|

Дянков,само с копи-пейст не става,трябва и акъл!

Николай Александров, икономист, ПП АТАКА

Планът “Сидеров” предлага моментален спад на ДДС-то и рязко вдигане на минималните пенсии и заплати.
Само седмица след представянето му финансовият министър Симеон Дянков, поде като развален грамофон тезите на АТАКА. Като развален, защото за разлика от националистите, той няма реална представа как да го реализира. Да не говорим, че му бягат елементарните сметки…

Скъпият ни (и в буквалния, и в преносния смисъл на думата) финансов министър Дянков реши да ни зарадва, че правителството щяло да намаля ДДС с 2%. Поетапно – тази година с един и догодина с още един процент. Дотук добре, би плеснал с ръце от радост всеки български гражданин. Поне един път „Брад Пит с очилцата“ да чуе националноотговорните идеи на АТАКА  (именно националистите първи настояха за намаляване на ДДС и го записаха като основна икономическа мярка в Плана „Сидеров“). Да, ама оптимизмът свършва дотук. Защото с няколко думи „Мистър Постна Пица“ издаде, че просто е заграбил добрата идея на патриотите и я използва за евтин популизъм, без дори да сметне вярно как предложението да стане реалност. Това само по себе си разкрива евтината цел на изявлението му, а именно – поредна порция предизборен популизъм, неподплатен с реални намерения. Типично по герберски.
Защо (уж) добрите намерения на Дянков олекнаха само секунди, след като ги заяви? Защото прехваленият финансист номер 1 на правителството изцепи: „Всеки процент намаляване на ДДС носи около 700 млн. лева по-малко приходи в бюджета“. Ако човек не е виждал бюджета, би приел за чиста монета тази констатация. Уви, тя няма нищо общо с реалността. Очакваните приходи от ДДС за бюджет 2012 показват са в размер на 7.1 мрлд. лева. Ако вземем обаче тази сума  и от нея  намалим ДДС с 1%, определено няма да получим Дянковите 700 млн. лева. В случая при намаление с 1% се лишаваме от бюджетни постъпления в рамките на 5% от предвидените от общата сума от 7.1 млрд. лева, или това се равнява на 355 млн. лева. Тук обаче дори не се говори  за пълна бюджетна година, а Дянков казва, че намаление можело да има още тази година, евентуално от юни. И тъй като това е средата на годината, намалението ще е 50 % от въпросните 355 млн. лева (5% от постъпленията в бюджет 2012). На прост език това показва, че фактическото намаление на постъпленията в бюджета ще бъдат редуцирани на „скромните“ около 178 млн. лева. Само че ако правителството не продължи щедрата практика да си раздава бонуси в размер на 100 – 150 млн. лева, може хич да не усетим промяната. Единствено ни остава да се радваме на допълнителни приходи от около 70 – 80 млн. лева при освободения 1% ДДС.  Но това при условие, че ГЕРБ не решат да си купят и още някоя софтуерна програма за над 60 млн. лева със съмнителна ефективност.
Иначе Дянков ще каже, че иска да намали инфлацията и да повиши покупателната способност. Да, г-н министър, ама така не се прави! Ако стане, както го мислите, първото ви постижение ще е, че тези, които крият ДДС, ще трябва да потулват първо с 1, а после и с 2% по-малко от преди. Това ще увеличи постъпленията от скрито ДДС грубо с 2% (след цялостното намаление), т.е. ще „текнат“ едни пари, които по право си текат, ама не в държавната хазна. Сумарно за българският пенсионер с пенсия в размер на 136 лв. (колкото вземат 1.3 млн. души) икономическият ефект от това нещо ще се равнява на 2.72 лв. на месец. И това ако смятаме, че намалението е с 2%! Вярно, че чисто теоретично трябва да се забави и ръстът на инфлацията, но самият стожер на US икономика от 30 години насам Алан Грийнспан обяви, „че е сгрешил , като е допускал, че самостойният интерес на банковите и бизнес общностите ще ги предпази от саморазрушителните спекулативни операции“. Това само по себе си значи, че той вече не вярва, че алчността на хората няма да доведе до друга криза и е грешал в предишната си позиция. В този контекст каква гаранция има, че спадът на ДДС-то ще понижи цените на основните стоки и услуги? Всичко зависи от бизнеса, гаранции няма. Освен това действията на правителството могат да се опишат с термина от геологията „бавни постъпателни колебливи движения“, а подобни хич не дават увереност и стабилност на бизнеса.
Да разсъдим обаче – откъде се взе Дянковото изявление от 10 март? Ясно, човекът си даде сметка, че с „постната пица“ ГЕРБ няма да прокопсат още дълго и реши да чуе гласа на националистите – и за спад на ДДС и за ръст на заплати и пенсии. Дотук добре, големият финансист решава да си играе на „копи-пейст“ и веднага яхва чуждите идеи. Интересно обаче, защо когато Сидеров предлага същото (при това добре аргументирано), срещу него скачат рояк уж елитни икономисти, финансисти, експерти и журналисти и крещят истерично: „Това няма как да стане!“? Къде са същите всезнайковци сега, когато Дянков краде думи от устата на Сидеров и обещава щедро, а дори не е пресметнал вярно как ще реализира обещаното? Защо като го казва АТАКА е популизъм, а като го казва българският еквивалент на Брад Пит не е?! Защо никой не го пита как  така си промени мнението, какво го подтикна?
Много просто – защото трябва да излезе и да каже: „От АТАКА са прави“. Ще го направи ли? Не, естествено, иначе не би бил кадър на Борисов. Вместо това ще дойде  кампанията догодина и ще запее на добре познатия фалцет: „Не Станишев ви увеличи пенсиите, ние го направихме! Не Станишев намали ДДС-то, ние го направихме! Не Станишев ви вдигна заплатите…“ и прочее изтъркани прийоми на Борисов. Само че този път ще се намерят и немалко българи, които ще се сетят, че отново същите „месии“ от ГЕРБ затъркаха резерва, вдигнаха възрастта за пенсиониране  и ни набутаха в устата на Брюксел, като ни лишиха от право на собствена бюджетна и парична политика. Сменете плочата, господа управляващи, скрибуца изтъркано и дразнещо, точно като популисткия фалцет на Дянков.