|

ГЕРБ не крие вече протурската си политика

Михаил КРЪСТЕВ

С помощта на ГЕРБ Турция продължава експанзионистичната си политика у нас – министърът на културата Вежди Рашидов и кметът на Бургас от ГЕРБ Димитър Николов подписаха тристранно споразумение с турската фирма „Доуш Холдинг“ за реставриране на… банята на Сулейман I край Бургас. И това в един от регионите на България, където експанзията на Анкара е най-силна – над 60% от имената на местностите в Бургаско са турски, а българските радиочестоти са заглушени от анадолски ретранслатори. Вместо да се заеме с истинските проблеми, ГЕРБ показа, че няма нищо против опитите на Реджеп Ердоган да прокламира неоосманската си политика у нас.
Не по-малко срамно е и поведението на българските медии и местни управници, които се възрадваха на безвъзмездната финансова помощ, без да уточняват за какво иде тя. Истината е, че срещу сумата от $500 000 „Доуш Холдинг“ осигурява огромна реклама на турската култура и опит за реабилитиране на един от най-безмислостните османски султани – Сюлеман I. Наскоро в Турция се появи сериал, в който подробно бяха описани зверствата и кланетата на този владетел по българските земи. Предателският акт е съизмерим с опита на скандалните братя Юзеирови да издигнат паметник на незнайния турски воин в село Славяново. Разликата е, че този път самата българска държава участва в проекта.
Това не е първият случай, в който министърът на културата Вежди Рашидов демонстрира загриженост за мюсюлмански паметници вместо за българските. Още не е стихнало общественото възмущение от щедрото финансиране на т. нар. Музей на религиите в Стара Загора. През септември именно Рашидов заедно с премиера Бойко Борисов и регионалния министър Лиляна Павлова откриха реставрираната Ески джамия в града, която уж трябваше да представлява паметник на три религии. Средствата за многомилионния проект бяха оправдани с тезата, че на мястото на джамията е имало тракийско светилище, а върху него – средновековна църква. В крайна сметка се оказа, че Стара Загора се сдоби с поредната реставрирана с държавни пари джамия, а „храмът на религиите“ е само храм на исляма.