|

Наши учени скочиха в защита на АЕЦ “Белене”

При СДС тръгна лъжата, че районът на централата бил земетръсен, отсече проф. Вълко Гергелчев

Заприн КАРАМИНОВ

След срещата си с Хилъри Клинтън премиерът с лека ръка изостави атомната ни енергетика в полза на шистовия газ на „Шеврон“.

 

 

 

Трима изявени наши учени – ст.н.с. д-р Емил Ботев от Геофизичния институт на БАН, проф. дгн Иван Бедринов и проф. дгн Вълко Гергелчев скочиха в защита на АЕЦ „Белене“. Геолозите са изпратили докладна записка до премиера Бойко Борисов с вх. № 1097 още на 19 ноември 2011 г., в която експертно обясняват какви са основните заблуди около проекта, които обаче популистки бяха използвани от ГЕРБ, за да обосноват своя отказ от строежа на АЕЦ-а. Всички знаем, че правителството се отказа от атомната централа едва след натиск от САЩ при едва 5-часовата визита на държавния секретар Хилари Клинтън, състояла се на 5 февруари т.г. След спявката Борисов, който от началото на мандата си упорито твърдеше, че ще строим АЕЦ „Белене“ (виж карето), изведнъж даде заден и започна да обяснява колко лошо било това за бъдещето на България. Всъщност с този акт кабинетът на ГЕРБ остави вратата ни отворена за щенията на американския консорциум „Шеврон“ за добив на шистов газ.
Тримата ни геолози са категорични: България няма причина да се откаже от добиването на евтина и чиста електроенергия като атомната, при това от реактор, съобразен с най-високото ниво на безопасност. Според тях при отсъствието на атомни реактори, тъй като лицензиите на V и VI блок на „Козлодуй“ изтичат съответно през 2017 и 2019 година, електроенергията у нас ще увеличи стойността си от 3 до 15 пъти, което ще доведе до ново драстично обедняване на хората.
Според Ботев, Бедринов и Гергелчев

няколко геоложки и икономически фактора потвърждават необходимостта от строителството на „Белене“
1. Територията на България е бедна на текущи води, като много от реките пресъхват през лятото и това не позволява строителството на нови ВЕЦ.
2. Изчерпване на запасите от лигнитни въглища, като за следващите 10-15 години ще останат само единични въглищни централи.
3. Наличието на по-евтино от вносното атомно гориво от 47 проучени уранови находища в България с 40 000 т запаси от природен уран. Двете ни централи биха консумирали около 100 тона на година, което означава, че България има свои запаси от уран за 40 години работа на атомните си централи. Но следва да се възроди търсенето, проучването и добива на уранови руди, препоръчват експертите.
4. Сеизмичната активност на площадката на АЕЦ „Белене“ е проучвана неколкократно от учени на БАН под ръководството на Геофизичния институт, а доказателствата, че липсва извънредна опасност от земетресения са потвърдени в 21 доклада. Според учените причините за „лъжливата“ сеизмична опасност са разпространени при управлението на СДС и са чисто политически. Те са напълно аналогични на следните действия на правителството на СДС, а именно: закриването на I-IV блок на АЕЦ „Козлодуй“, унищожаването на селското стопанство, на рудодобива и обогатяването, на електрониката и т.н., без да се вземе под внимание мнението на учените от БАН, продаване на безценица на рудниците с обогатителните фабрики (като рудник „Челопеч“, даден на чужда фирма 1000 пъти под цената), унищожаване на Комитета по геология с Научно-изследователския институт по полезни изкопаеми. Партия ГЕРБ пък е виновна за унищожаването на останалото геоложко картиране през 2010 г. Всички тези анархистични действия на СДС предизвикаха закриването на десетки хиляди работни места, увеличаване на безработицата и драстично обедняване на българския народ. Няма ли кой да изчисли какво загуби България от управлението на СДС, се казва още в писмото до премиера.
Следователно, пишат геолозите в писмото до Бойко Борисов, един от пътищата България да излезе от икономическата криза е именно чрез развитие на атомната си енергетика. Това е пътят за икономически възход на България, категорични са учените от БАН.
До момента премиерът Бойко Борисов не е отговорил на писмото им.

 

Борисов през март 2011: Ще строим, колкото и да струва

„Ще строим „Белене“, как няма да строим. Ние сме им направили предложения (на консултанта по проекта – бел. ред.), как без ние да даваме пари, ако те ни направят финансова схема, която да изпълним, без да харчим пари от бюджета. Поставили сме две условия – да не даваме пари и 51% държавност (дял на държавата в централата – бел. ред.)“, каза Борисов на 20 март 2011 г.
Премиерът не отговори как се съчетават двете условия – някой да намери финансиране и 51% дял да запази държавата в централата. На въпрос, че руснаците ще се бръкнат и ще платят и тогава страната ще изпадне в зависимост, той заяви: „Каква зависимост, когато имаш евтин ток и икономиката ти работи?“. След визитата на Хилъри Клинтън обаче Борисов изведнъж засвири точно на струната „руско влияние“. През 2011 г. премиерът избегна и отговор на идеята за поставяне на планирания реактор на „Белене“ на площадката на „Козлодуй“, като буквално заяви:
„Много е лошо, когато всеки се изказва по темата за АЕЦ „Белене“. Преместването на реактор на площадката на „Козлодуй“ не е като да вземеш бидонче и да го сложиш някъде“, заяви той. Една година по-късно обаче се оказа, че инсталирането на новия реактор в АЕЦ „Козлодуй“ е именно като да „вземеш бидонче и да го сложиш някъде“.
На 28 март 2012 г. министър-председателят изведнъж смени тотално посоката: „Даден е мандат на министър Делян Добрев да започнат процедура за монтирането на реактора за „Белене“ като седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. На мястото на площадката на АЕЦ „Белене“ ще се появи газова централа, като балансираща мощност за съществуващите в Североизточна България соларни и вятърни паркове“.
Кога точно Б. Борисов ни е лъгал – остава да видим.