|

АТАКА иска референдум за Централата “Белене”

Всенародно допитване трябва да реши проблемите на атомната енергетика  

Маргарита ВЪРБАНОВА

Националистите са категорични, че БСП си прави ПР акция с идеята за народно допитване за АЕЦ „Белене“. 

 

АТАКА е за развитието на ядрената енергетика у нас.  Необходимо е обаче всенародно допитване,  такава е нашата ясна и категорична позиция и тя не е от вчера. Това заяви лидерът на националистите Волен Сидеров на извънредна пресконференция, на която оттегли подписите на осем депутати патриоти от вота на недоверие срещу кабинета „Борисов“. Той беше категоричен, че причината е в некоректността на БСП, която си е присвоила идеята за референдум за бъдещето на атомната енергетика, въпреки обещанието, че ще застане зад АТАКА, срещу което патриотите ще я подкрепят за вота на недоверие. Вместо това БСП отхвърли сътрудничеството на националистите и реши да търси подкрепа от НДСВ и ВМРО.
От една страна това е некоректност на социалистите. От друга страна времето показва, че те нямат никакво намерение да извършат национално допитване и от присвоената идея няма да последва нищо. От БСП не направиха никакви срещи с политически сили и обществени организации, а се съсредоточиха единствено върху дискусията в парламента по вота на недоверие на 23 април.  Такава обаче не се състоя, защото с оттеглянето на подписите на АТАКА броят на поискалите обсъждане падна под 1/5 от народните избраници (48 души) и стигна 40.  Припомняме, че под искането за вот на недоверие се подписаха 39 депутати от БСП, 8 от АТАКА  и един независим.
Волен Сидеров обяви, че още в началото не е имал особено желание партията да се подпише под вота на недоверие, но е склонил заради подкрепата на социалистите за националното  допитване до народа за атомната енергетика.
АТАКА продължава да иска

да се удължи срокът на
работа на 5-ти и 6-ти блок
на „Козлодуй“

Това е принципна позиция . Както и преосмислянето на искането да се прекрати строежът на АЕЦ „Белене“. Подписването под вота на недоверие не ми беше комфортно, призна Волен Сидеров. Чашата обаче прелива, когато от БСП обявяват,  че не АТАКА, а те ще инициират референдум, за който ще поискат подкрепата на ВМРО и НДСВ. Откровен цинизъм е да се търси подкрепа за референдум от НДСВ, защото именно Меглена Кунева, член тогава на управлението на царската партия и преговаряща за присъединяването ни към ЕС, спомогна за затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.
Националистите са категорични, че БСП си прави ПР акция с идеята  за народно допитване.  БСП сякаш се гнусят от АТАКА, има една лицемерна гнусливост. Според Сидеров социалистите се държат така, като че ли подписите на депутатите от АТАКА са достойни за вот, но не и за референдум. Трябва да се направи всенародна подписка, а не само на една партия, категорични са националистите. Затова БСП не може да си слага печата за авторството върху идеята.  Развитието на ядрената енергетика не е въпрос само на едно правителство, тя определя бъдещето на страната за десетилетия напред, затова е национална кауза и за нея трябва да бъде питан народът, смятат патриотите.
През седмицата от АТАКА за пореден път обявиха, че настояват за допитване до народа и обясниха, че експертите на партията ще работят в тази насока. Националистите смятат да внесат проекторешение в парламента, с което Народното събрание да отмени решението си за спиране на АЕЦ „Белене“. Не е имало натиск от ГЕРБ, обясни Сидеров. Както и няма връзка решението на АТАКА с Георги Първанов и лидерската битка в БСП. Не е имало коалиция между АТАКА и социалистите. Стана дума за национално отговорна политика по отношение на АЕЦ „Белене“, която националистите винаги са отстоявали.
По-важно е дебатът за АЕЦ „Белене“ да се състои като обществена дискусия, отколкото по него да се водят дебати в парламента, защото е очевидно, че проблемът засяга стратегически национални интереси. Това коментира пък политологът доц. Александър Маринов. По повод оттеглените подписи на АТАКА от искането за вот на недоверие, той заяви, че подобна реакция от партията на Волен Сидеров е била очаквана.“ Трябва парламентарната процедура да е на нивото на обществените интереси и очаквания, а ние виждаме точно обратното. Тези, които не са се отказали от вота, и те се

опитват да експлоатират темата по един не особено конструктивен и обществено-отговорен начин
защото е ясно, че този дебат е част от предконгресната бъркотия и битка в БСП, каза още политологът.
Междувременно стана ясно, че правителството разполага с доклада на банката консултант HSBC за строителството на „Белене“. Според него цената на АЕЦ-а е 10,5 млрд. евро – съобщи премиерът Бойко Борисов.

 

Павел Шопов: Трябва да останем високотехнологична държава

С отказването от строежа на АЕЦ „Белене“ се затваря последната ни останала висока технология. Това не бива да се допуска, категорични сме, че България трябва да бъде високотехнологична държава. В момента има подготвени кадри в „Козлодуй“, сега сме енергиен център на Балканите и не бива да загубваме тези позиции. Регионът в момента има нужда от 40 мегавата енергия и потреблението ще расте. Добре е да мислим как можем да посрещнем тези предизвикателства при възможностите, които имаме, а не да се отказваме от тях.  Построяването на „Белене“ досега трябваше да бъде факт. Трябваше да бъде пусната в експлоатация. Голяма е демагогията на БСП, като се опитват да се изкарат най-големите привърженици на строителството на тази централа.
Когато говорим за атомна централа, трябва да знаем, че става дума за най-евтината електрическа енергия, за най-чистата в екологично отношение в сравнение например с производството от въглища. Цели територии се превръщат в пустиня след изкопаването на въглищата. Опазването на околната среда също трябва да се има предвид, когато става дума за производство на електроенергия.
Държа да припомня още, че никоя от политическите сили не е направила толкова, колкото АТАКА за удължаване живота на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Ние винаги сме отстоявали принципни позиции за развитието на ядрената енергетика.