|

АТАКА иска отмяна на плоския данък

Гражданите да си връщат част от платеното ДДС, призоваха националистите

АТАКА настоява за отмяна на плоския данък. Това обяви лидерът на националистите Волен Сидеров по време на специална пресконференция в понеделник. Патриотът припомни, че още през 2007 г., когато бе приет плоският данък, единствено АТАКА от всички парламентарно представени партии се обяви против. Според него настоящото устройство на данъчната система у нас ощетява обикновените хора, чиито доходи са ниски, за сметка на милионерите, които плащат по-ниски данъци. Сидеров посочи пред журналисти, че единствено в държавите в Източна Европа съществува плосък данък, за разлика от водещите европейски икономики. Според него това е поредният пример за неуспешен експеримент за реформиране на данъчната система у нас.
„АТАКА е единствената партия, която предлага реални идеи за повишаване на жизнения стандарт на българските граждани. Затова и призоваваме за вдигане на минималната заплата до 1000 лв., а минималната пенсия до 500 лв. Те ще бъдат необлагаеми, което ще даде нужния тласък на икономиката“, заяви още Сидеров.
Той допълни, че е недопустимо икономиката ни да се издържа от ДДС акцизи, които са косвени данъци. Според него обикновените граждани също трябва да имат правото да получават част от платеното ДДС, както правят фирмите.
„Какво е предназначението на касовите бележки, за които се положиха толкова усилия да се въведат? Никакво, поне за хората. Ние искаме чрез тях гражданите да имат правото да си връщат част от платеното ДДС в края на годината“, допълни лидерът на националистите.
Сидеров обвини настоящите управляващи от ГЕРБ, че продължават политиката на БСП. Според него вече не може да се говори за леви и десни партии у нас, след като дори и социалистите въвеждат десни мерки.
„Крайно време е всяка партия да обяви идеологията си, за да могат хората да направят адекватен избор. Вече не можем да говорим за леви и десни партии, а за проглобалистки и антиглобалистки такива. АТАКА е антиглобалистка партия. Ние сме против неолибералните доктрини, които се доказаха като неефективни. Ние сме за суверенна национална икономика. За целта обаче трябва да има идеен диалог, а не махленски закачки“, настоя Сидеров.