|

Борисов краде идеите на АТАКА за неизбежната самоотбрана

Националистите искат промени в НК, за да спрат битовите грабежи

Промените в НК ще гарантират защитата на имуществото и живота на българските граждани, заяви депутатът от АТАКА Десислав Чуколов.

 

АТАКА внася предложения за промени в Наказателния кодекс (НК), регулиращи принципа на неизбежна самоотбрана и използването на оръжие при нея. Това заяви за изданието на националистите депутатът и зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Десислав Чуколов. Патриотите искат промяна в чл. 12 от НК, според който превишаване пределите на неизбежната отбрана има, когато защитата явно не съответства на характера и опасността на нападението. Според Чуколов предложените от националистите поправки ще гарантират защитата на имуществото и живота на българските граждани, без те да се притесняват от наказателна отговорност за самоотбрана.
Чуколов коментира и изявлението на премиера Борисов, който подкрепи идеята на АТАКА за промени в НК. Според националиста е похвално, че министър-председателят най-накрая е стигнал до идеята на българските патриоти и е чудно  защо досега ГЕРБ са нямали мнение по този въпрос. Чуколов подчерта, че от самото си създаване АТАКА призовава всеки българин трябва да има правото да защитава семейството, дома и собствеността си по ясен, категоричен и законово уреден начин. От щаба на националистите призоваха Борисов да не стартира новата си предизборна програма с идеи на АТАКА, които той неведнъж си е присвоявал само на думи и за съжаление не е реализирал.
Припомняме, че в края на миналата година АТАКА внесе законопроект за доброволни формирования за обществена безопасност, който обаче бе отхвърлен с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Тогава националистите изтъкнаха явната нужда от създаване на доброволни отряди, позовавайки се на събитията в Катуница. Идеята е те да съдействат на държавните органи за опазване на обществения ред и законността, на органите на местно самоуправление и органите на съдебната власт при осъществяване на тяхната дейност за защита на правата, собствеността и законните интереси на гражданите. Според патриотите при изпълнение на функциите си доброволните формирования ще въздействат предимно чрез наблюдения, разяснения, предупреждения и други форми на убеждение.