|

ГЕРБ налива милиарди в гетата

Национална стратегия за интегриране на циганите в България за периода 2012- 2020 г. прие на 5 януари тази година кабинетът „Борисов“. Към нея правителствените умове логично изготвиха и план за действие, който обаче хич не хвърля светлина колко точно милиони и милиарди от държавната и европейската хазна ще се налеят в зададените мерки за „ромско включване“. Независимо от това двата документа се озоваха светкавично в НС и от 9 януари тръгнаха по комисии за обсъждане, като крайната цел е гласуване и приемане от най-висшия държавен орган – парламента. Целта на упражнението е ясна – одобри ли се в пленарна зала, циганската стратегия не може да бъде спряна.

Това ще развърже ръцете на министри и кметове в страната и те сладостно ще бръкнат в златната каца с държавен и европейски мед, наречена стратегия за ромска интеграция. Едно е отвъд съмнение – медец ще има много, гребането ще е голямо, а харченето – безконтролно, защото отсега липсва прозрачност колко и какви пари ще се излеят за образованието, здравеопазването, жилищните условия, заетостта и културата на ромите (основните приоритети, записани в стратегията).
Единственият шанс да се осуети голямото лапане е документът да получи санкция от парламента. Засега обаче индикации това да се случи няма. Напротив – всички опозиционни партии без АТАКА гласуват „на ура“ по комисиите за скандалната стратегия. Сериозен отпор проциганската стратегия срещна в лицето на народните представители Огнян Стоичков и проф. Станислав Станилов. И двамата поставиха на дневен ред въпросите с дискриминационните елементи в стратегията, с „дупките“ и точките, където би следвало да се упоменават конкретни суми, с тоталната липса на кореспонденция между записаните общи текстове и реалните измерение на циганския проблем. В разумните аргументи на националистите се вслушаха колегите им от всички парламентарни групи, но не им достигна смелост да гласуват против скандалните писания за ромската интеграция.

 

Иде най-якото лапане от “интеграция”

Причината всички да се съгласяват с циганската стратегия е прозаична – просто ГЕРБ хич не са пионери в мераците да лапат от циганска интеграция. По този път минаха преди тях и Костовото, и „царското“, и Станишевото правителство. Опълчат ли се сега, значи да плюят както на собствената си управленска история, така и на възможността, ако евентуално се доберат до властта отново, да се включват в голямото лапане на пари за роми. Защото е безспорно, че дори по тяхно време не се беше отворила толкова „вкусна“ възможност за харчене на пари, както сега покрай „Десетилетието на ромското включване“ и притискането от Европа да се появи приемствена стратегия за интеграция на мургавото малцинство до 2020 година. Досега всичко минаваше през циганските фондации, чиито босове вдигнаха палати в цялата страна. Този път обаче те са само помощни организации – цялото изпълнение и разпределение на пари ще минава изцяло през министерствата и общините, които ще облажат от строежа на нови цигански квартали.