|

Заговорът е готвен поне от 2010г.

Големият шлем бе изигран от Румъния – срещу България

Продължение

Румъния от години се държи така, сякаш претендираните от нея 350 кв. км са нейна акватория. Заради това румънската брегова охрана тероризира българските рибари и конфискува лодките им, макар че нарушава правилата на морското право и Европейския регламент 2371 от 2002 г.  за улов на риба. Българското правителство пък се правеше на глухо и сляпо, дори когато на 29 май 2011 г. българските рибари излязоха на протест. Още едно доказателство, че Румъния има своя агентура в кабинета „Борисов“.

 

Към днешна дата обаче става ясно, че след като на президентското бюро в Кремъл отново седна Владимир Путин, сметките на парвенюто Борисов и неговите „про-американски“ министри Дянков, Трайков и Николай Младенов ще струват на България загуба на територия. Москва няма да прости нито 3-годишните гаври на бившия охранител и неговите про-американски агенти с Росатом за АЕЦ „Белене“, нито подигравката с „Бургас-Александруполис“.
След предявените румънски искания става ясно, че сега „Южен поток“ ще мине през същата акватория, но тя вече няма да бъде българска, а румънска. Защото Румъния се постави в положението да бъде удобен и желан партньор както на САЩ, така и на Русия. Първо, САЩ са доволни, защото „Ексон Мобил“ вече има концесия за румънската част от находището и вече има открития.
Второ, и Русия вече предпочита „Южен поток“ да мине през Румъния, защото Букурещ го иска от години и е далеч по-надежден партньор от България. От доста време е ясно, че след връщането на Путин в президентския офис Румъния се опитва да спечели благоразположението на Русия.
„Президентът Бъсеску говори за нов подход в отношенията с Русия, навеждайки на мисълта, че между Москва и Букурещ би могла да започне нова епоха на приятелство само на прагматична основа. Опитвайки се да стане основен енергиен възел на източната граница на ЕС, Румъния не иска да пропуска включването си в „Южен поток“ и, изглежда, сега е дошъл моментът да влезе във финалната комбинация. Нещата са били подготвени още от юли 2010 г., когато бившият министър на икономиката Адриан Видяну обсъдил детайлно с президента на „Газпром“ Алексей Милер тази идея. Румъния чакаше търпеливо този момент, преди да постави в шах българите и за да влезе в комбинациите на „Южен поток“ в най-благоприятния момент“, писа в. „Ромъния либера“ на 22 март.
Ето, това вече е голям шлем. Срещу България.
Не е необходимо Путин да минава в лагера на румънците. Достатъчно е да заеме неутрална позиция, за да може Румъния спокойно да си изиграе картите си пред Международния съд в Хага, както направи това по отношение на Украйна през 2004-2007 г.  В крайна сметка на Русия й е все едно откъде ще мине „Южен поток“.

Москва искаше да го прекара през България, за да свърже към него Сърбия

Сега това може да стане от Румъния с едно отклонение към сръбската територия, заобикаляйки изцяло България.
Ние от АТАКА многократно предупреждавахме Борисов, че антагонизирането на Русия оставя България без „гръб“. Казвали сме в коментари, че това вещае загуба на българска територия, защото Русия е единствената сила в Съвета за сигурност на ООН, която би се застъпила за България, ако Турция реши да разпали например сепаратистки бунтове у нас. Никой не ни чу. Излизаше се с баналната идеологическа догма, че трябва да търсим „диверсификация“ чрез газовата връзка с Турция. И че ако го направим, Хилари Клинтън ще бъде много доволна от Бойко, а ако не го направим, тя ще бъде недоволна. Интересно защо Хилари не си позволява да негодува срещу съвместния руско-турски „Син поток“, нито срещу руската АЕЦ „Аккую“ с 4 реактора (20 милиарда евро), която Ердоган строи на Средиземно море? С пускането й в експлоатация Анкара смята да ознаменува 100 годишнината от създаването на Република Турция през 2023 година. Хилари не е гъкнала и срещу другите 2 АЕЦ, съответно на Черно море и до границата с България, които Турция проектира. Защо Хилари не негодува и от Румъния, която толкова много иска да влезе в „Южен поток“?
А най-голямото извращение е, че никакви газови връзки с Турция и Гърция не могат да бъдат диверсификация. Вижте на картата откъде тръгват „Южен поток“ и „Набуко“. Русия има десетилетни договори с Азърбайджан и Туркменистан за изкупуване на добивания на тяхна територия газ. (Виж „Gazprom in Azerbaijan gas deal“, Би Би Си, 29 юни 2009 г.). При подписването им турските медии писаха, че тези договори слагат край на цялата идея, залегнала в проекта „Набуко“ – газът да бъде мюсюлмански, а не руски. (Виж „Azerbaijan-Gazprom agreement puts Nabucco in jeopardy“,  Today’s Zaman, 6 July 2009)
Тоест, дори някой по милост да свърже България с „Набуко“ или с интерконектори към Южния коридор ITGI, Турция-Гърция-Италия, този газ пак ще бъде руски. Само че вместо да го купуваме от Русия, ще го плащаме много по-скъпо на Турция. Така Борисов обслужи неевропейските, турски и американски геополитически интереси.
Заобикалянето на България от газопровода и отнемането на 350 кв. км нейна територия, ако успее, ще бъде силен сигнал към всички съседи. То ще бъде сигнал, че България вече е загубила подкрепата на Русия.

Ще ни връхлети лавина
от териториални претенции
и претенции за малцинства в България от страна на Турция, Сърбия, Гърция и Бившата югорепублика Македония. И те ще бъдат удовлетворени от всички международни съдилища. Това е заговор, готвен отдавна, както правилно уточнява „Романиа либера“.
Иначе находището в Черно море е открито още през 90-те години, ако не и по-рано. Заради него през 2003 г. Букурещ поведе съдебна война с Киев и я спечели. (Виж „Гола канара в Черно море ще предизвика силно главоболие на НАТО и ЕС“ в сп. „Тема“ от 6 октомври 2003 г.) Ставаше дума за общата румънско-украинска граница в делтата на Дунав, където бе открито находището. Формално спорът в съда се водеше заради това дали един къс суша с обиколка 1.7 км  принадлежал дотогава на Украйна, е „остров“ или „скала“.
Румънците казваха, че това е гола скала, а украинците настояваха, че е остров, защото само така биха имали право на свои териториални води около него, тоест цялото петролно поле би попаднало под украинския флаг. Международният съд в Хага реши, че това е „скала“. Така, без да го признава изрично, този съд даде на Румъния 80% от акваторията на Украйна заедно с находището. Докато „прозападно-ориентираните, десни“ марионетки Юлия Тимошенко и Виктор Юшченко кършеха пръсти, Путин ги гледаше мълчаливо със снизходителна усмивка.
През 2008 г. Букурещ даде тази акватория на концесия на консорциум между американската корпорация „Ексон Мобил“ и австрийско-румънската компания „Петром“, в която OMV държи 51% (Виж „ExxonMobil Expands Black Sea Presence with Romanian Agreement“, Bloomberg, Dec. 03, 2008)
На 5 февруари 2012 г. Блумбърг съобщи, че консорциумът е открил находище на газ в блока „Нептун“ на 170 км от румънския бряг. Той покрива 9900 кв.км, а дълбочината му варира от 50 метра до 1700 метра. В този блок, по споразумението от ноември 2008 г. румънският клон на „Ексон“ има 50% дял.  На 22 февруари т.г. консорциумът ЕМЕПРЛ-OMV обяви чрез Ройтерс, че находището на газ е комерсиално изгодно и много богато – съдържа между 42 и 84 милиарда куб. м. газ.
Само месец по-късно, на 20 март споменатият външен министър Кристиян Дяконеску детонира скандала.