|

Бойко избяга от студенти, те го нарочиха за “мишок”

Тежковъоръжени полицаи опитаха да смажат протеста на спортистите от НСА

Министър-председателят Бойко Борисов позорно се скри от протестиращи пред МС студенти от Национална спортна академия (НСА) и техни колеги от други ВУЗ-ове, които настояваха правителството да се намеси и спре незаконното застрояване, за да запази целостта на учебната им база по водни спортове в Несебър. Скатавката на премиера изнерви младите спортисти, които отвърнаха със скандирания „мишок“ и „мафия“. НСА води дела за спорни терени от базата, които със съдебно решение са върнати на други собственици. Това е и причината студентите да тренират на чужди лагери в Турция.
За да гарантира спокойствието на своя началник и министрите, МВР шефът Цветан Цветанов беше изпратил срещу мирния протест десетки тежковъоръжени полицаи, които да тушират недоволството, при което се стигна до сблъсъци. Вместо с камъни обаче, протестиращите студенти замеряха органите на реда с медали, спечелени от тях на спортни състезания.
„Искаме базата да запази целостта си, а собствениците да бъдат обезщетени, но с други терени. Никой не е против законната реституция“, подчерта Христо Константинов, ръководител на базата. Спорният имот е най-голямата база за обучение на водни спасители в България.
Световният ни шампион по крайбрежно морско гребане от 2010 Любомир Костадинов също дойде на протеста. „Ще се преборим за базата, като сме всички заедно“, смята той. Надежда за успех според него винаги има. „Трябва да сме единни и да съберем колкото се може повече подкрепа“, категоричен бе Костадинов. По думите му именно благодарение на спортната база България има световни шампиони. Ако базата не запази целостта си според него водните спортове биха били сериозно затруднени.
В страната няма друга база за крайбрежно гребане.