|

Как фирма, близка на ГЕРБ, обгази Враца

Отровният дим от изгорелите софийски боклуци затвори училищата и застраши здравето на гражданите.

Полина Найденова

Фирма „Екобулсорт”, която е дъщерна фирма на „Екобулпак”, обгази цяла Враца преди 10-тина дни. Един от собствениците на „Екобулпак” е Димитър Зоров, личен приятел на премиера Бойко Борисов от школото на МВР. В бившите военни поделения, недалеч от центъра, където фирмата съхранява извозваните софийски боклуци, избухна силен пожар. „Издигна се черен дим, а за няколко минути половината град вече не се виждаше”, алармира пръв председателят на АТАКА във Враца Светлин Стойков. Той информира от града на Ботев, че се разнася силна миризма, която предизвиква неприятен вкус в устата и насълзяване на очите. Някои от хората изпаднаха в паника. Бременни и майки с деца не смееха да излизат от домовете си, а много от гражданите  напуснаха града. Пръв на мястото на инцидента се отзова депутатът от АТАКА Венцислав Лаков. Той отиде на място при бившите военни поделения, откъдето е тръгнал пожарът, за да разбере повече за случващото се. Там  разговаря с представител на фирмата „Екобулсорт” Енчо Пенчев. Пенчев се опита да изкара нещата все едно нищо фрапантно не се е случило, докато в този момент зад него се носеха облаци от отровния дим. По-интересното обаче е, че училищата и детските гради в района бяха отворени, а гражданите на Враца нямаха никаква официална информация за обгазяването. Екип на в. „Атака”, който пристигна в града само няколко часа след избухването на пожара, разбра, че инхалаторите и маските за лице във всички аптеки са свършили мигновено. Веднага след пристигането на журналисти полицаи са обиколили училищата и са предупредили да се затварят прозорците. Ден по-късно, след като „Атака” даде гласност на проблем,а се затвориха всички школа в града. От отровния дим от сметището, стопанисвано от фирмата на Зоров, най-потърпевши бяха хората от жилищен комплекс „Дъбника“, който се намира на не повече от 1 000 метра от огнището на пожара. По непотвърдена засега информация на няколко момчета еколози са им направени актове за нарушаване на обществения ред, заради това, че са отишли да проверят какво се случва в депото.

При изгарянето на пластмасата от софийския боклук се отделят крайно опасните за здравето диоксини и фурани, казаха еколози от Враца. Пожарната работи по всякакви версии за палежа, като не изключва версията палежът да е умишлен. В града се говори, че запалването е било умишлено. То имало за цел да освободи част от депото за нови софийски боклуци, които трябва да пристигнат от столицата. Това от своя страна носи по-голяма печалба за фирмата на премиерския приятел Зоров. „Не знам дали знаете, но Зоров ми беше курсант в пожарната – слаб курсант беше, но се разви добре”, призна самият Борисов пред медиите. Това изказване Бойко направи, когато отиде с хеликоптер в с. Добри дол да открие новата кравеферма на дружката си Зоров в края на миналата година (виж карето).

„Цяла Враца стана жертва на фирмени интереси“, заяви депутатът от АТАКА Венцеслав Лаков, който веднага пристигна на местопроизшествието.

 

„Екобулсорт” има сключени договори със Столичната община за съхранение на софийските отпадъци, преди те да бъдат изгорени в завод „Холсин”-Бели Извор.  Представителят на фирмата Стойков информира, че на ден се извозват по две гондоли, пълни с балирани боклуци от София. Той обаче не пожела да каже колко тона се докарват във Враца, също и не каза колко е площта на площадката, зарината с боклуци.  „Площта явно не стига за новите боклуци. Запалили са нарочно боклуците, за да разчистят малко, без да си дават сметка, че това застрашава здравето ни”, гневиха се хора, живеещи до бившите военни поделения. Общинският съветник на АТАКА Враца Венчо Кръстев ще зададе въпроси на следващото заседание на общинския съвет, за да разбере какво печели градът от този боклук. „Случаят е скандален, защото цяла Враца стана жертва на фирмени интереси. А и Бойко Борисов не крие доброто си отношение към собственика на фирмата, обгазила Враца – бизнесмена Димитър Зоров”, коментира депутатът Лаков. Според него случаят е поредното доказателство, че ГЕРБ не се справя с управлението и единствената цел е приближени до тях да печелят.

 

Валери Атанасов, еколог: Дишането на изгоряла пластмаса води до генетични заболявания

48 часа се опитвам да разбера какъв боклук е запален на това нерегламентирано сметище. Не може близо до центъра на Враца да се съхраняват каквито и да са отпадъци. Явно е запалена пластмаса, съдейки по миризмата и по пушека, който се носеше наоколо. Фенолите от пожара са много опасни за здравето на хората. Това са химични съединения, които бързо се разтварят във въздуха и водата. Образуват се хидроксилни групи, които носят силна опасност и за цялата флора и фауна в периметър от 30 до 50 километра. По скоростта на вятъра съдя, че димът е стигнал и до съседните села, дори отива към Мездра. Опитахме да се доближим до площадката, където горят тези пластмаси. Оказа се обаче, че пожарната не загасява огъня. Останах с впечатлението, че те го поддържат. Все едно трябва да се изгори всичко, за да се направи място за още софийски боклук. Крайно недопустимо е да се остави пластмаса да гори продължително, защото се замърсява околната среда. Видях хора, които ходят с маски на лицето. Други пък се оплакаха, че имат силно главоболие. Вдишването на диоксини и фурани, които се появяват при остатъчни горения носят своите последствия след 5-10 до 15 години. Тези последствията се предават по генетичен път, впивайки се в кожата. Припомням, че в Стара Загора и Плевен има масови случаи, при които всяко второ или трето момче се ражда с един тестис, именно заради изгаряния на нерегламентирани отпадъци в техните циментови заводи. Такива последствията ще има и във Враца и Бели извор. Бъдещето на града- малките деца са застрашени именно от  произволни, дори престъпни деяния на самозабравили се бизнесмени. Те са купили имоти от военните поделения. Там съхраняват боклука от столицата и въртят пари по европейски програми без да се съобразяват за последствията от подобни инциденти, какъвто е избухналия пожар.

Нямаме официална информация от Общината за случилото се, но очакваме адекватен отговор защо е допуснато всичко това.

 

АТАКА Враца ще търси истината за обгазяването 

Каква е ползата за Община Враца от извозването на софийския боклук в града ни, този въпрос ще зададе Венчо Кръстев (на снимката), общински съветник от АТАКА, още на следващото заседание на общинския съвет в края на май. Той заяви, че инцидентът е крайно неприятен за жителите на града и заради това ще търси сметка от местната администрация за случилото се. Ако се стигне до извода, че вредите за врачани са много повече, отколкото печалбата на общината от съхранението на отпадъците (ако има изобщо такава), националистът ще настоява за преразглеждане на договорите и всичко останало свързано с депото. Органите на реда работят по различни версии за палежа на боклуците, застрашил здравето на врачани. „Според мен не е изключена версията и за умишлен палеж, които има за цел да разчисти натрупалите се боклуци, за да направи място на площадката за нови”, смята общинския съветник, който е и бивш служител на МВР. С каквото и становище да излязат разследващите органи Кръстев ще продължи да търси истината за запаленото депо.

 

Врачани коментират инцидента

Петя Стрелска:

Гражданите на Враца нямаме до момента никаква информация откъде точно идва обгазяването и каква е причината за него. Всички институции мълчат. 5-годишното ми дете снощи се събуди и ми каза, че му е лошо от миризмата. В района, където е избухнал пожарът, има две детски градини и училище, които си работят, все едно нищо не се случва.

Врачанин:

Беше много неприятно. Намирах се в жилищния комплекс, близо до военните поделения. Оттам се усещаше силна миризма на изгорена пластмаса или нещо такова.

Димитрина Илиевска:

Видях голям дим от терасата си. Притесних се, защото пожарът от поделенията не стихваше и доколкото разбрах не може да го овладеят.

 

Радослав Бербатов:

Обгазяването над града е много опасно най-вече за хората с дихателни проблеми, за възрастните и децата също. Бившите ни военни поделения не са мястото за сметище. Боклуците трябваше да ги рециклират направо в Бели извор, а не във Враца.

 

Татяна Ананиева:

В апартамента ми на 4 етаж се усещаше много силно пушекът. Затворих всички прозорци, но пак миришеше на пластмаса. Уплаших се най-вече за четирите ми внучета, защото са малки. Казват, че инцидентът е от подпалени бали със софийските боклуци, които ни карат.

 

Припомняме:  Бойко кацна с хеликоптер да открие кравефермата на приятеля си Зоров 

Премиерът Бойко Борисов кацна с хеликоптер в с. Добри Дял да открие кравекомплекса на личния си приятел Димитър Зоров (вдясно на снимката). Борисов долетя специално от София, за да пререже лентата на фермата „Алексия 2002” в края на ноември м.г. С това, министър-председателят уважи първата си дружка Зоров, който е и един от собствениците на фирмата обгазила Враца миналата седмица. Всички медии най-широко отразиха частно посещение, финансирано от държавния бюджет. Според запознати източници двамата се познават от школата на Министерството на вътрешните работи, където Зоров е бил курсант на Бойко.

След откриването на комплекса гражданите от района обаче изказаха своето  възмущение, че всичките фекалии на 2200 крави се оттичат безпрепятствено към р. Дунав. Изграденият кравекомплекс с милиони отпуснати лева от държавния фонд „Земеделие” е разположен от двете страни на републиканския път без никакви заграждения срещу свободното изхвърляне на фекалиите от кравите. Опасните за човека животински изпражнения се изливат надолу по течението във водите на Дунав, а и чрез подпочвените води отровите попадат в близката помпена станция за водоснабдяването с питейна вода на гр. Лом, пишат в сайта eurochicago.com.