|

АТАКА: Сканиране на бюлетините и камери във всяка секция

ГЕРБ протакат промените в изборния кодекс, за да манипулират пак вота

Депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов (със сакото) изнася чувал с бюлетини от зала „Универсиада“ на вота миналата есен.

 

АТАКА настоява да започне спешен ремонт на изборния кодекс, като вотът бъде напълно контролиран. Националистите предлагат да се монтират скенери на избирателните урни, които да регистрират пускането на всяка бюлетина. Получените данни ще се изпращат в единен информационен център, в който ще има представители на всички участници в изборите, обясни депутатът от АТАКА Десислав Чуколов. Всички избирателни секции пък трябва да бъдат оборудвани с камери, които да проследяват изцяло вота, е другото предложение на АТАКА. Според националистите трябва да има и паритетен принцип за участие в ръководството на „Информационно обслужване“ – фирмата, която брои бюлетините на всеки вот. „Информационно обслужване“ е компания от критична важност за държавната администрация. Тя се занимава с обработката на данните по време на изборите в страната. „Информационно обслужване“ в момента се контролира от управляващата партия, защото е почти изцяло държавна собственост, като Министерството на финансите контролира 99.5% от него. Останалите 0.5% са собственост на физически лица, които са ги придобили по време на масовата приватизация.
От АТАКА настояват още за завишаване на наказанията за изборни манипулации, извършени от членове на ЦИК и СИК. „Всичко това ще струва малко под 1 млн. лв. Нека някой да излезе да ми каже, че демокрацията не си заслужава“, отсече Десислав  Чуколов.
Управляващите от ГЕРБ обаче ще бавят до последно промените в изборния кодекс, твърдят запознати. Целта била промените да се приемат в последната минута без дебати, защото от ГЕРБ готвят предсрочни избори през есента. За това вече предупреди и лидерът на АТАКА Волен Сидеров. С предсрочния вот управляващите целят да избегнат негативите по отношение на тяхното управление, които се увеличават, заяви Сидеров. При това положение ние сме длъжни още по-бързо да действаме за промени в изборния кодекс.
При евентуални избори през ноември месец, няма да има никакво време за поправки, а и управляващото мнозинство ще направи така, че да ги избегне, категоричен е лидерът на АТАКА.