метър за целия период, т.е. завинаги! „Това е абсолютно неприемливо, защото не може за 10 години ползване да плащаш 8,70 лева на квадрат, което също е абсурдно ниска цена, а за вечно ползване – едва 5 лева”, коментира експертът. По думите му в ЕК са мнителни към всяка сделка, която не минава през търг, какъвто е случаят с отдаването на 1580 декара на Витоша. „Очаквам Комисията да направи проверка по най-елементарния начин – да види колко струва квадратният метър в региона и колко ще плати инвеститорът на държавата за ползване за вечни времена. В момента в района на Бояна, Драгалевци, Бистрица цената е 100 евро за квадрат. Разликата от тези 5,06 лв. (2,50 евро) е € 97,50. Ето това е и нерегламентираната държавна помощ! Толкова на квадратен метър ще трябва да внесе държавата в общия евробюджет, ако тази сума не влезе в хазната от „Витоша ски”, разкри схемата Тома Белев. Бърза калкулация показа, че 1 580 000 кв. м умножени по 97,50 евро дава точно 154 050 000 евро!

Всичко това ще се случи, ако ГЕРБ пробутат лобистките си промени в Закона за горите, които кабинетът одобри в последните работни дни на декември 2011 г. С тях управляващите дадоха право да се строят влекове, лифтове и ски писти в земи от Държавния горски фонд. Терените няма да променят предназначението си и на хартия ще останат гори, независимо че ще бъдат застроени. Досега на тези територии можеха да се строят само електропроводи. Решението на кабинета дойде малко след като основният инвеститор  на Витоша – фирмата собственик на съоръженията „Витоша ски“ АД обяви, че няма да пусне съоръженията, защото не е  съгласна с новия закон за горите.
Част от измененията в Закона за горите, които се отнасят за природните паркове и курортите в тях, ще помогнат на туризма у нас, изцепи се пък земеделският министър Мирослав Найденов. Той посочи, че след като земите ще запазят държавната си собственост, не може да се говори за нерегламентирана държавна помощ или обслужване на частни интереси (макар че ще се отдават земи с право за вечно ползване). Според него измененията не се правят заради офшорната фирма.
Еколозите обаче контрираха: „Земята ще остане държавно публична собственост, но си я представете с едни хубави бетонни пилони. Това нещо на хартия ще се води гора”, коментира Екатерина Раковска от Коалиция „За да остане природа в България”.

Багерите на „Витоша ски” захапаха планината още през октомври 2008 г.

 

С помощта на Тома Белев продължаваме да оборваме „митовете”, които битували в обществото относно промените в Закона за горите. 10 такива бяха изброени от Филип Цанов в публикацията му за „Труд” в броя от 7 март 2012 г.

„Всичко подлежало на съдебен контрол… Ами не подлежи! Промяната на начина на трайно ползване – т.е. от гора в писта, което всъщност се предлага, не подлежи на съдебен контрол. Това е нещо, което се случва с един протокол между местната горска администрация и собственика. Протоколът не е публичен и не подлежи на съдебен контрол. Тъй че е абсолютно реално с тази поправки в Закона за горите да се изсекат огромни площи горски масиви без никой да разбере”, разкри пред „Атака” Тома Белев. Това е т.нар. пети „мит”, засегнат от Филип Цанов. „Няма никакъв проблем горите на България да бъдат поголовно изсечени”, контрира инж. Тома Белев. В статията, публикувана в „Труд”, Цанов успокоява читателите, че у нас се наблюдавал „свръх прираст” в горския ни фонд с 10 млн. куб. метра. „Прирастът всъщност е много под средния за Европа. И това е съвсем нормално – ние сме южноевропейска страна и обяснението на това е в климата ни”, обясни Белев. И се обоснова: прирастът е 5,5 кубика на хектар за ЕС, докато в България е 5,1 кубика/хектар.

Според Тома Белев този прираст у нас е концентриран в младите иглолистни дървета, създадени през комунизма. За съжаление обаче формулите, по които се изчислява, са от 60-те и 70-те години на 20 век. Които формули по климатични условия нямат нищо общо с настоящето. Т.е., тогава действително е имало голям прираст по простата причина, че влагата е била повече, общите условия са били по-добри. За последните 20 години обаче имаме почти двоен спад във валежите в защитените територии. Което веднага се отразява върху прираста. „Дори и да е така, този „свръх прираст” е натрупан в младите иглолистни култури. А ние сме единствената европейска страна, която в периода 2000-2010 година е увеличила два пъти ползването на дървесина – от 4 на 8 млн. куб. метра! С това искам да обясня, че няма как да се използва целият прираст от тези 10 млн. куб. м, това може да го говорят хора, които си нямат понятие. Никъде в Европа не се използва целият прираст. Нормалното количество, което се използва от прираста, е 50 до 65% – в северните държави е по-голям, в южните – по-малък”, ясен бе бившият директор на Природен парк „Витоша”.

 

 30 000 българи не знаят какво ги чака

Поне 30 000 българи, живеещи в 6 селища около Витоша – гр. Банкя, столичния кв. „Бояна”, с. Железница, с. Кладница, с. Рударци и с. Драгичево, не подозират какво ги чака, ако плановете на офшорката „Витоша ски” се изпълнят и тя построи нов ски курорт в планината над София. Това установи проверка на в. „Атака” при посещение в споменатите населени места.

Идеята на офшорната фирма е в природен парк „Витоша” да се изградят 8 нови писти,18 влекове и лифтове, нов микроязовир за изкуствен сняг (с употребата на химикали) и обем 70 000 куб.м., както и прилежащата инфраструктура на територията на съществуващите писти от 19 хектара плюс нови 1650 дка в ски зона „Алеко”. Само че бъдещият курорт ще „захапе” и 270 дка вододайна зона, откъдето черпят вода шестте селища. Именно оттук и опасността водата им в един бъдещ момент да бъде отровена от химикали и фекалните води на новия курорт.

От всички кметове единствено управникът на с. Рударци Богдан Богданов не се скри зад „много ангажименти” и разговаря с екипа ни. „Не съм наясно с проекта. Щом аз не знам, няма как и хората тук, над 4 000 жители, да имат каквато и да е информация за опасността”, призна Богданов. Той обаче бе категоричен, че застрояването не би трябвало да се допусне предвид опасността за питейната вода на хората.

„Ако това не е проблем, не знам какво може да е”, ясен бе Богдан Богданов. И обеща, че ще проведе среща с жителите на Рударци, за да ги алармира за плановете на „Витоша ски”. „Благодаря ви, че има такива инициативни медии като вашата, за да се опитаме заедно да предотвратим евентуалната опасност”, сподели кметът на с. Рударци.

Управникът на с. Железница обаче не беше толкова учтив. След предварителен разговор Дойчин Сремник (ГЕРБ) ни обеща среща, като по телефона бе категоричен: „Чувал съм за проекта, ще окаже лошо влияние на екологията”. В уречения ден обаче намери повод да се измъкне с оправдание за „ужасна ангажираност” и незнание какво точно се готви да се строи на Витоша. Колегата му в с. Кладница Васил Мирчев (ГЕРБ) по телефона също ни обеща среща, но впоследствие се измъкна, защото отивал на погребение. „После излизам в отпуск по болест, отивам да си лекувам костите”, сервира ни Мирчев. Но намери сили да сподели, че е наясно с поправката „Витоша ски” в Закона за горите, от която ще произтече и директната опасност за живеещите около планината.