|

Лъсна Сейшелската афера срещу АТАКА

    Защо собственикът на СКАТ не носи отговорност за измама със записи на заповед?

  Магдалена ТАШЕВА

Република Сейшели е архипелаг от 115 острова в Индийски океан, пръснати край африканския бряг, на североизток от Мадагаскар. Офшорна зона с 86 хиляди души население. Няма никакви данъци – ни върху доходите, ни корпоративен, ни друг. Има само големи такси за регистриране на фирма. И много местни фирми, които се занимават само с регистрация на офшорни фирми на името на хора от цял свят. От seychellesoshore.com разбирам например, че местната фирма „Фиделити“ може да ми регистрира офшорна фирма на Сейшелите, което включва и изготвянето на (фиктивен?) постоянен адрес на някой от островите и списък на директори.
През есента на 2003 г., след едно интервю в „Плейбой“, Сейшелският архипелаг нашумя в България като любимо място на отдих на Слави Бинев, днешния евродепутат, православен архонт и тамплиер. В интервюто, озаглавено „Бохем – това е човек с прерязани вени във вана с топла вода“, той заявява: „За мен местата, където човек се чувства най-близо до природата и усеща свободата, се намират в Индийския океан. Това са Малдивите, Сейшелите, Коморите.“
Публикацията беше гарнирана със снимка на Слави Бинев под една палма на Сейшелите в компанията на „легендарния битълс Джордж Харисън, бизнес партньор на Бинев“. Уточняваше се, че на екзотичния архипелаг Бинев е празнувал 30-ия си рожден ден в компанията на свои бизнес партньори.
По онова време обаче Бинев е прост съдържател на верига бардаци и чалгаджийници и е известен най-вече с побоя си с висаджийския бос Георги Илиев, който бе оправдан от съда.
Самият Бинев твърди на сайта си, че в ония години е бил помолен (?!)

да стане „почетен консул
на островната нация
на Сейшелите

и с това да спечели ценен опит и бизнес контакти, с които да помогне на фирмата му R-Systems да изгради туристическата индустрия в България“.
Е, очевидно нещо е попречило на ерзац-архонта да стане дипломат и да изпере не особено красивото си минало с тази иначе благородна професия. Днес почетен консул на Република Сейшели в България е Максим Бехар, собственик на пиар фирмата „М3 комюникейшънс“. Но Бинев не се е отказал от тази перспектива.
В по-ново време, като наблюдател (2007-2009 г.) и депутат в Европарламента, Бинев не прекъсва връзките си със Сейшелите. Той се познава с висшестоящи лица в островната държавица. Сред асамблеите и комисиите в ЕП, на които е член, фигурира и група за приятелство с държавите от този регион, което осигурява на Слави Бинев възможност да пътува често до Сейшелите на разноските на европейския данъкоплатец. Официалният вестник ЕС публикува един протокол от тържествено заседание на Съвместната парламентарна асамблея, учредена по споразумението за партньорство на ЕС с държавите от Африка, Карибския и тихоокеанския басеин, проведено на 30 ноември 2009 г., на което присъстват и българските евродепутати Слави Бинев (независим) и Мария Неделчева (ГЕРБ-ЕНП).
Но онова, с което Сейшелската република нашумя в България, не бяха разходките, забавленията и бизнеса на Бинев в тази офшорна зона.
Името на Сейшелите нашумя с тиражираната от септември 2009 г. нататък лъжа, че лидерът на АТАКА Волен Сидеров има офшорни фирми на този архипелаг, в полза на които е принуждавал кандидат-депутатите за изборите през юли 2009 г. да подписват записи на заповед или „договори за поръчителство“ на стойност 150 хиляди евро. Лъжата бе тиражирана за първи път по телевизия СКАТ от водещия на предаването „Паралакс“ Валентин Касабов.
Съобщението шокира електората на партия АТАКА.

СКАТ започна масирана
клеветническа кампания, продължила 2 години

в която някак между другото бе уточнено, че фирмите всъщност НЕ са на Сидеров. Те се водят на имената на вуйчовците на жена му Капка, единият от които към есента на 2009 г. е отдавна покойник. Също без внимание остана фактът, че кандидат-депутатите са били убеждавани да подпишат заповедите на запис или договорите за поръчителство (те и досега не могат да уточнят кое от двете са подписали) от евродепутата Димитър Стоянов, който – въпреки присъствието на нотариус Теодора Вуцова! – не им дал възможност да разберат върху какво се подписват. „Подписвай, подписвай, бързо!“ – им казвал синът на г-жа Сидерова. Че Димитър Стоянов е убеждавал депутатите да подписват някакви договори по идеята на Валери Симеонов, стана ясно и през юни 2011 г. в предаването „Свободна зона“ на Георги Коритаров.
Въпреки това в предаванията на СКАТ „Паралакс“ и „Дискусионно студио“ се изреждаха един след друг неуспели кандидат-атакисти, които изхвърляха тонове словесна помия именно по Сидеров и неговата „семейна партия“. Те удобно забравяха, че автор на идеята е собственикът на СКАТ, както и че Сейшелите са терен за бизнеса на Слави Бинев от години и следователно, евродепутатът едва ли може да стои встрани от тази история.
Вместо да помислят над тази „гатанка“, те прескачаха направо на следващия рефрен – че АТАКА е семейна фирма, в която жената на Сидеров е главен редактор на партийния вестник, баща й Георги Ибришимов – национален координатор, който държи структурите в страната, издател на вестника е фирма на жена му и баща й, синът й е зам.-председател на партията и евродепутат, а вторият евродепутат е близкият й приятел Слави Бинев. С анонса „АТАКА ООД’ и „Семейната фирма АТАКА“ започваше всяко „Дискусионно студио“ на Велизар Енчев.
В броя от 4 декември 2009 г. на в. „Десант“ (собственост на Валери Симеонов) един от клеветниците, Константин Костов, заявява:
„Гаранциите ще важат пред белгийска банка, от която възнамеряваха да теглят кредит. Измамените са станали поръчители на офшорна фирма на Слави Бинев. Таня Александрова бе близка сътрудничка на Димитър Стоянов, сина на Капка. Когато тя отишла да си иска оригинала, той й казал: „Споко, бе, Танче! Ще изтеглим един кредит с тия записи на заповеди и фирмите на Бинев ще завъртят малко пари, ще спечелим“. Момичето е много притеснено.“
Всички, които си изкарваха хляба с мръсната кампания срещу Сидеров знаеха прекрасно, че собственикът на верига от стриптийз заведения и чалгаджийници Слави Бинев е стар приятел на Капка Георгиева, че именно тя го номинира и наложи на 2-ро място в евродепутатската листа на АТАКА – след сина си, естествено. Знаеше това и Валери Симеонов.
Защо собственикът на СКАТ мълча?
След 2 години на клевети по адрес на АТАКА тази загадка получи отговор преди броени дни. Симеонов призна, че е автор на идеята за подписване на договори/записи на заповед, включително и от собствените му служители Валентин Касабов, Стоян Иванов и Калина Крумова, които бяха включени в листите на АТАКА през 2009 г., а днес обвиняват Сидеров за измамата, замислена от техния шеф Симеонов.
Ето неговата „изповед“ пред в. „България днес“ от 19 януари 2012 г.:
„Коментирали сме навремето с Волен някои идеи, Капка е присъствала. Моето лично предложение беше да се направи фиктивна заангажираност на депутатите, но не в големи размери. Предложих да се създаде публично оповестен фонд, сумите от който да бъдат използвани за благородна кауза – лечение на болни деца и прочее. Идеята беше депутатите да подписват запис на заповед – но в никакъв случай за големи суми. При преминаване от една парламентарна група в друга депутатите трябваше да внасят тези суми във фонда. Той щеше да е публичен, а не регистриран на името на Волен, капка или когото и да било. И парите да отиват за социална кауза.“
Дотук Симеонов признава, че е готвел тройна измама: 1) Записите на заповед ще бъдат фиктивни, но ще излъжат депутатите, че са материално зависими от Симеонов, ерго – от неговият „социален фонд“. 2) Измамени ще бъдат и хората, които ще търсят помощ от този фонд – те няма да знаят, че парите в него са не от благотворителност, а от измамени депутати. 3) Ще бъде измамено цялото общество. Неописуем е цинизмът, с който Симеонов смята да изпере тази измама чрез образа на детето, на болното дете, като си припише несъществуваща социална чувствителност.
В НК и НПК има състави за наказание на измамници. Защо прокуратурата не назначи поне една проверка?
След това интервю лидерът на АТАКА поиска право на отговор от в. „България днес“ – виж карето. В броя от 23 януари т.г.
Сидеров заяви: „Разбрах за записите на заповед едва когато се вдигна шум. Нямам нищо общо с това!
Всеки един от депутатите трябва да знае какво подписва и нито съм длъжен да го знам, нито някой е длъжен да ми докладва. Това са персонални действия на всеки от тях. Но говорейки за измама, Валери Симеонов е човекът, който имаше подобни идеи и доколкото виждам, ги е реализирал. Той непрекъснато ме притискаше, че хората, които искат да станат депутати, трябвало да бъдат обвързани. И предлагаше именно да е със запис на заповед, понеже така държал и своите служители в телевизия СКАТ. Това е човек, който няма доверие на никого… “
В същото интервю лидерът на АТАКА дава отговор и на другата загадка – защо СКАТ нито веднъж не потърси Слави Бинев за обяснение на Сейшелската афера. Отговорът е:

Тясната финансова връзка
Симеонов-Бинев,

която се крие от обществото.
И познайте какво стана? В. „България днес“ цензурира този откъс от интервюто на Сидеров. Той обаче остана записан на нашите диктофони, затова ви го предлагаме тук, в карето. Оказва се, че по време на проверка на НАП в СКАТ са били установени неосчетоводени приходи за около 2 милиона, чиито произход Симеонов е „обяснил“ пред НАП с документ за фиктивни заеми, предоставени му от фирми на Слави Бинев. Срещата между двамата е била организирана от г-жа Сидерова в ресторант „Крим“. Волен Сидеров е стоял на друга маса и е разговарял със свой съпартиец, поради което няма информация за разговора помежду им.
Но не само финансовата зависимост на Валери Симеонов от Слави Бинев е причината за калната кампания срещу АТАКА.
До изборите за президент през октомври 2011 г. собственикът на СКАТ открито обслужваше Алексей Петров и неговата партия РЗС. И не криеше как го обслужва – с компромати. Преди изборите през 2009 г. Валери Симеонов се мъчи да убеди Волен Сидеров, че Десислав Чуколов не трябва да се явява като мажоритарен кандидат на АТАКА в Плевен, за да „освободи патриотичен електорат“ за кандидата на Яне Янев – бивш полицай. Понеже бил много силен. Сидеров категорично отказва и двамата влизат в пререкание. Отношенията им са охладени оттогава.    През май 2011 г. стана ясно, че двамата -

Трактора и Симеонов, гласят нова „патриотична“ партия

която да отнеме електората на АТАКА. На 4 май 2011 г. пред сайта „Бесове“, списван от съпругата на Валентин Касабов, Петров заяви: „След юни аз и Валери Симеонов ще вадим сигнали за корупция.“
„Изпълнителният директор на Съюза за стопанска инициатива Алексей Петров заяви днес пред журналисти в Бургас, че от юни ще започне да вади сигнали за корупция в медиите, за това ще разчита и на собственика на СКАТ Валери Симеонов. Компроматите не били подготвени избирателно и щели да засягат както държавни, така и общински служби, които притискат дребния и среден бизнес. Така Петров отговори на журналистически въпрос дали ще има съвместни действия с бургаския общински съветник за предстоящите местни избори по време на пресконференция, проведена в Капитанската зала на хотел „България“ днес в Бургас“, гласи дописката.