|

Чиновници в земеделието оставят фермер без европари

Засадени 40 дка ниви изведнъж изчезват от цифровата карта на фонд „Земеделие“

Чиновници в Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция оставят без субсидия земеделски производител. Причината – земите, които Митко Гетов е засадил с картофи в селата Лопушна и Шума, изведнъж изчезват от цифровата карта. Така за труда си за 2011 г. фирмата на Гетов „Еко-Булгарплодъ“ ЕООД няма да получи нито лев субсидия по схемата за единно плащане на площ. Въпросните ниви са щателно описани и проверени от общинската земеделска служба. След това документите са минали и през общината във Връбница, като нито една от службите не констатира липсата на въпросните ниви. Едва преди месец Гетов разбира, че в сметката му няма да постъпят пари, защото се оказва, че земите, които обработва са попаднали в „несъвместими площи“. Това поне му обясняват от земеделското министерство. Оттам го съветват единствено да си пусне жалба. „Срещу какво да се жалвам, като реално нямам никакъв документ, на който да се позова“, изплака пред вестника Митко Гетов. Според него целта на бюрокрацията е евросубсидиите да не стигнат до българските производители. И даде за пример парите по мярка 311 и 312 „Разнообразяване към земеделски дейности“ и „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия“, според които страната ни трябва да усвои 140 милиона евро по едната и 127 милиона евро по втората програма до 2013 г. Става въпрос за над 4200 земеделски производители или по прости сметки излиза, че всеки земеделски производител трябва да получи по 31 000 евро, пресмята Гетов. Реално обаче са удвоени едва около 15% от тези програми, а до 2013 няма как да се навакса това изоставане, категоричен е земеделският производител.
Втората пречка пред евросубсидиите идва от огромния брой документи, които всеки кандидатстващ трябва да попълни. За мярката, по която аз кандидатствам, са 40, обяснява Гетов.
Това не е първата година, в която производителят е порязан от Разплащателната агенция. За 2010 година вместо планираните 2800 лева получава едва 1900 лева. Причината отново е чиновническа грешка – 10 дка от обработваните земи се припокривали. Отново цялата документация е минала през областната служба и общината.
Сега земеделският производител се чуди има ли смисъл да продължава да произвежда в България, или да остави пазарът ни да бъде залят от картофи и зеленчуци от Турция и Полша.

Производител: Служителка от агенцията ни прие в тоалетната

Най-трудното нещо е да влезеш в сградата на Разплащателната агенция, твърди Митко Гетов. Направил съм пътека, за да ми обяснят какво да направя и защо не получавам субсидията, която ми се полага. Прехвърлят ме от телефон на телефон, без да получа какъвто и да е отговор. В един от редките случаи, когато успява да стигне до чиновник на агенцията, го приемат в тоалетната. Ние производителите сме тези, които издържаме чиновниците в тази агенция, но всъщност не получаваме никакво съдействие, оплаква се земеделският производител.

 

Гаф на ведомството поряза 20 000 производители преди година

Само преди година гаф на земеделското министерство заплаши да остави без евросубсидии 20 000 земеделски производители. Ведомството на Мирослав Найденов не можа да започне разплащане на няколко милиона лева заради липсата на актуална карта, която да показва, че нивите са обработвани. Зърнопроизводителите реагираха веднага и обявиха, че излизат днес на протести в 21 области на страната с тракторите си.
Оправданието тогава на министъра много прилича на днешното от ведомството му. „Причината тези 20 000 фермери да не бъдат включени в започналото плащане е, че техните земи попадат във физически блокове, за които няма нови снимки след 2006 г., поради което те ще бъдат обект на проверка на място“, заявиха експертите на Мирослав Найденов. Т.е. експертите ще обиколят нивите, за да видят дали реално са обработвани. Оттам добавят, че неизвършването на тези проверки означава кандидатите да получат субсидия в намален размер, или изобщо да не получат субсидия.
В началото на миналата година от същото министерство се похвалиха, че разполагат с нова карта за 60% от територията на България. Оказва се обаче, че нивите на тези 20 000 земеделци не били включени в нея. Новото обещание беше цифровата карта да е готова до май 2011 г. тя се изработва от консорциум ГМК, управляван от бившия зам. военен министър от квотата на ДПС в кабинета „Станишев“ Иван Гаврилов. Тя струва на земеделското министерство 10.6 млн. лв.