|

НС да отмени декларацията за “възродителния процес”

Документът развързва ръцете на екстремистки кръгове и работи в полза на Турция, обяви АТАКА

Факсимиле от внесеното предложение на АТАКА в НС да се отмени декларацията за т. нар. „възродителен процес“.

 

 

АТАКА настоява декларацията, осъждаща „насилствената асимилация на българските мюсюлмани“ – т.нар. „възродителен процес“, да бъде отменена. Предложението е внесено в парламента от депутатите на националистите. Декларацията беше внесена от Иван Костов гласувана от депутатите на Синята коалиция, ДПС и ГЕРБ.
С приетата на 12.01.2012 г. от Народното събрание Декларация осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани, се създадоха предпоставки за нарушаване на чл. 2, чл. 3 и чл. 13 от Конституцията на Република България, категорични са в мотивите си от АТАКА. Според националистите в медиите и общественото пространство се засилва тенденцията да се пропагандира сепаратизъм и дори се появиха искания за възстановяване на имената на вече починали български граждани от турски етнически произход.
С твърденията за някакво „етническо прочистване“ недопустимо се изкривява най-новата история на Република България. Много обществени и политически организации, както и видни интелектуалци, осъдиха прибързаното приемане на декларацията. Те посочват, че документът обслужва интересите на Република Турция и усложнява евентуалното обезщетяване на потомците на тракийските бежанци, съгласно клаузите на Ангорския договор, посочват от АТАКА. Декларацията дава правно основание на Република Турция да търси обезщетения за мнимите „жертви на етническо прочистване“.
Националистите предупреждават, че документът развързва ръцете на екстремистки кръгове, опитващи се да насаждат национално разделение. Опасният прецедент ще улесни засилващата се ислямизация в районите със смесено население. С отмяната на Декларацията се потвърждава, че Република България е еднонационална държава, в която всички граждани са с равни права, заключват в предложението си депутатите от АТАКА.