|

Гербер и царист с имотни далавери в село Медвен

 

 

 

 

 

 

 

 

Бъдещият ни посланик и герберски депутат Красимир Минчев (вляво) се заиграва не само с бесепари, а и с царистът и ексминистър Николай Цонев, който му е авер от военните години.

 

Шуменският депутат от ГЕРБ и бъдещ посланик в Украйна Красимир Минчев се заиграва не само с уж лютите си опоненти от БСП, както показахме в предния брой на „Атака“. Бившето военно аташе е замесено и в любопитни имотни врътки в котленското село Медвен, известно като родно място на публициста и хроникьор Захари Стоянов и идеално място за развиване на селски туризъм. Логично, за хората от властта Медвен представлява апетитно място заради съхранените възрожденски постройки, чистият въздух и уникалната панорама, която се разкрива от стръмните калдъръмени улички. Точно затова Минчев в комбина не с някой друг, а с бившият военен министър от НДСВ – Николай Цонев, започва да върти бизнес с историческите къщи.
Всичко започва още в периода 2006-2007 година, когато Цонев е действащ министър в кабинета на тройната коалиция. В медиите информация за придобитите от него имоти лъсва едва през 2009 година, когато тройната коалиция сдава властта. В подадената тогава от Цонев данъчна декларация фигурира само един закупен в Медвен имот. Още тогава обаче бившият кандидат за кмет на селото Никола Фийков казва пред „Стандарт“: „Той може една да е писал, защото само тя е на негово име, но всъщност

притежава 6 къщи
и 3 дворни места
в нашето село

и допълва: „Обвиняват Николай Цонев за някакви лъжици, а с какви пари купува къщи и места в селото ни никой не пита“. Иначе първата официално обявена имотна придобивка на царския министър е парцела от 850 кв. м е дъщеря му Моника. Изненадващо обаче, само няколко месеца по-късно семейство Цоневи решава да продаде терена и вместо него да купи друг в селото, който е наполовина по-малък. Така на 30 септември 2008 г. Моника продава имота на фирмата „Бългериън Нукс“ (чийто мажоритарен собственик е именно Красимир Минчев). В същия ден баща й Николай Цонев купува друг парцел от 440 кв. м, върху който има и построена къща, показва справка в търговския регистър на съда. „Чувала съм, че къщите и дворните места са на доскорошния министър на отбраната Николай Цонев, но официално те са купени от шуменската фирма „Бългериън нукс“, обяснява тогавашната кметицата на Медвен Иванка Джелебова и посочва, че акционерното дружество започнало да купува постройките още през 2007 г. До средата на тази година компанията се представлявала от Красимир Неделчев Минчев, който после става депутат и спира да се води изпълнителен директор на хартия. Случайно или не, преди да стане офицер, Красимир Минчев е преподавал в шуменското военно училище. Точно в Шумен и Цонев прекарал голяма част от службата си. Впоследствие двамата работили заедно и във военното министерство – Цонев като директор на социалната дирекция, а Минчев, който е бивше военно аташе на България в Украйна – като международник.
Така до 2009 година

„Бългериън нукс“ реализира общо 12 покупко-продажби
на имоти

(виж карето) в село Медвен, показва справка в търговския регистър на съда. Според местните цената на една къща с двор в родното село на Захари Стоянов стигала до 80 000 евро.
Медвен е особено атрактивно селище, където през последните години повечето къщи се изкупиха от заможни хора от София, Бургас, Варна, Ямбол и Сливен. Купените от компанията на депутата къщи буквално се събарят и се строят наново по модерен екопроект. Според местните хора там се изливат милиони. Всички ремонти пък се извършват от бизнесмена Стефан Петров. Същият е брат на бившия депутат от СДС от Котел Димо Петров. Той явно се е преориентирал политически, защото на предишните избори е агитирал активно именно за мажоритарния кандидат на НДСВ в Сливенско Николай Цонев, твърдят местните хора.

Кои къщи са закупени в Медвен:
1. Сийкова
2. Андрианина
3. Къщата на Иван Злото
4. Къщата на Японеца
5. Цапърковата къща
6. Балтовата къща

Двамата военни с 12 сделки за 2 години

Какво, от кого и на кого продава и купува Минчевата фирма „Булгериън нукс“ в Медвен:
1. На 10 май 2007 г. „Бългериън Нукс“ купува къща на два етажа и дворно място от бившия кмет на Котел д-р Станчо Фийков и съпругата му. Дворното място е от 262 кв.м, а къщата е 100 квадрата. Закупена е и стопанска постройка от 150 куб.м.
2. На 29 юни 2007 г. фирмата купува жилищна сграда от 104 кв.м плюс лятна кухня от 36.8 кв.м от Георги Недков.
3. На 29 юни 2007 г. „Бългериън Нукс“ купува от Валентин Минев едноетажна жилищна сграда от 120 кв.м и двор 420 квадрата.
4. На 31 август 2007 г. компанията купува от двама жители на Медвен – брат и сестра – земя в регулация на селото от 4998 квадратни метра.
5. На 31 август 2007 г. Красимир Недялков Минчев и Румяна Тодорова Минчева продават на „Бългериън Нукс“ дворно място от 880 квадрата, полумасивна стопанска сграда от 115 кв.м и паянтова стопанска сграда от 168 куб.м. В тази сделка фирмата купува още в регулацията на с. Медвен ливада от 3715 кв.м и втора ливада от 3294 кв.м.
6. На 13 септември 2007 г. фирмата купува дворно място от 440 кв.м в село Медвен с едноетажна къща със застроена площ 98 кв.м. Продавачи са две жени от селото.
7. На 13 септември 2007 г. Моника Николаева Цонева продава на „Бългериън Нукс“ празно място от 850 кв.м в с. Медвен.
8. На 30 януари 2008 г. „Бългериън Нукс“ купува дворно място от 960 кв.м с жилищна сграда от 106 кв.м плюс стопанска постройка. Продавачи са Станка и Любомир, жители на Медвен.
9. На 30 септември 2008 г. компанията продава на Николай Цонев дворно място от 440 кв.м и къща. Имотът е закупен предната година.
10. На 7 февруари 2008 г. „Бългериън Нукс“ продава на „Училище за занаяти“ ЕАД дворно място от 815 кв.м и жилищна сграда от 104 кв.м на частни лица.
11. На 9 октомври 2009 г. „Бългериън Нукс“ продава на частно лице дворно място от 268 кв.м и къща от 50 кв.м плюс стопанска постройка от 100 куб.м.
12. На 10 юли 2008 г. „Училище за занаяти“ в с. Медвен купува 50 декара гора край с. Градец от частни собственици.