|

ГЕРБ взели изборите за по 30 лева на глас

Участник в схемата разкрива как парите се давали на ръка без документ

Адрияна НИКИФОРОВА

Ето ги телефоните и имената на хората, с които трябваше да се свържа, показва тефтера си участвалият в схемата за купуване на гласове от ГЕРБ Петър Савчов.

 

 

 

ГЕРБ купиха гласовете ни за по 30 лева на калпак, по-евтино, отколкото на циганите. Това разказва участник в схемата с купуване на гласове в Пловдив. Петър Савчов минава през цялата схема на манипулация на изборите на вота за кмет и президент в Пловдив. Схемата започва с раздаване на пълномощни от кандидата на ГЕРБ Иван Тотев, който вече е кмет на Пловдив. „Получихме информация в централата, че отговорници на ГЕРБ раздават пълномощни от името на кандидата си Тотев. Въпреки че вече бях гласувал, реших да отида в СОУ „Черноризец Храбър“ в район „Тракия“, където да се срещна с отговорника на ГЕРБ за секцията в училището“, разказва Савчов. „Обадих му се по телефона, видяхме се на първия етаж на училището и му казах, че съм от „Кауза Пловдив“ – това беше нещо като позивна-код. Отговорникът услужливо даде две имена на „нашите хора“, които движат схемата.“ Савчов показва в тефтера си, където е записал телефоните на гербаджиите, които трябва да му дадат пълномощното. Петър разпознава един от посочените хора – Анелия, по описание на отговорника. Представя й се и й казва, че е от „Кауза Пловдив“. Така вече е вкаран в самата схема. Двамата отиват пред входа на училището, където са се струпали няколко човека, а момче проверява хората по списък. „Пита ме дали съм гласувал. Казах му, че съм гласувал в секцията, в която наистина съм гласувал, но тя беше в съседно училище“. Затова го препращат на друг отговорник в съответното училище. „Обясниха ми кого да потърся там – местния отговорник, и ми дадоха и телефон. Ето го телефона и името на човека“, показва отново тефтера Савчов. Отново го търсят в техните списъци, където Савчов, разбира се, го няма. Това обаче не се оказва проблем и той е добавен с химикал отдолу. Така участникът в схемата получава прословутия документ – пълномощно от Иван Тотев, с мокър печат, с негов подпис със син химикал. „Този документ в случая мен ме упълномощаваше за пълномощник на партия ГЕРБ по време на изборите. Попитах какво правим? Ами отиваш в централата и всичко е наред. Някакви ангажименти към вас? Не, с това ангажиментите ти към нас приключиха“, заявява отговорникът.
Единственото, което остава, е Савчов да си вземе парите. Пред централата на „Кауза Пловдив“ в центъра на града се е извила сериозна опашка от същите упълномощени от Тотев, които чакат да се вземат тридесетте лева. Срещу сумата не получават никакъв документ, разбира се.
Савчов слага парите и документите в плик и ги занася директно в Пето РПУ в квартал „Тракия“. И започва голямото мотане. Полицаите два часа не могат да намерят човека, чийто телефон Савчов им дава като отговорник на ГЕРБ. „Когато отидох там, тръгна едно лутане по етажи и по стаите, усетих дори първоначално недоверие от страна на полицията“, разказва участникът в схемата. В един момент дори дознателят се ядосал на колегите си от РПУ-то, че два часа не могат да намерят човек, на които имат описание и телефон. В масивите на МВР гербаджиите са разпознати от свидетеля. Едва три часа по-късно двамата са доведени в РПУ-то. След четири часа полицията отива на проверка в централата на „Кауза Пловдив“. Всичко обаче вече е разчистено.
„По мои преценки това са същите списъци на хората, които са гласували за „Кауза Пловдив“ на първия тур и които на втория подкрепиха Тотев“, коментира Савчов.
След него и други момчета, минали през схемата, пускат сигнали в полицията.
Това, което всички са убедени, е едно – въпреки че има задържани и сигнали в прокуратурата, изборите вече са били купени. И само един факт – кандидатът на „Кауза Пловдив“ Георги Титюков сега е награден със зам. кметско място от новия градоначалник Иван Тотев.

ИВАН ТОТЕВ: “Невалидните бюлетини са малко! Още! Това е начинът да имаме предимство!!!”

Скандално видео показа как сегашният кмет на Пловдив в ролята си на областен управител дава съвети как се печелят избори с манипулация. За съжаление прокуратурата отказва да образува досъдебно производство. За в. „Атака“ говорителят на Районна прокуратура Пловдив прокурор Галина Минчева обясни, че решението на прокуратурата по жалбата срещу скандалния филм на ГЕРБ е, че няма данни за образуване на производство. Вие преценете сами – това урок по фалшификация на изборите ли е?
Цитираме Иван Тотев по време на кампанията в район „Изток“ в Пловдив, където живее циганското малцинство.

ПЛОВДИВСКИЯТ КМЕТ ОТ ГЕРБ:
„Броят невалидни бюлетини, който имаме в момента, не е този, който искаме да имаме. Особено в тази част, имаме тука няколко начина… г-н Захов, мога да го похваля, направи няколко невалидни в неговата секция, но като цяло броят на невалидните бюлетини не е най-добрият. Всички знаем, че това е един от начините, с който може да имаме предимство.“

„…от седем и половина, докато свършим. Там ще си говорим основно за самия изборен ден и за това как се брои.“

„С Краси бяхме на една среща с елементи от квартала. Там чакаме още резултати, ще видим.“

„Петров обикаля квартала с експертна група от роми.“

„В събота ще направим молитва в тази евангелистка църква. И както се молим за Исус, по 4 по 5 да гласуват. Затова ще ни трябват хора и поне две коли, които ще бъдат обаче ромски коли.“

„…от девет часа ще почне службата. Около 40 минути се пее евангелистки песни, след това отиваме да гласуват под… така, с наша помощ.“

„Официално има ден за размисъл, неофициално, за нас, няма ден за размисъл. Ние няма какво да мислиме, ние сме го измислили.“

 

ДО РИК ОТ ЧУВАЛИТЕ ИЗЧЕЗВАТ БЮЛЕТИНИ

Само от два отворени чувала, по жалба на партия „ЛИДЕР се виждат огромни манипулации на вота. Жалбата е за избора на общински съветници. Съдът допусна отваряне на два чувала, конкретно за общинските съветници, разказва адвокат Кавърджиева. В протокола е записано 0 гласа за дадена партия, от чувала излизат 5 действителни бюлетини за нея. „Във втория чувал, който съдът отвори, имаше по мои спомени някъде 12 недействителни бюлетини, отразени в протокола, в чувала не можа да се намери нито една недействителна бюлетина. Така че, предполагам си давате сметка защо, когато започна делото за избор на кмет на община Пловдив, не беше допуснато отваряне на нито един чувал“, обяснява Соня Кавърджиева. В жалбата тя настоява отваряне на чувалите поне в тези секции, където се сочат конкретни нарушения в жалбата. Правосъдието отказва и това.

 

Адвокат Соня Кавърджиева: Съдът отказа правосъдие за измамите на вота

- Вие сте адвокат по делата за изборни нарушения в Пловдив. Защо казвате, че има отказ от правосъдие?
- В Пловдив имаше много и съществени нарушения на изборния процес. Поискахме от съда откриване на производство по оспорване на всички секционни протоколи. Съдът откри това производство, но отказа повторното преброяване на бюлетините от тези чували. Това на практика означаваше крах на нашите усилия. Защото нямаше как съдът да установи дали това, което е отразено в секционните протоколи, е истина или не.
Искахме представяне на всички избирателни списъци, тъй като имахме сериозни съмнения за неправомерно дописване на лица под чертата. Беше отказано събирането на избирателните списъци.
Имаше съмнения за това, че са подменяни секционни протоколи, защото има разминаване в номерата им. Това също беше отказано да бъде събрано като доказателство. Това че съдът отказа да допуска и да събира в съдебното производство доказателства, както сами виждате, обричаше на неуспех целия съдебен процес.
- Относно другите фрапантни нарушение на изборния процес?
- Най-същественото всъщност, което се случи и което пряко повлия на изборите, е купуването на гласове. В кв. „Столипиново“ в Пловдив определено лице кара жителите на квартала да се закълнат върху Корана, че ще гласуват за ГЕРБ, срещу което ще получат съответна сума пари. Преди балотажа на изборите отново по сигнал отиде човек, подставено лице, на определени адреси в кв. „Столипиново“, където се установи, че се събират лични данни и лични карти на хора, които ще гласуват за партия ГЕРБ срещу определена сума пари.