|

Борисов клекна на САЩ, отказа АЕЦ “Белене”

Нуждаем се от АЕЦ-а, иначе ще купуваме турски ток от руски реактори, предупреди Волен Сидеров

Бойко Борисов се поддаде на геополитическия натиск от страна на САЩ“. Така лидерът на АТАКА Волен Сидеров коментира новина №1 от сряда – кабинетът се отказа да строи АЕЦ „Белене“. „България има нужда от още една атомна централа, за да гарантира своята енергийна независимост“, аргументира се лидерът на националистите. Той напомни, че Турция в момента строи 4 атомни централи с руски реактори. „Русия произвежда едни от най-качествените реактори, това никой не може да отрече“, посочи още Сидеров. И предупреди, че с отказа от АЕЦ „Белене“ ГЕРБ обрича България да купува в бъдеще електроенергия от Турция, произведена от руски реактори.
На 28 март, след дълго мълчание, Бойко Борисов обяви, че на правителствено заседание е взето решение да прекратим проекта АЕЦ „Белене“ и да доплатим първи реактор, който ще е готов през октомври. Той уточни, че за него остава да се дадат около 140 млн. евро. „Даден е мандат на министъра на икономиката Делян Добрев да започнат процедура за монтирането му като 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, което ще отнеме 6-7 години“. По-рано в сряда зам.-финансовият министър Владислав Горанов обяви, че площадката на АЕЦ „Белене“ ще се строи газова централа. Премиерът обаче отрече: „Още не се знае дали ще бъде построена газова централа и с какъв газ ще работи – руски или не руски“, измъкна се Борисов.
Зам.-председателят на НС от АТАКА Павел Шопов пък определи отказа от „Белене“ като „голямо национално предателство“. „Позицията на АТАКА още от 40-ото НС бе в полза на ядрената енергетика, както и за строителството на „Белене“, каза Шопов. И припомни, че АТАКА е била срещу закриването на 4-те реактора на „Козлодуй“. „С отказа за строителство на „Белене“ България ликвидира своята последна висока технология. Това една от най-големите грешки, правени в последните 22 години“, отсече Шопов. Според него решението да се строи газова централа може да означава рестартиране на темата за шистовия газ.
По-рано в сряда депутатите на ГЕРБ и предателите на АТАКА гласуваха срещу искането на патриотите за изслушване на премиера за АЕЦ „Белене“ и на външния министър Николай Младенов за териториалните претенции на Румъния.