|

Безхаберието на Борисов тласка Кърджали към Анкара

Предадени от ГЕРБ, гладуващите металурзи от ОЦК искат помощ от турския премиер Ердоган

Отчаяните металурзи от ОЦК -Кърджали, част от които вече започнаха гладна стачка заради неизпълнените обещания да си получат дължимите заплати, вече искат помощ не от българския, а от турския премиер. До скандалното положение се стигна, след като Борисов не изпълни поетите си ангажименти и не задължи бившия бос на предприятието и спонсор на ГЕРБ – Валентин Захариев, да се издължи на работниците, на които вече дължи над 1 милион лева. Така след двумесечни ефективни протести, десетки репортажи, купища щедри обещания от премиера и министрите му, металурзите пак се оказаха забравени от Бога – без средства да издържат себе си и семействата си, без работа и без надежда за помощ от никъде.
Преди дни стана ясно, че работниците в ОЦК-Кърджали вече са толкова отчаяни от бездействието на кабинета, че молят за помощ турския премиер Ердоган, който днес пристигна на посещение у нас. „Бойко Борисов дойде да се срещне с нас два пъти, но нищо не се получи, искаме съдействие от Ердоган“, твърдят зарязаните от държавата металурзи, цитирани от турския новинарски сайт „Ажанс БГ“.
Повечето от работниците в ОЦК са от турски произход. Както е известно, в смесените райони от край време по-активно присъстват мисионери на Анкара, отколкото български държавници. Това се потвърди още веднъж с престъпното безхаберие на кабинета по отношение съдбата на служителите в ОЦК. Така хората от Кърджали и региона логично търсят закрила от тези, които отдавна чакат да ги приютят. Защото няма съмнение – за Ердоган е добре дошло да приласкае обречените от ГЕРБ на глад металурзи и да затвърди авторитета си в смесените райони, което ще е нова крачка към откъсването им от България, за което АТАКА отдавна алармира.
Междувременно във вторник четирима работници от комбината обявиха гладна стачка, докато не им се плати всичко дължимо. Един от тях е Марин Стефанов, който обяви: „Вече сме отчаяни. Бяха казали, че ще направят всичко възможно, за да си запазим работните места и да храним семействата си. Тук друга прехрана за нас няма“.
Остава да видим дали все пак кабинетът ще се сети за гладуващите металурзи, преди Ердоган да ги вземе под крилото си.