|

Венцислав Лаков: Работил ли е Хохегер за ГЕРБ?

Комисията, разследваща скандала, да изслуша и Росица Велкова, настоя патриотът

Росица Велкова (която не познава Цветанов) дава брифинг заедно с него в Благоевград.

 

Временната комисия, която разследва скандала с Петер Хохегер, да провери дали лобистът е поемал ангажимент и е работил с ГЕРБ. Това призова депутатът от АТАКА Венцислав Лаков. Според него трябва да бъде изслушана и Росица Велкова, която беше представена като учредител на ГЕРБ, а по-късно се оказа, че е била и представител в България на фирмата на Хохегер – „Хохегер БГ“. Въпреки че Велкова твърди, че не се познава с председателя на ГЕРБ и настоящ вътрешен министър Цветан Цветанов, аз видях с очите си видео от тяхна съвместна пресконференция в Благоевград, заяви Лаков. Затова, според него, трябва да се провери връзката на ГЕРБ с лобиста Хохегер.
Националистът настоя още австрийският лобист да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка. На изслушването трябва да присъства и заклет преводач, за да може документите да имат правна стойност, предложи още депутатът от АТАКА.
Друго предложение, което Лаков направи, е да се добави в правилата на комисията  – при редовно заседание, тя да може да покани и физически лица, защото има и физически лица в предмета на дейност на комисията. Тя да заседава, когато присъстват не по-малко от половината от членовете, настоя още Лаков. Така ГЕРБ няма да могат да си създават мнозинство без депутатите от опозицията. Според него – остава неуреден въпросът със заместник-председателите – „не сме избрали, не бихме искали еднолично да се решава“, посочи Венцислав Лаков.
Разследване установи, че разследваният в Австрия Хохегер е подписал два договора в България по времето на тройната коалиция. Единият е с Пловдивския панаир през 2006 г., когато той е бил държавен, като за това ще се търси информация от министерството на икономиката. Другият е с правителството, на стойност 1.5 млн. евро, сключен през 2008 г. за изчистване на имиджа на страната. При изслушване в комисията в австрийския парламент, която разследва скандала, стана известно, че Хохегер е наел Моника Йосифова за подизпълнител. Самата Йосифова призна на пресконференция, че има два договора на обща стойност над 380 хил. евро.
Все още не е ясно дали Йосифова ще бъде разпитана от членовете на парламентарната комисия.