|

ГЕРБ наточи ценова тесла от 1 април

Управляващите от ГЕРБ готвят ценови шок за българския потребител от първи април.
Държавният регулатор    ДКЕВР разреши драстично поскъпване на цената на природния газ, а оттам и на парното и топлата вода. За значителното поскъпване на природния газ вече призна председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. По думите му в цените на парното ще се отразят двете поредни увеличения на цените на синьото гориво – от 1 януари 2012 г. и сегашното – от 1 април 2012 г. Oправданието на Семерджиев е, че не бил предвидил колко много ще скочат горивата.
Заради рекордните цени на петрола и поскъпващия долар ръстът в цената на природния газ може да е над очакваните досега 7-8 на сто, което ще повлече със себе си и цените на крайните услуги на топлофикационните дружества. Преди седмица Семерджиев планираше ДКЕВР да позволи на обществения доставчик „Булгаргаз“ да повиши цените си със 7-8 процента, при положение, че газовата компания поиска увеличение от 25.78 процента, обосновавайки се с поскъпването на алтернативните горива на световните пазари.
Заявлението на „Булгаргаз“ е за цена от 780.06 лв. за 1000 куб. м без ДДС. Увеличението е със 159.90 лв. спрямо утвърдената от ДКЕВР цена за първото тримесечие на 2012 г. В исканата тарифа не е включен недовзетият приход на „Булгаргаз“ за предходни периоди, в които регулаторът е определял по-ниски от реалните цени на суровината.
Сега Семерджиев обясни, че освен че газът ще поскъпне с повече от прогнозираните преди това проценти, което ще се отрази върху цената на топлоенергията, но и към това повишение трябва да се включи предишно увеличение на цената на природния газ. От 1 януари синьото гориво поскъпна с малко над 4 процента, но това повишение не бе отразено в цените на топлофикациите. Сега обаче то ще трябва да се включи в новите цени и като цяло не е ясно какво точно ще е повишението.

 

Мръвката, хлябът и олиото с 20% нагоре

Цените на свинската мръвка и олиото скачат драстично от следващия месец, прогнозираха браншови организации. Свинското ще поскъпне заради увеличението на фуража. Фермери смятат, че още по-голям ще бъде скокът в края на следващата година. В момента цената на свинското в търговската мрежа е малко над 5 лева с ДДС. Производителите обаче смятат, че тя ще се промени съвсем скоро не само заради скокът на фуража, но и заради новите изисквания за отглеждане на животните.  Очаквам в близките месеци цената му да нарасне на 6 и над 6 лева, с около 20%“, твърди д-р Добрин Папазов – член на УС на Асоциацията на свиневъдите в България. Причината – държавата отказва помощ за сектора. Миналата година министърът на земеделието обеща, че свиневъдите ще имат субсидия, a още нямат. Няма изработен механизъм как биха се стимулирали и по този начин свиневъдните ферми лека по лека намаляват, изтъкна Папазов.
Заради яйцата, които поскъпнаха двойно от преди седмица и стигнаха рекордните 60 ст. за бройка, ще скочат и козунаците.
Чистата сметка показва, че заради по-скъпите суровини, козунакът трябва да поскъпне шоково – с 50 на сто. Производителите обаче обещават по-малки надценки. Николай Тапаров от Камарата на индустриалните хлебопроизводители и сладкари прогнозира поскъпване в рамките на около 15%. Така Великден ще ни излезе златен или поне с 20 процента по-скъп от миналогодишния.
Хлябът също ще скочи с 10-20 %. В някои райони на страната поскъпването вече е факт. Наред с ръста в цените на яйцата и хляба се очаква и поскъпване на олиото.
Няма как цените на основните суровини, на горивата и на тока да не повлияят и върху формирането на цената на олиото, коментира председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслодайни продукти в България Яни Янев.

 

След отказа за мораториум-Бензинът мина 2.63 лв. за литър, дизелът – 2.68 лв.

Цените на горивата удариха пореден рекорд у нас, само дни след като управляващите от ГЕРБ отказаха да наложат шестмесечен мораториум върху цените на бензина и дизела. Предложението беше внесено от АТАКА, но депутатите на ГЕРБ гласуваха „въздържал се“ и така провалиха въвеждането на таван на цените. Само след дни цените на бензина и дизела тръгнаха отново нагоре като А-95 достигна 2.63 лв. за литър, а дизелът – 2.68 лв. за литър.
Високите цени на горивата ще повлекат нагоре цените на всички стоки и услуги, категорични са икономисти.