|

ГРАБЕЖ – I част: Универсалните пенсионни фондове са измамна схема

Допълнителните осигуровки пълнят частни джобове, ограбени ще са родените след 1959 г., както и всички данъкоплатци

 

30 ноември 2011 г. Национален синдикален протест срещу пенсионната реформа блокира центъра на София.

 

Мария Стоянова

Александър Тодоров

 

Парите, които държавата е отклонявала от вноските за пенсия към универсални и професионални пенсионни фондове, са потънали някъде, а държавата един ден ще трябва да покрие щетите.

Първи откриват измамата рано пенсионираните военни и полицаи, които по модел не само че не получават допълнителна пенсия, а и тази, която вземат, е намалена пропорционално на вноските в  задължителен универсален пенсионен фонд. За майора от резерва Мирослав Гетов например цифровото изражение на това „ожилване” е около 155 лева. „Нарича се коефициент SPK (средно претеглен коефициент), представляващ намалението на осигурителните вноски, постъпващи в държавния фонд „Пенсии”, за сметка на „допълнителното задължително пенсионно осигуряване“ като чиста сума от брутния доход на всеки осигурен.” Към момента фондовете отказват дори да изчисляват допълнителните пожизнени пенсии (може би, за да не се разбере още сега, че сумите ще са от порядъка на няколко десетки лева месечно), понеже ще започнат да ги изплащат чак при навършване на пенсионна възраст, която расте с по 4 месеца годишно (така пише в закона, значи е законно).

Излиза, че редовите военни, пожарникари и полицаи, родени след 1959 г.,

ще получат орязани пенсии, понеже са им внасяни „допълнителни“ осигуровки

(В интерес на истината не са им внасяни допълнителни осигуровки, а част от това, което им е било взето принудително със закон, вместо да постъпи във фонд „Пенсии“ на НОИ, е било отклонено за управление от „частни фирми“.)

В същото време някои техни колеги, освободени от това натоварване, ще получат пенсиите си в размер до допустимия от закона таван. Това положение е регламентирано с Кодекса за социално осигуряване (КСО), където в чл. 127, ал. 5 се казва: „Служителите в Национална разузнавателна служба, служба „Военна информация“ на Министерството на отбраната, Държавна агенция „Национална сигурност“ и Специалната куриерска служба на Министерството на транспорта и съобщенията не се осигуряват за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд.” Правата на тези хора да получат максимално допустимия размер на пенсиите си са гарантирани от държавата и не се налага те да се осигуряват за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд, нито да търсят личните си пенсии от фонда. Самият КСО спори със себе си,  определяйки някои държавни служители като третокатегорийни за получаване на пенсии, а пък ги кара (понеже работят в условията на І и ІІ категория) задължително да се осигуряват и в професионален фонд за ранно пенсиониране. Хиляди военни вече разбират, че са били измамени и те твърдо възнамеряват да се борят за правата си.

Проблемът обаче не е в това, че ранните пенсионери ще получат добавки късно, а че най-вероятно никога няма да ги получат, но ще продължават да вземат орязани пенсии заради внесените в задължителните „универсални пенсионни фондове“ проценти от заплатите им.

Интересно къде в момента лежат парите, събрани за допълнително пенсионно осигуряване. Ето какво разказва о.р. майор Гетов: „Като финансист на поделение съм превеждал осигурителните вноски за цялото поделение (по около 25 лева месечно) през времето от 2001 до 2003 г. Сега Националната агенция за приходите лично за мен отговори, че не съм осигуряван до 1 януари 2004 г. за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд.” Да съдим ли от това, че в съответния фонд  не са заприходили сумата за цялото поделение и за всички други поделения, които суми би следвало да бъдат по лични партиди в съотношение 3% (тогава) върху брутната заплата от влизането на закона в сила?

Съгласно параграф 115 от преходните и заключителни разпоредби КСО внесените осигурителни вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване през 2002 г. за лицата по чл. 4, ал. 1, т. 4, остават в приход на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Добре, но къде са другите вноски – за останалите години? А 5-процентните върху брутната заплата на българските граждани ежемесечни вноски?

Тези пари къде са – в буркани, в банки, в бизнес? Ще ги получат ли някога вложителите?  Време е вече всички да разберат измамата: Задължителните “частни пенсионни фондове” никога няма да започнат да изплащат пенсии,

или ако бъдат оставени да плащат нещо, би настанала революция сред пенсионерите, които няма да повярват какво се е случило с парите им.

Невъзможно е дори и при най-добри намерения на най-почтени професионалисти системата за социално осигуряване да се даде за управление в частни ръце и да работи в полза на данъкоплатците.

 

А какво ще стане, когато протестите на измамените полицаи престанат да бъдат само мирно пушене по площадите на големите градове?

 

Тъй като собствениците на схемата едва ли са толкова глупави, че да не знаят това, усилията им ще са насочени единствено към държане в заблуда на населението колкото се може по-дълго. Да се отлага разплитането на схемата и закриването на задължителните универсални и професионални фондове.

Ето някои примери:

През 2011 г. професионалните фондове трябваше да почнат да плащат пенсии на работниците при тежки условия на труд от няколко десетки лева месечно, което щеше да взриви социалния мир. Вместо това те преведоха на НОИ след големи скандали 100-тина милиона лева (които за нищо не стигат), а НОИ сега трябва да плаща за ранното пенсиониране в многократно по-големи пенсии, за които парите липсват, и да го обвиняват в изключителна неефективност. Медиите отразиха събитието като ужасна национализация, а Конституционният съд се намеси да защити интереса на собствениците на схемата (ето за коя „частна собственост“ става дума), като дори в самото решение е написано, че те са притеснени за инвестицията си. И така фондовете (ППФ) получиха отсрочка – т.е.

правото да продължат да прибират вноски до 2015 година, когато най-късно ще гръмне поредният скандал.

А кой беше големият печеливш от увеличението на пенсионната възраст, от която крайно непопулярна мярка нямаше нужда? Разбира се отново задължителните “частни пенсионни фондове”. Сега измамата с универсалните пенсионни фондове ще лъсне масово вместо през 2020 г., чак 2023 г. при пенсионирането на жените, родени през 1960 г.

Тъй като организаторите на схемата осъзнават, че щом тя се разплете, ще настъпи светкавичен край на далаверата, затова настояват данък универсален пенсионен фонд (по-известен като ДЗПО) да стане от 5%, колкото е сега, на 7%. И ако потърпевшите от грабежа данъкоплатци не се намесят, през 2017 г. това ще стане факт.

Тъй като сред хората започнаха вече вълнения, организаторите на схемата предлагат отстъпки и реформи. Например: уж ще се намалят таксите постепенно, които уж били основният проблем за ниската доходност. Обаче проблемът не е там. Собствениците на схемата само официално се издържат от таксите (които също са баснословни). Голямото количество поверени им средства те биха могли да използват в свой интерес, а не в интерес на данъкоплатците.

Но това не е всичко. Схемата прави правителствата зависими, това е друго основно нейно качество и постижение, а какво по-хубаво от правителство поставено на колене? И как го постигат?

Всичко започва с допускането на частична или пълна приватизация на част от системата за обществено осигуряване с официален мотив – по-добра ефективност.

Едни големи капитали отиват в частни ръце и могат да се източват напълно законно

Съгласно чл. 193, ал. 3 от КСО задължителните частни пенсионни фондове са длъжни да реализират доходност не по-малка от 3% от средното за бранша. Това на практика означава, че ако средно браншът загуби 97% от парите на хората, то няма проблем който и да е от останалите фондове да загуби всичко. И какви ще са последиците? На правителството, което е на власт, ще му искат оставката, а собствениците на схемата ни лук яли, ни лук мирисали – всичко са вършили според законите в страната.

Видимо притеснена от резултатите на задължителните частни пенсионни фондове, Комисията за финансов надзор, която трябва да ги контролира, предложи през миналата година като мярка за справяне с посредствените им резултати следното: „информиране на осигурените лица чрез рекламните и информационни материали за фондовете за допълнително пенсионно осигуряване, че при управлението на активите на фонда не се гарантира положителна доходност и запазване в пълен размер на внесените по индивидуалните партиди средства“ (виж тук – http://www.fsc.bg/KFN-obsadi-promeni-v-Kodeksa-za-socialno-osiguryavane-news-3094-bg).

Чудесно! Парите, които държавата е взела от населението насила, и е поверила за управление от „частни фирми“, по никакъв начин не са гарантирани. Данъкоплатецът да свиква с мисълта още от сега.

И когато трябва да почнат да се плащат пенсии от ЗЧПФ, държавата ще поеме удара, а собствениците на схемата ще са си намерили друга държава, в която да паразитира.

 

Пирамидите вече са погълнали 754 млн. лв.

След преобразуване на данните от сайта на Комисията за финансов надзор по такъв начин, че реално и измеримо във времето да се установи какво е постъпвало в задължителните частни пенсионни фондове в България (това са преки лишения, които населението е изтърпяло и предстои да плаща и лихви), какво е плащано и какво е налично, стават ясни следните факти:

Универсалните пенсионни фондове (където са принудени със закон всички родени след 1959 г. да се лишават от 5% от доходите си) съвкупно през едва 15% от времето на съществуването си, са били на реална доходност над 0. В 85% от времето резултатът от дейността им е бил отрицателен (за данъкоплатците). Като дори и 15-те процента от времето над нулата, могат да се подложат на дълбоки съмнения, предвид на това, че са постигнати във времена на балонизиране на фондовата борса

Нанесените преки нетни реални щети от универсалните пенсионни фондове съвкупно възлизат към края на 2011 г. на над 536 млн. лв, и то ако приемем, че декларираното при Комисията за финансов надзор е истина, има кой да купи например държавните облигации (преобладаващата част от портфолиото на задължителните частни пенсионни фондове), корпоративните облигации на свързани или не лица, надценените или непродаваеми акции и т.н.

Професионалните пенсионни фондове през едва 24% от времето на съществуването си са били над нулата. В останалите 76% от времето са били под водата (за сметка на данъкоплатците).

Нанесените преки нетни реални щети от професионалните пенсионни фондове възлизат към края на 2011 г. на над 217 млн. лева (отново при същите условности, че декларираното трябва да отговаря на истината и че активите в портфолиото на фондовете могат да се осребрят при декларираната цена).

Съвкупните реални нетни щети за сметка на данъкоплатците общо от универсалните и професионалните ЧПФ възлизат на над 754 млн. лв. И докато парите на данъкоплатците може да се изпаряват, собствениците на схемата винаги взимат своето, което им се предоставя на тепсия със закон. Затова и схемата се смята за толкова успешна.