|

ГЕРБ потули далаверите на ДПС в удавения Цар Калоян

„Нося българско име и не съм за Доган, затова не получих обезщетение“, разкри Ивелин Панайотов – Ибрям

Заприн КАРАМИНОВ

15 април 2009 г., сряда: „Ще ги преследвам и двамата докрай след този случай, ще ги преследвам до затвора“. Тази закана отправи преди 3 години тогавашният столичен кмет Бойко Борисов по адрес на Сергей Станишев и Ахмед Доган. Поводът – създаването на парламентарна комисия от предишното НС, която да разследва дали наркобосът Сретен Йосич е бил покровителстван лично от Бойко Борисов. Днес от заканата на бившия кмет и настоящ премиер не остана нищо – далаверите на тройната коалиция останаха в миналото. Въпреки популистките обещания за възмездие. Доказателството:
6 август, 2007 г. понеделник: Вследствие на скъсани стени на три язовира, намиращи се над Цар Калоян, от двете страни на река Хлебаровска, разсичаща града, минава приливна вълна, висока 6 м, която помете до основи 44 къщи и разруши други 600. Загинаха 8 човека, сред които седемгодишно дете.

Според хората в града, джамията в Цар Калоян е ремонтирана с пари за наводнението.

 

 

Кабинетът на ГЕРБ обаче буквално потули безобразията на ДПС в удавеното градче – няма разследване за раздадените по абсолютно нечестен начин помощи. А в Цар Калоян и до днес личат следите от стихията. Гневът на жителите му също е ясно доловим. И властта тук си е същата – вече трети мандат градоначалник е излъченият от ДПС Ахмед Ахмедов. Според местните – антибългарското движение е похарчило 150 бона, за да си купи кметското кресло, за пореден път.
Екип на „Атака“ и телевизия „Алфа“ провери какво се случи с пострадалите и роднините на 8-те жертви 5 години след трагедията. За възстановяване на щетите от която пък държавата отпусна над 5 млн. лв., други 600 000 бяха събрани от дарения. Въпросът днес е къде отидоха парите? И защо обещанията на ГЕРБ за преследване на безобразията на ДПС и разпределените между „наши хора“ помощи и пари се оказаха лишени от смисъл предизборни бръщолевения?
„Не знам къде са парите, аз не получих и един лев. За моята порутена къща бях обезщетен с …едно одеяло. И всичко това, понеже съм мюсюлманин, но с българско име и не съм от ДПС“. Това призна пред екипа ни 65-годишният Ивелин Събев Панайотов, познат и с турското си Ибрям Сабриев Памуков. По лична карата обаче мъжът е с българското си име, оттам и проблемите с кмета Ахмед Ахмедов, от когото пък е било поверено разпределението на помощите. „Кметът не иска даже да ме види, защото не съм с турско име. Но нали живея в България, трябва името ми да е българско“, вдига рамене Ивелин. Той е първият от десетките жители на Цар Калоян, с които се срещнахме, за да научим как се справят след трагедията и дали изобщо са се докоснали до милионите за възстановяване на разбитите си домове. Наш гид в града бе координаторът на АТАКА за общината – учителят по изобразително изкуство Димчо Юнаков. Именно той ни запозна с бай Ивелин Панайотов – Ибрям, който е един от многото, които не са получили и стотинка след потопа. „Съвсем избирателно бяха раздадени пари, цимент, баластра и продоволствия – дрехи, храни, одеяла“, категоричен е мюсюлманинът с българско име. Според него критерият е бил по политическа линия – членовете на ДПС са получили много, за другите – каквото остане, за някои пък нищо. Човекът, който ревниво пази българското си име въпреки натиска от ДПС, ни показа и „къщата“, в която живее – кирпичен коптор, със зейнала врата и разкривени прозорци, пръстен под, легло и печка на дърва. Бараката мъжът дели с двете си кучета… „Ето това получих като помощ – едно одеяло“, демонстрира Ивелин „придобивката“ и се ядоса – „Как се живее на такова място, знаете ли?“ С личната си трагедия е запознал всички институции в държавата, писал е жалби до прокуратурата, президента и къде ли не – отговор няма.

 

Православният храм „Свети Димитър“ обаче е пред разруха – средства за обновяване няма.

 

 

Неговият съсед – 67-годишният Гани Комитов пък обясни, че причината за наводнението така и не е била оповестена пред обществото. „Казаха – от големия дъжд, който се изсипа на 6 август. Но премълчаха за трите язовира над Цар Калоян, чиито стени се скъсаха и водите им пометоха къщите ни – „Дервент“, „Каяджик“ и „Калугерец“?, разгневи се пенсионерът. „Беше ужасно, от терасата не виждах къщите на съседите. Водата носеше телета, прасета, кози“, върна лентата пенсионерът. Разказът му обаче не се вписва в решението на Окръжна прокуратура – Разград, която през 2009 г. приключи разследването за смъртта на осемте удавени от Цар Калоян без обвинение. „Природно бедствие, което не би могло да бъде предотвратено с човешка намеса“, е причина за трагедията, решиха магистратите. И нещата приключиха.
Защо кметът от ДПС изостави училището, в което е учил световният ни шампион по шахмат Веселин Топалов, как 100 м от коритото на р. Хлебаровска погълнаха 80 бона, възможно ли е да се боядиса читалище за 50 хил. лв. – четете в следващия брой.