|

ГЕРБ и БСП купиха циганите на изборите в Кюстендил

„Бях изнудван да работя за Валентин Микев или Мая Манолова“, призна ромският лидер Орлин Мирчев

Полина НАЙДЕНОВА

За циганите, които чакаха пред изборните секции бяха осигурени таксита от БСП, по думите на Орлин Мирчев. Бакшишите връщаха ромите обратно в гетото, след като пуснат своя глас. 

 

ГЕРБ и БСП си спечелиха място в новия общински съвет на Кюстендил с невиждан досега пазар на гласове. Партиите превърнаха частичните избори за общински съветници в най-купените досега. От 20 до 50 лв. са плащали БСП и ГЕРБ за глас в циганския квартал „Изток“, признаха пред в.“Атака“ и телевизия „Алфа“ самите купени роми в деня на изборите на 13 май. Припомняме, че тогава избирателите в общината гласуваха за втори път за общински съвет, след като миналогодишните избори бяха касирани от Върховния административен съд (ВАС) заради нарушения на избирателния закон. Въпреки че и този път имаше груби изборни нарушения и въпреки че заснехме голям брой хора, които

признаха, че гласът
им е купен,
Общинската избирателна комисия твърди, че няма нарушения на изборния процес. Екипите на АТАКА обаче видяха друго – истината, която всички останали премълчаха. БСП, ГЕРБ, Коалицията на кмета Паунов, ЛИДЕР и РЗС са се надцаквали за гласове в гетото кв. „Изток“. Там има десет хиляди избиратели и кюстендилският вот е решен именно в циганската махала.  Доказателство за това са впечатляващите резултати, особено на БСП в т.нар. смесени секции, където циганите са упражнили своя глас.
С отварянето на секциите в 7 часа започнахме обиколки на всичките 62 секции в града.
В Професионалната гимназия по лека промишленост и Селскостопанския техникум бяха секциите, където ромите от кв. „Изток“ гласуваха за общински съветници. Именно там те направиха своите признания. „Не знам за кого ще гласувам, вътре ще ми кажат номера на бюлетината“, …“Всички роми от махалата ще гласуваме с номер 9 за БСП, така са ни казали“, …“Кметът Паунов дава по 20-30 лв., БСП и те, ама в селата по повече“, са малка част от шокиращите признания на циганите пред екипа ни. На главния път пред едното училище дори забелязахме съмнителни коли със софийска регистрация, които извозваха част от ромите.(виж снимката). Те направиха няколко курса само за час, докато стояхме пред секциите. След като видяха обаче че ги снимахме, настана паника и изведнъж курсовете от „Изток“ до секциите и обратно спряха. Тумби с цигани пред секциите се разбягваха при появата на журналистите от „Атака“ и „Алфа“.
Отидохме да проверим и как върви пазаруването на вота директно в ромския квартал. Там срещнахме кметския наместник на кв. „Изток“ Орлин Мирчев и неговия брат Георги. Те бяха задържани в събота заедно с бизнесмените, известни като Яло и Илчо, за купуване на гласове в полза на ДПС. „Искам да кажа за какво бях задържан – за цигари без бандерол, а не за купуване на гласове.

Задържан съм, защото бях изнудван да работя или за БСП или за ГЕРБ,

в лицето на Мая Манолова и Валентин Микев“, разкри Мирчев. „Искам да чуе целият квартал, че БСП е най-корумпираната мафия в България. Мая Манолова се е изказала от трибуните в парламента, че Борисов купува гласове, а тя лично идва тук в махалата и си купува гласовете, лично тя“, шокира кметският наместник. Той обясни, че купуване е започнало от 4-5 дни и че са давали на глас не по 20, а по 50 лв. „И ГЕРБ също купуват гласове. Аз съм в играта и съм работил в тази игра дълго време. И сега, в един момент, когато отказвам да работя с пари, те взимат и ме заключват“, разярено обясни циганинът. В този момент забелязахме таксита на кюстендилската фирма „ЕТ Румен Илиев-РИВ“ да идват в центъра на махалата. Мирчев и аверите му споделиха, че тези таксита са наети от БСП-Кюстендил и цял ден извозват цигани до урните за гласуване. Успяхме да заснемем едната кола (виж снимката). На въпрос към таксиметровия шофьор за кого е поръчката, той се смути и каза, че не знае.
По телефона се свързахме и с диспечерката на таксиметровата компания. Тя потвърди, че в деня на изборите наистина има повече поръчки от обичайното. След въпроса към кои секции пътуват наетите таксита, тя затвори телефона.
Пред една от секциите за гласуване засякохме първия в листата за общински съветници от БСП Иван Каракашки. Попитахме го за излязлата информация, че са задържани няколко мъже в деня преди изборите за купуване на гласове. По конкретно за единия от тях – Яло, за когото се говори в Кюстендил, че освен за ДПС, работи и за БСП. „Нищо не знам, не мога да ви помогна. Пари не сме давали на никой“, изцепи се бесепарят и изведнъж, без да сме давали по конкретна информация, уж нищо незнаещият Каракашки продължи: „специално за махалата очакваме гласове, защото Мая Манолова…“. Оказа се, че всъщност знае кой е Яло и къде живее „бизнесменът“. „Имам информация от няколко дни, че

политически партии
ще работят с пари
Става въпрос за ГЕРБ, РЗС, ЛИДЕР на Ковачки“, смотолеви партиецът.
Впрочем, именно от БСП е подадена жалба в Районната прокуратура-Кюстендил, визираща засиленото полицейско присъствие в ромския квартал на града. Според подателя на жалбата многото полицаи плашели и притеснявали избирателите да упражнят правото си на вот. „Не е описано по какъв начин става това. Разпоредил съм незабавна проверка и допълнителни обяснения от страна на подателя на жалбата. Той трябва да обясни в какво точно са се изразявали действията на полицията“, каза пред медиите прокурор Георги Константинов.
Заради драстичните изборни нарушения АТАКА обмисля касиране на вота. На специална пресконференция депутатът Десислав Чуколов заяви, че са нужни незабавни промени в изборното законодателство. „В противен случай догодина ни очакват същите парламентарни избори, като тези в Кюстендил, ако се запази досегашният изборен кодекс“, прогнозира националистът.
Видео репортажи от грубите изборни нарушения може да гледате по телевизия „Алфа“ и на интернет страницата на медията www.ataka.tv.

 

Чуколов подаде жалба срещу председател на секция от ГЕРБ

Заместник-председателят на АТАКА Десислав Чуколов подаде жалба в ОИК, след като бе изгонен от изборна секция в Кюстендил, въпреки че е редовно регистриран като застъпник. „Показах си документа, които удостоверява, че съм застъпник на АТАКА. Въпреки това председателят на секцията, който е от ГЕРБ, ме отстрани без да има това право“, обясни националистът. Гербаджията е повикал и полиция. „Те се държаха не като полицаи, а като застъпници на ГЕРБ. Проверяваха ми документите 30 минути, след това ми се извиниха. Можеше обратно да се върна в секцията, след тази грозна случка, която по никаква начин не е по моя вина“, заяви Чуколов.
Екипът на телевизия „Алфа“ засне цялата гавра. Интересното е, че журналистите също бяха отстранени от секцията. „Чл. 210 от Изборния кодекс гарантира на медиите, че могат да снимат през цялото време, но те също бяха изгонени. Това е нарушение на Изборния кодекс“, коментира още депутатът. „Мотивът на председателя е, че не искал да го снимат. Той обаче не си е в къщи, а е на обществено място и изпълнява обществена функция“, отсече Чуколов.

 

АНКЕТА: За какво гласуваха ромите:

Пепа: Епа, с номер 9 гласувах. (номер 9 са кандидат общинските съветници от БСП, б.ред.). Требва да го изкараме кмета Паунов, че немаме ток 10 години. „Епа номер 9 не ги зная кои са. Ние, ромите от цялата ма’ала само номер 9 ни казаха да гласуваме.

Мето: Понеже ни викат, че кметът Паунов ще ни събаря долу къщите в махалата, гласувах за ДПС, че те ще ни защитават. Кметът иначе си дава пари за гласове, особено пък по селата много пари дава. Тук в ма’алата по-малко – по 20-30 лв. В селата до 50-60 лв. дава, те затова селяните му се радват.

Мима: Не знам бе, миличка, за кого че гласуваме. Още не знам, че ей сега че ни кажат кой номер. Ние бяхме по кофите и ни казаха, направо тука да идваме да гласуваме.

Айше: Че си гласуваме за кого си искаме. На мене пари още не са ми дали. Ооо, те да дадат аз нема ги да откажем, че имам много деца и ми требват.

Майката на двама арестувани Гюла Стоянова: Какво да гласувам. Мая Шишкова (втора в листата за общински съветници, б.ред.) е натопила синовете ми да ги задържат. Тя е подкупила целия ромски квартал. Дава по 20 лв. в махалата за глас и всички коли работят за нея и извозват хората до секциите да пускат бюлетина. Дойдоха някакви коли, някакви джипки в нас и направиха обиск на дома ни. Нищо не намериха и въпреки това ги задържаха по нареждане на БСП. Нито лични карти, нито пари е имало в нас.