|

Законът за конфискация удря върховете на ГЕРБ

През 2011 г. столичният лидер Андрей Иванов отчел пред НАП 380 бона от ужилен бизнесмен

Заприн КАРАМИНОВ

Законът за конфискация на незаконно придобито имущество, който ГЕРБ и „независимите“ приеха на 3 май, за да замажат очите на ЕК, ще удари върховете на властта, ако сработи. Нормативният акт ще влезе в сила след 6 месеца. До 8 месеца трябва да бъде подменена и сегашната комисия за отнемане на имущество.
Само че дали законът ще проработи е въпрос, на който обществото оправдано гледа с недоверие. Ако под ударите му попаднат освен героите от ъндърграунда, и онези с политическа окраска, каквито по върховете на ГЕРБ има достатъчно, значи текстът е работещ и България има нужда от него. Ако обаче лица, собственици на десетки имоти и фирми с неясен произход, но близки до управляващите или дори част от ръководството на ГЕРБ, се разминат с челен сблъсък с този закон, значи той няма бъдеще. Много са богатите хора в обкръжението на Бойко Борисов, за които Законът за отнемане на незаконно придобито имущество може да се окаже фатален, ако бъде приложен в цялата си сила без оглед партийната книжка на проверявания.
Повод за

разследване по текста
на този закон може да
стане семейството на
бившия председател на
СОС Андрей Иванов
Според изнесени в медиите данни той притежава 58 имота за над 10 милиона лева! Иначе лидерът на ГЕРБ-София официално декларира 3 апартамента, два, от които наследени и един закупен, земя в Банкя, на която изгражда къщата от 2005 г., гараж, паркомясто, къща в Ребърково и няколко други имота. Съпругата му -  Майя Атанасова Николчева -Иванова пък притежава фирмата за производство и ремонт на ауспуси „Аспо“ ЕООД.
Съгласно Закона за конфискация на незаконно придобито имущество „значително несъответствие“ е онзи размер на несъответствието между имуществото и нетния доход, който надвишава 250 000 лв. за целия проверяван период. Точно по тази графа Андрей Иванов и жена му могат да получат наказателна санкция, стана ясно от жалбата на столичен бизнесмен до прокуратурата, за която вече писахме в няколко броя на в. „Атака“. Според данните, предоставени ни от наш информатор в Икономическа полиция, която е натоварена от прокуратурата да извърши проверка по сигнала, Майя Николчева-Иванова е ужилила строителен предприемач с близо 400 хил. лева. Ощетеният бизнесмен дал парите на Иванова, която е един от най-големите частни дарители на ГЕРБ, още през 2003 г. на два транша срещу разписки, за да купи до 49% от фирмата й „Аспо“ ЕООД. 9 години по-късно обаче мъжът не е получил нито дял от дружеството, нито парите си, които със законната лихва са набъбнали до близо 800 хил. лева. Бизнесдамата обаче оперира  с крупната сума. Според информацията бизнесменът е бил използван и като параван покрай проверка на НАП от 2011 г., дължимата сума Николчева-Иванова е представила като своя. Ето какво четем в жалбата на бизнесмена:

„През 2011 г. Майя Иванова
ми се обади и поиска
от мен да изготвя обяснения
за данъчните
По това време бях в чужбина. Тя написала обяснението, изпрати ми го, аз го подписах и тя го занесла в НАП. Аз съм разговарял с г-н Радев от НАП, изпращал съм и документи, които са получени. Знаех, че срещу Андрей Иванов има данъчна проверка, това ми каза и Майя. Аз реших да помогна, защото ми обеща, че ще ми върне парите, а и се надявах, че с приемането на тези документи в НАП, те стават публични, и не може да ми оспорва вземанията, да ме заплашва и принуждава да приемам това, което тя иска и което не е в интерес на мен и семейството ми“.
От сигнала става ясно, че Майя Иванова е осигурила 380 хил. лева за съпруга си пред проверяващите от НАП, но парите не са техни. Така, ако днес се предизвика проверка по този казус съгласно новия Закон за конфискация, то гербаджийското семейство може да олекне с няколко стотици хиляди лева, чийто произход няма как да бъде обяснен.

 

Майя Иванова – дарител №1 за партията на Бойко

Съпругата на софийския лидер на ГЕРБ Андрей Иванов – Майя Николчева-Иванова, е сред най-крупните частни дарители за управляващата партия. Според официално оповестен документ Майя Иванова е дала всяка година по 9 хил. лева лични средства за каузата на Бойко Борисов. На 3 април 2007 г. Майя Атанасова Николчева-Иванова е дарила 9 хил. лева. С 1000 повече е дал само Красимир Велчев, настоящият депутат, председател на ПГ на ГЕРБ в 41-то Народно събрание, член на Изпълнителната комисия на партията. В декларацията по Закона за политическите партии за 2008 г. отново името й фигурира под дарение на стойност 9 хил. лева. Съпругата на Андрей Иванов е дарила парите на 20 юли. Ситуацията през 2009 г. е същата – Майя Иванова се отчела с поредните 9 бона. Щедростта си гербаджийската съпруга е проявила през март 2009 г., броени месеци преди парламентарните избори.

 

Семейството скрило 220 хил. от данъчните?

Семейство Иванови са скрили 220 хил. лева при проверката на НАП през 2011 г., като парите са вложени в строежа на сервиза на фирма „Аспо“ ЕООД и луксозната къща с басейн в Банкя. Това твърди пред „Атака“ наш източник от Икономическа полиция към СДВР. Според данните 100 бона от неотчетените пред приходната агенция пари са отишли за строителни материали за сервиза за ауспуси в столичния кв. „Слатина“, а другите 120 хил. са вложени в строежа на къщата в родния град на Бойко Борисов. Според данните Иванови са получили строителни материали за посочените суми, но не са се разплатили с фирмите-доставчици, твърди нашият източник в МВР.
Ако експертите от Националната агенция по приходите искат да си свършат работата, трябва да проверят всички строежи на герберската фамилия Иванови, твърди инспекторът от Икономическа полиция, която е натоварена от прокуратурата да разследва сигнал срещу Майя Атанасова Николчева-Иванова.
Според нашия източник е важно да се отговори на въпроса: например дали бизнесдамата си е платила всички материали по изграждането на сервиза за ауспуси? И дали съпругът й – лидерът на ГЕРБ в София Андрей Иванов, се е издължил на фирмите, построили луксозната семейна къща с басейн в Банкя, която се разпростряла върху дворно място от над 2 дка?
Експертът от МВР е категоричен, че там ще изплуват достатъчно неприятни за сем. Иванови факти, които са достатъчен повод гербаджиите да попаднат под ударите на Закона за конфискация. Стига НАП да има смелостта да се захване с един от най-доверените хора на Цветан Цветанов, за какъвто се спряга Андрей Иванов.

 

Министър твърди, че свещени крави няма

Правосъдният министър Диана Ковачева твърди, че ако един политик е извършил някое от престъпленията, заложени в каталога на Закона за конфискация, той ще бъде разследван. Дали това е само голо обещание или желана цел, ще стане ясно съвсем скоро. Ако обаче се окаже, че политици, свързани с ГЕРБ, са свещени крави, които са над Закона за конфискация, камъните ще са изцяло в градината на управляващите.
Според Ковачева хората няма да
разбират дали се проверяват имотите им за това дали са законни или не. По думите й разследваните лица ще разбират за действията срещу тях само, ако се открият нарушения. Ковачева обаче е категорична, че не може да се говори изобщо за донос, ако някой е сигнализирал Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Тя поясни, че това са сигнали и те могат да бъдат не само, ако има съмнения за мръсни пари, а и за незаконно строителство, какъвто случай може да се окаже бизнесът на Андрей Иванов и съпругата му.
Правосъдният министър призна, че е сериозен въпросът за опасенията, че може да се прилага Законът за отнемане на незаконно придобито имущество и за политическа репресия. Тя призова всички неправителствени  организации да следят работата на Комисията и припомни, че правата на човека се нарушават много лесно и затова има толкова много дела в Страсбург срещу България. Диана Ковачева подчерта, че Законът за отнемане на незаконно придобито имущество е срещу лошите, а не срещу обикновените хора. Остава да изчакаме и сами се убедим дали това е така, или законът ще преследва едни, а други – не.