|

Офшорка ще трови с фекалии водата на 6 села край Витоша

Отсичат 33 490 дървета за нови писти от „Витоша ски“, сочена за близка до  Цеко Минев

Заприн КАРАМИНОВ

Офшорка, регистрирана на Вирджинските острови, планира да строи 8 нови писти, 18 влекове и лифтове, нов микроязовир за изкуствен сняг с обем 70 000 куб.м., както и прилежащата инфраструктура на територията на съществуващите писти от 19 хектара плюс нови 1650 дка в ски зона „Алеко“ в природен парк „Витоша“. Бизнесът с нашата природа ще се прави от името на фирма „Витоша ски“, която е собственост на офшорката „Елора мениджмънт лимитид“ чрез съдружие между две компании – самата „Елора мениджмънт лимитед“ (67,117%) и „Алеко Спорт 99″ (32,883%). Само че последната фирма е изцяло собственост на регистрираната на Британски Вирджински острови „Елора мениджмънт лимитид“. Така излиза, че офшорката е реалният собственик на „Витоша ски“. За намерението й да застрои Витоша пък независими екоорганизации очакват България да бъде санкционирана много сериозно от ЕС, защото в нито една държава, освен „банановите“ републики, правителството не работи с анонимни компании, регистрирани в офшорни зони. В нито една държава, освен в България. Иначе офшорката е поставила като управляващ на „Витоша ски“ Костадин Костадинов (шеф във фалиралия „София ленд“) и като членове на управляващото тяло Георги Бобев и Петър Георгиев Петров. Петров е и в управата на „Юлен“ АД, концесионер на ски зоната в Банско, която също е собственост на офшорна компания, но този път регистрирана в Кипър – ООД „Мренго трейдинг“.
Плановете за застрояване на Витоша лъснаха от публикация във в. „Труд“ с автор председателят на Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите“ Филип Цанов и бъка от неверни данни. Според екозащитниците

Цанов е обвързан с
олигарха Цеко Минев
по няколко линии

„Първо, в статията се споменава за нов проект върху 1580 дка, но независима експертиза показа, че иде реч за 1650 дка. И второ, ако строежът се осъществи, има реална опасност шест селища около Витоша – Банкя, Бояна, Железница, Кладница, Рударци и Драгичево след време да пият вода, отровена с фекалиите и помията на новия курортен комплекс“. За това алармира пред „Атака“ известният експерт и доскорошен директор на Природен парк „Витоша“ инж. Тома Белев.
Той направи следните изчисления – от споменатите 1650 дка 1380 се падат в Натура 2000, 325 са гори, които трябва да бъдат изсечени, 166 дка са морени, които ще бъдат застроени, а останалите 270 дка са вододайна зона. Именно оттук и опасността водата на селата около планината в един бъдещ момент да бъде отровена от фекалните води на новия курорт. Освен това за застрояването му ще трябва да се отсекат 33 490 дървета! Към момента инж. Белев даваше отпор на плановете на „Витоша ски“. Затова, според независимите от олигарси и правителство екоорганизации, на 27 февруари т.г. той бе сменен от поста след конкурс, за който природозащитниците твърдят, че е нагласен. Според еколозите премахването на Белев от директорското място е заради отказа му да съдейства на „Витоша ски“ за изграждането на ски писти и лифтове. Така неудобният критик на застрояването на Витоша, какъвто е Тома Белев, бе сменен от ландшафтния архитект Снежана Петрова от държавната фирма „Агролеспроект“. Което най-малкото е нонсенс и нарушение на изискванията за ръководство на парка, понеже позицията изисква шефът да е лесовъд (като инж. Тома Белев), а не ландшафтен архитект.
Иначе текстът на Филип Цанов, който защитава промените в Закона за горите като Матросов на амбразурата, бе публикуван в сряда, 7 март, под заглавието „Митове в промените в Закона на горите“. В него авторът, който е съпруг на програмния директор на държавната БНТ „Свят“ и БНТ 2 – Екатерина Генова, „разобличава“ 7 „мита“, всъщност реални опасности за нашата природа, които ще се случат след лобистките промени в Закона за горите, предприети от ГЕРБ (виж карето).
А оправданията на Филип Цанов за порочния закон са инспирирани в качеството му на председател на Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите“ (която подкрепя проектите за строителство на ски писти в явна услуга на Цеко Минев). Последният пък е шеф на Първа инвестиционна банка, председател на Българската федерация по ски и неофициален собственик на фирмите-монополисти на ски пистите на Витоша и в Банско („Витоша ски“ и „Юлен“). В ръководствата и на двете дружества пък се мяркат едни и същи хора, те са регистрирани като офшорни, което прикрива собствениците, но зад всичките им проекти седи банката на Цеко Минев, който неслучайно е избран за председател на федерацията по ски.
Какво точно брани Филип Цанов от страниците на „Труд“?
„Мит“ №1, според него, е, че с промените в Закона за горите ще се даде карт бланш за бетониране на планините в България. Тук авторът, незнайно как преквалифицирал се от месопреработвател и строител в експерт по горите, казва: 89% от горите у нас са публична държавна собственост, защитени от Закона за горите, закона за опазване на околната среда, Закона за биоразнообразието, в т.ч. Натура 2000 и основния документ – планове за управление на природни национални паркове, които

забраняват изграждането на нова леглова база

„Невярно твърдение – в България държавните гори са под 70%, а от всички гори публичната държавна собственост е не повече от 10-15%. Тук се включват горите, които попадат в защитените територии, които са около 8%, включва се санитарно-охранителна зона пояс 1, дендрариумите и териториите, които се управляват от военните. Това всичкото не би трябвало да надхвърли 10 до 15% публична държавна собственост. Точна справка може да даде Изпълнителната агенция по горите. Останалата част от горите е частна държавна собственост. За съжаление опасността от бетониране на горите не винаги подлежи на корекция от законите“, коментира Тома Белев. По думите му тезата, че споменатите вече закони гарантират опазването на българската гора, също не е вярна. „Пример – Законът за защитените територии действа върху 10% от горите. В останалите 90% той няма никакво значение. После – Законът за опазване на околната среда. Той поставя задължителна екологична оценка и оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) върху писти и лифтове с големина над 1 километър. Ако направя един лифт 990 метра, той не влиза в неговия обхват. Ако направя една писта дълга 990 метра, но широка примерно 5 км, тя също не подлежи на санкция по този закон. Трето – Законът за биологичното разнообразие  – в неговата рамка се развива Натура 2000, но действа върху 30% от територията на страната. Той обаче не коментира промяна в начина на трайно ползване. Това искат всички фирми с планове за инвазия в планините – промяна в начина за трайно ползване, без промяна в предназначението, което пък не подлежи на преценка по реда на Закона за биологичното разнообразие“, обясни инж. Белев. И констатира, че законите наистина ги има, но те няма да опазят българските гори. „Последното оправдание – планове за управление на природните национални паркове, които забранявали нова леглова база… Например на Витоша е забранено всякакво ново строителство. Но това не пречи на „Витоша ски“ да строят нови писти и да взривяват морени, както и планът за управление на Национален парк „Пирин“ не попречи на концесионера „Юлен“ да вземе 64,7 хектара повече и да построи повече писти и лифтове. Така че

опасността планините ни да се бетонират е
абсолютно реална“,
отсече експертът
Само да припомним, че още през юли 2011 г. АТАКА поиска договорът с „Юлен“ да бъде обявен за нищожен, тъй като щетите за бюджета от далаверата са между 100 000 и 500 000 лв. годишно. Фирмата е „усвоила“ 64.7 хектара повече от предвидените в договора от 2001 г. 99.5 хектара. Тогава от кабинета опитаха да направят промени в Закона за концесиите, с които да узаконят нарушенията. Сега се прави нов опит, но през друг закон. 90% от „Юлен“ е собственост на две офшорни фирми, а дружеството се свързва с Цеко Минев.
Тома Белев приключи „мит 1″ с думите: „Бих заложил на хора, които знаят какво приказват, защото да твърдиш, че 89% от гората е публична държавна собственост е смешно твърдение, което не е било истина дори по времето на социализма“.
(Следва)

Защитникът на ски курорта дължи 500 хил. лв. на НАП

Филип Цанов, който се появи в „Труд“ като защитник на бетонирането на Витоша с програмна статия за това колко добри са промените в Закона за горите, се оказа един от големите длъжници на НАП. Справка в сайта на агенцията показа, че бизнесменът дължи точно 485 634 лева неплатени данъчни и осигурителни задължения, натрупани в една от седемте му фирми – „Родопа-Пазарджик“ АД. Филип Цанов е съпругът на журналистката Екатерина Генова, която пък е шеф на държавния телевизионен канал БНТ „Свят“ и БНТ 2. Той е и неуспял политик от ССД, понастоящем производител на колбаси „Браво“. Преди седмица в. „Атака“ получи сигнал от колеги в БНТ, че шефката им Екатерина Генова цензурира всяко журналистическо разследване срещу олигарха Цеко Минев. Причината – съпругът й Филип Николов Цанов е приближен до Цеко Минев. Семейната бизнес история обаче дразни журналистите на държавната медия, които подадоха сигнал до „Атака“ за безобразията, които се вършат в издържаната с парите на всички данъкоплатци телевизия.

 

 

 

Инж. Тома Белев е категоричен, че промените в Закона за горите ще доведат до тотална разсипия на българската гора.

 

 

Лобисткият закон на ГЕРБ разреши:

1. Да се бетонират планините в България.
2. Ако се приемат поправките в закона, всеки ще може да строи където си пожелае в планините.
3. Горите ще бъдат поголовно изсечени.
4. Изискването да не се променя статутът на земята е нерегламентирана финансова помощ в полза на инвеститорите и ще лиши бюджета от приходите.
5. В заменените гори ще се строи.
6. Планините ще бъдат презастроени като крайбрежието.
7. На Витоша ще има огромна ски зона.