|

Общинари в Сопот вдигнаха палати, докато работят по проект от ЕС

Полина НАЙДЕНОВА

Служители на община Сопот са вдигнали огромни палати за чудо и приказ по време, когато са изпълнявали проекта за построяване на пречиствателната станция в града. За това алармираха бившите общински съветници от АТАКА Иванка Милева и Петър Точев. Екип на в. „Атака“ видя с очите си грандоманските къщи, с яки дувари и охранителни камери в градчето на Иван Вазов. Чиновниците, които са изпълнявали проекта, финансиран с пари от ЕС, са построили луксозните домове в рамките на неговото осъществяване от 2009 г., издават от града. Интересно по какъв начин служители на общината със заплати от по 400-500 лв. на месец успяха да се сдобият изведнъж с

къщи, подобни на тези
на холивудските звезди,
питат се съгражданите им от Сопот.

Става дума за Анелия Бочева- независим общински съветник и бивш работодател на сегашния кмет Веселин Личев, Тилчо Панайотов – ръководител на проекта от страна на общината и Стоянка Атанасова – главен счетоводител на местната администрация. Това са имената на гордите собственици на скъпите къщи в Сопот, които успяхме да заснемем.
Да припомним, че проектът, за когото са отговаряли пряко горепосочените е Пречиствателна станция за отпадни води /ПСОВ/- гр. Сопот, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007 -2013 г.“ от Кохезионния фонд на ЕС. В следствие обаче на нередности около обществената поръчка и злоупотреба на кмета в организирания търг, за които писахме в предния брой на в. „Атака“, на общината е наложена финансова корекция. Тя е в размер на 4.5 млн. лв., а годишният бюджет на общината е 5.3 млн. Не са изплатени и парите на фирмата строител, които пък съдят общината. Заради всичко това сметките на местния парламент са пред запор, а общината е на път да стигне до фалит.

 

Тилчо Панайотов е ръководител на проекта от страна на община Сопот. След като е направил основен ремонт на дома си, построил още два етажа в задната част на двора. Това става по време на строежа на станцията.

 

 

Редно е да отбележим, че бившите общински съветници от АТАКА Точев и Милева нееднократно искаха проверка за това как са похарчени парите за новата пречиствателна станция в размер на 18 милиона лева, като нееднократно

сезираха ОЛАФ,
българската прокуратура, МОСВ и МВР

 

 

Големи ремонтни дейности видя екип на в. „Атака“ и в къщата на главната счетоводителка на местната администрация Стоянка Атанасова. Общинарката вдига нова луксозна постройка, залепена до дома й. Цяла бригада майстори довършваха висок дувар, заобграждащ имота й.  

 

Патриотите настояваха и за разследване за злоупотреби на Веселин Личев и Лилко Бочев. Бочев е бил в инициативния комитет по издигане кандидатурата на градоначалника и е бивш негов работодател. Именно Бочев е съпруг на независимата общинарка Анелия Бочева, за която АТАКА също настоява да бъде проучена в качеството й на бивш началник снабдяване във ВМЗ за злоупотреби с огромно количество неръждаема стомана.

 

Пловдивският владика дарил Личев с трон

Пловдивският владика Николай е дарил трон на градоначалника на Сопот Веселин Личев в местната църква Св. Св. Петър и Павел. Подобно на истински цар, кметът вече си има място до това на владиката от сопотския храм. Явно този дар е за „великите“ заслуги на Личев, който доведе общината ни до фалит, възмущават се хората в града на Иван Вазов. „Този измамник ще седи на трон, където са се кланяли български мъченици по време на турското робство“, каза бившият общински съветник от АТАКА Петър Точев.  Той обясни, че това вероятно не е редно по каноните на църквата, но тук идва въпросът кой определя законите на църквата? „Виждаме, че владиците, които са дали обет за непритежание, всъщност притежават „Ролекси“, скъпи автомобили, вместо да раздават пари на бедните, както пише в Библията“, каза Точев. Явно каноните на християнската църква, които са от 2000 години, се сменят, изразиха недоволство сопотчани.

 

Сопотчани бесни, водата им поскъпнала много

Жителите на град Сопот плащат значително по-скъпа вода, оплакаха се самите те пред екип на в. „Атака“. Хората недоволстват от новите сметки, които са получили след построяването на новата пречиствателна станция за отпадъчни и битови води. Въпреки обещанията на кмета преди изборите, че няма да има покачване повече от 9 стотинки. Цената на кубик вода в Сопот в момента е 1,54 лв., а преди построяването на ВиК обекта не е надвишавала левче, уточниха гражданите от града на Вазов. Хората дадоха за пример съседното Карлово, където водата е 1.30 лв. за куб. м и недоумяват каква е разликата между двата близки града, че да плащат различни сметки. „Не стига, че общината ни е пред фалит заради нередностите около станцията, а и сега с тази скъпа вода не смеем  градинките да си полеем, жалва се баба Йорданка от Сопот. Друго семейство показа сметки за водата, които за последния месец са 50% по-високи от всички предходни, като уточняват, че потреблението им е едно и също от години насам. Сопотчани съжаляват, че заради прищявката на кмета за нова станция, сега трябва да плащат толкова скъпо.

 

Кметът си вдигнал заплатата с цели 65%

Наглостта на кмета на Сопот Веселин Личев мина всякакви граници, коментираха бившите общински съветници от АТАКА в Сопот Иванка Милева и Петър Точев. Повод за това възмущение е фактът, че в края на миналата година, след изборите, градоначалникът, който доведе подчинената му администрация до фалит, си е повишил заплатата с цели 65%. През 2007 г. Личев се е разписвал срещу 944 лв. месечно възнаграждение, а от 18.11.2011 взема 1450 лв. (виж факсимилето). Хората в града се чудят за какви точно заслуги го е направил. По-интересното в случая е, че кметът, който управлява град с едва 9 хил. жители, взема колкото колегата си в областния Пловдив с 350 хил. души. Председателят на общинския съвет Марияна Кацарова също се радва на висока заплата, почти колкото на кмета – 1350 лв., докато в предходния мандат нейният колега е получавал 914 лв., показват решение №421 на Общински съвет Сопот от 2007 г. и решение №10 от 2011 г. Дори шестимата районни кметове в Пловдив получават по-ниски заплати от тази на сопотския градоначалник – по 1239 лв. на месец.