|

АТАКА настоя да се касират изборите в Кюстендил

Партиите се надцакваха с от 20 до 50 лв. за цигански глас в квартал “Изток”

Циганите се редяха на опашки пред секциите, а след като гласуваха, признаха кои партии са платили за гласа им.

 

АТАКА иска изборите за общински съветници в Кюстендил да бъдат касирани. Националистите внасят жалба в Кюстендилския административен съд с искане и последните частични избори  да бъдат отменени. От партията ще настояват за провеждане на ново гласуване, но този път под международно наблюдение. Това заяви на специална пресконференция в парламента лидерът на АТАКА Волен Сидеров.
„На частичните избори там, ние с моите колеги Павел Шопов и Десислав Чуколов, бяхме в ролята на застъпници, за да наблюдаваме отблизо и на място какво става по време на изборите, особено в смесените секции. Станахме свидетели на масово купуване на гласове. Записахме с камерите на телевизия Алфа роми, които твърдят, че са вземали пари, че са убеждавани да гласуват за една или друга политическа сила“, каза Сидеров.
Припомняме, че Върховният административен съд вече веднъж касира вота за Общински съвет в града на черешите. На провелите се повторни избори обаче АТАКА установи групи нарушения  и яко надцакване между ГЕРБ, БСП, Коалицията на кмета Паунов, „Лидер“ на Ковачки  и РЗС за гласовете в циганския квартал „Изток“. Пред камерите на телевизия „Алфа“ самите роми признаха, че гласът им е купен от 20 до 50 лв. Освен това журналисти на националистическите медии разкриха, че от БСП са осигурили таксита, които да извозват ромите до изборните секции. Шокиращи бяха изказванията на някои от избирателите. „Не знам за кого ще гласувам. Като вляза в секцията ще ми кажат“, „Цялата махала ще гласуваме за БСП, щото така ни е казано“, „Кметът Паунов в града дава по 20 лв., а по селата до 50 лв., не е честно така“, са малка част от признанията на циганите, вотът на които бе решаващ за изборите в Кюстендил.    Националистите настояват  освен изборите да се повторят при международен контрол, да има камери във всяка секция и скенери за всяка бюлетина. Също и всяка партия да има свой представител във фирма „Информационно обслужване“. Ако предложенията не се приемат, Сидеров е категоричен, че се обезсмислят и предстоящите парламентарни избори догодина.