|

Бракувани пиявици смучат ли, смучат…

Тамара ШИШМАНОВА

Ако си мислите, че като свали от власт хидрата БСП-НДСВ-ДПС,  избирателят е спрял грабежа й, значи не сте наясно с многобройните пипала на българската олигархия. Те може да са бракувани като политици, но продължават да изсмукват данъкоплатеца. И то с милиони, не си играят на дребно.
Червеният Кирил Ананиев, зам.-министър на финансите в кабинетите на Костов, Кобурга и Станишев (1998-2009), само в последния си мандат е взел 540 000 лв бонуси. И сега не му е зле на Ананиев – след изборите през 2009 г. той става финансов съветник на Първанов, а в кабинета „Борисов“ урежда племенника си Владислав Горанов, зам.-министър на Дянков.
Още по-нагъл е случаят с Атанас Кацарчев, зам.-министър на финансите от 24 юли 2001 г. до 6 март 2002 г. За 7-те месеца държавна служба той е взел 951 976 лв. бонуси (медиите от 8 март т.г.), по 136 хиляди лв. на месец, освен заплатата. Доза пипер в скандала добавя и фактът, че  Кацарчев е по специалност… геодезист. А като зам.-министър е отговарял за Агенция „Митници“, Агенцията за държавни вземания, Агенция за застрахователен надзор и данъчната администрация.
На 6 март 2002 г., по време на купона, който колегите му Красимир Катев и Кирил Ананиев дадоха за напускането му, Кацарчев заяви, че минава в „частния бизнес на данъчните консултации“. (В. „Стандарт“, 7 март 2002 г.) Изглежда е реализирал частните си интереси с източване на класифицирана материя от „Информационно обслужване“ АД – фирма, която пази ключова за националната сигурност на България информация, а освен това пресмята резултатите от изборите. Защото Кацарчев остава шеф на нейния Надзорен съвет до края на 2002 г. Оттам пък скача в креслото на шеф на Надзорния съвет на Българска банка за развитие АД, в който членува и вездесъщият Кирил Ананиев.
От август 2010 г. Кацарчев е член на УС на БНТ и отговаря за нейните финанси. Щом пое поста, Наско Бонуса заяви: „Искам увеличение на бюджета на БНТ“. И как да не иска, нали от него ще точи, за да се самобонусира!
Усещайки дефицита си на компетентност, геодезистът си е съчинил CV с 2-3 финансови „специализации“, например „Данъчно облагане на неправителствени организации“ в САЩ и „Европейска фискална система“ в Мадрид. Не е ясно дали и те не са като „дипломата“ на Георги Харизанов от Датския колеж и берлинската „магистратура по икономически комуникации“ на Калина Илиева. Но е ясно, че Борисов следва пътя на своя ментор, „царЪТ“ – колкото по-некомпетентен назначенец се разпорежда с фондове за милиарди, толкова по-лесно се краде от тях.