|

ГЕРБ разследва ли имането на Цветелина Бориславова?

Само за 3 м. през 2010 г. правителството на Борисов наля 40 милиона в СИБанк(я)

Екип АТАКА

С мощно държавно рамо бизнесът на Цветелина Бориславова дръпна дотам, че се нареди в класацията на най-богатите и влиятелни българи.

 

Управляващите от ГЕРБ, които по спешност приеха Закона за конфискация на незаконно придобито имущество, ще разследват ли по какъв начин и с чия подкрепа Цветелина Бориславова Карагьозова натрупа, според родна класация, 361 милиона лева? Това е въпрос, на който трябва да отговорят властимащите, след голямото пъчене, което падна покрай гласувания заради ЕК Закон за конфискация. А около бившата (или настояща?) интимна приятелка на премиера Бойко Борисов поводи за щателна проверка да искаш!
Да започнем от бившата й банка – СИБанк, или както на шега я наричат

СИБанк(я), която стана
най-важната финансова
институция, когато Бойко Борисов взе властта
След 2009 г. Бориславова, която бе съдружник и шеф на надзорния съвет на СИБанк, естествено инкасира мощен бизнес възход. През 2010 г., само в рамките на 3 месеца, депозитите на държавни фирми в банката (случайно) се увеличили двойно. В края на 2009 г. пък в „Цветелинбанк“, както иронично я наричат във форумите, има 41 милиона лева държавни средства. На 31 март 2010 година, когато премиер вече е Б. Борисов, парите набъбват до 80 милиона лева. От шесто място сред българските банки по този показател СИБанк за няколко седмици заема втора позиция след Корпоративна търговска банка. Това се случва по време на криза, докато общият размер на депозити от държавни фирми в банки намалява. Отделно СИБанк процъфтява с високи комисионни от данъци, винетки, здравни вноски, такси за издаване на нови паспорти, глоби от МВР и прочее благини.
Според финансови анализатори парите на държавата се депозират на приятелски принцип. В България държавните компании не избират обслужващи банки с конкурс по Закона за обществените поръчки. Прилагат се т.нар. „собствени критерии“. Това изкривява пазара и води до внезапен просперитет на определени банки за сметка на други, твърдят финансисти.
През 2009 г. Цветелина Бориславова е в топ 10 на най-богатите българи с лично състояние, което неофициално се оценява на повече от 360 милиона лева. Според Бойко Борисов половинката му сама постигнала този финансов успех. Той нямал нищо общо с бизнеса й. Дали е така обаче?
И как, когато Цветелина срещна Бойко, от външнотърговски представител стана съдружник на видния сикаджия и отново приятел на премиера Румен Николов – Пашата?
Някогашният охранител на Тодор Живков, който по-късно се издига до главен секретар на МВР, кмет на София и премиер на България среща Цветелина в… автосервиз, твърди сайтът „е-вестник“. По това време Борисов е женен, Бориславова е омъжена, но между тях „пламват чувства“. Развеждат се и от 1992 г. заживяват на семейни начала. Съвсем случайно – преди „демократичните промени“ бащата на Цветелина – Борислав Карагьозов е служител на Първо главно управление на Държавна сигурност. Работил е в посолствата на България в САЩ, Индонезия и Румъния. Бившият й съпруг Стефан Абаджиев, от когото има две дъщери, е син на Иван Абаджиев, кандидат-член на Политбюро на ЦК на БКП и посланик в Румъния.
През 2006 година Цветелина си спомня с носталгия за първите романтичните години с Бойко Борисов: „В началото имаше много силна любов. В първите години Бойко не искаше нито за миг да се отделяме един от друг. Бяхме постоянно заедно – и в работата си, и в свободното си време. Но след това всеки тръгна по своите задачи, по самостоятелна пътека на своето развитие и някак си се раздалечихме.“ Преди 1989 година Цветелина е учила в Букурещ философия, а в България е завършила английска, испанска филология и международни икономически отношения. Работила е във външно-търговското дружество „Инко“ и е била представител за Балканите в Международната комисия за автоматични системи.
След като се свързва с Бойко Борисов, той я прави съдружник в редица фирми със спорна репутация. Така дамата с няколко висши образования се оказва съсобственик и управител на „Интерпрайм тобако“ ООД, заедно със СИК-аджията Румен Николов – Пашата. Тя става и съдружник на Бойко Борисов във фирмите „ИПОН“, „ИПОН – 2″, съсобственик и управител на „Сириус -2″, на разни офшорки и др. През 1997 година джипът й е взривен, а Цветелина оцелява, той избухнал, докато го отключвала с дистанционното, претърпява операции. В резултат на преживените травми, изпада в депресия. Според непотвърдени данни зад взрива стоял кръгът около друг съдружник от близкото минало на Борисов – Алексей Петров – Трактора.
През 1996 г. 9 български банки, сред които Стопанска банка, (после СИБанк) фалират. Тогавашният премиер Жан Виденов пада от власт и на негово място идва Иван Костов. Новият министър-председател е в тесни приятелски връзки със Славчо Христов, ресторантьор, близък до СИК и застреляния през 2004 г. Милчо Бонев – Бай Миле. От ресторанта на Славчо Христов – „Олимп“ идва името на т. нар. приятелски кръг „Олимп“ – хора от ръководството на СДС, които се събират в ресторанта. Там те обсъждат и впоследствие приватизират държавни фирми, купуват курорти, печелят най-големите конкурси за обществени поръчки и усвояват предприсъединителни фондове на ЕС. С кръга „Олимп“ са свързани и някои фигури от мутренската групировка СИК. По времето на Костов СИК измества ВИС-2 от лидерските позиции в охранителния и друг бизнес.
Бойко Борисов и Цветелина, които са бизнес партньори с един от босовете на СИК – Румен Николов-Пашата, добре познават Славчо Христов. А по времето на Костов фирмите на бившия ресторантьор са във възход. Той става собственик в курортите Златни пясъци, Пампорово и на „Бороспорт“, която стопанисва Боровец. През 2000 г. Славчо Христов притежава чрез офшорни дружества над 40% от БРИБанк и е председател на надзорния й съвет. Същата година БРИБанк приватизира фалиралата Стопанска банка, двете се обединяват и получават името „СИБанк“.

През банката започват да минават всички държавни плащания – на НОИ, БТК, НЕК, МВР, митници и прочее
След скандалната приватизация на „Нефтохим – Бургас“ банката започва да обслужва и парите на „Лукойл“. Малко след това охранителната фирма на Бойко Борисов и Цветелина „Ипон“ (която охранява обекти на Славчо Христов) сключва договори за охрана с „Лукойл“, „Мобилтел“ и фирми, близки до властта.
През 2001 г. правителството на Иван Костов е дискредитирано. Бойко Борисов става охрана на новия кандидат за премиер на България Симеон Сакскобургготски, а Цветелина Бориславова, която знае испански, придружава царица Маргарита на различни събития. Цветелина е член на управителния съвет на „Бентонит“ Кърджали и ОЦК Кърджали, които са акционери в СИБанк на Славчо Христов. След идването на Сакскобургготски на власт, Бориславова става председател на Надзорния съвет на СИБанк – основният източник на доходи за предишната власт. Целта е банката да запази приходите от държавни учреждения, уредени по времето на Костов. Тогава богаташът Славчо Христов решава, че е време да се оттегли. Така половинката на Бойко поема управлението на банката, в която много от акционерите са офшорни фирми и е спрягана като една от най-големите перачници на пари в държавата.

 

Върти бизнес с Бойко, Пашата и Бай Миле

Цветелина Бориславова Карагьозова е била партньор на Бойко Борисов не само на любовния фронт. Заедно с днешния премиер стоят зад няколко общи фирми, за които се твърди, че днес не развиват дейност.
Във фирмата „Цебра“ ООД например тя е съдружник с Бойко Методиев Борисов и неговия приближен бизнесмен със спорна репутация, сочен като основател на силовата групировка СИК Румен Гоцев Николов – Пашата. Тук фигурира името и на Живко Делчев Делчев. Управител на фирмата е Б. Борисов. Чрез тази фирма Бориславова, Гоцев и Борисов участват в управлението на „Интербулпред“. И нещо интересно – техен съдружник тук е не кой да е, а разстреляният през 2004 г. сикаджия Милчо Бонев – Бай Миле.
В „Сириус-2″ пък Бойко и Цветелина са равностойни партньори с по 50% собственост, но управител е Серги Кирилов Любенов. Начална дата на регистрация по ДДС е на 6 април 1994 г., а е прекратена на 11 април 1996 г.
В Българо-американска кредитна банка Цветелина Бориславова е в надзорния съвет с мандат до 5 юли 2016 г. Там тя е един от основните акционери чрез Сиесайеф АД, където обаче притежава 99.938% от общия капитал.
В своя книга разследващият журналист Григор Лилов твърди: „Бориславова има дялове в 26 фирми, управител е на 7, косвено участва в още 32. Собственик е на 99% от инвестиционния фонд „Си Ес Ай Еф“. Чрез него Цветелина Бориславова владее зимния курортен комплекс „Пампорово“, апартаментни комплекси в Банско, строи банково сити на площ от 25 дка на бул. „Цариградско шосе“ в столицата (на мястото на „Балканпрес“) и търговски парк от 40 дка до централна гара. В отчетните документи са посочени активи от 323 млн. лв. за 2008 г. Заедно с дела в банката (СИБанк, б.ред.), различни други институции и дяловете във фирмите, макар и жена, тя се нарежда в първата петица на най-богатите мъже на България“.
Цветелина върти бизнес и с рекламния монополист и собственик на бТВ Красимир Петров Гергов. Тя е негова съдружничка в иначе оповестеното като неправителствена организация Сдружение „Инициатива „Глобална България“. Когато разберете кои членуват в него, ще проумеете и какво е влиянието на това НПО върху бизнес- и политическите процеси у нас – икономистът Красен Станчев – Институт за пазарна икономика; личният приятел на Борисов Валентин Златев – „Лукойл – България“; Сашо Дончев „Овергаз“; Стефан Попов – Институт „Отворено общество“, собственикът на бТВ Красимир Гергов, банкерът Левон Хампарцумян, бившият главен редактор на „24 часа“ Венелина Гочева и шефът на кръга „Капитал“ Иво Прокопиев.