|

Цигански банди изсичат гората в парк Аязмото

Полина НАЙДЕНОВА

Цигани изсичат по безобразен начин борова гора в парк Аязмото в Стара Загора. За това алармира общинският съветник от АТАКА в местния парламент Михаил Михайлов. Ромите, които живеят в съседната до парка махала наречена  „квартал Лозенец“ цяла зима се отопляват с редки дървесни видове. „Отидох на мястото и видях огромни повалени трупи с дължина поне 10 метра. Циганите ги разрязваха с моторни триони, с брадви и ги товариха на каруците“, разказа Михайлов. По думите му всеки един от ромите прибира по 100 лв. на ден от бракониерството. „Има и борове, които още стоят прави, но са засечени до изтъняване и подготвени за събаряне. Цялата земя е покрита със свежи борови клони, има пресни следи от влачени дънери, от каруци и конска тор“, добави патриотът. Ромите не само се отопляват през целия зимен сезон на аванта, но и продават дървесината. Въпреки множеството сигнали,  подавани в полицията и Горското стопанство от атакиста и гражданите, до момента нищо не се е променило и поголовната сеч продължава с пълна сила. Към общинския съветник се е обръщал за помощ управителя на Зоопарка, който се намира в Аязмото. Той е разказал на Михайлов, че е звънял няколко пъти на 112 и когато полицията се отзовава на сигнала, органите на реда обяснявали, че нищо не може да се направи и няма как да спрат безмилостната сеч на циганите, защото теренът бил на Горското стопанство. То извърша няколко проверки, при които са конфискувани няколко каруци и толкова. Общинският съветник от АТАКА каза още, че преди няколко години са садили борчета и не след дълго е видял как всички са изкоренени до едно отново от старозагорските цигани. Имало е дори подигравки от страна на ромите, които Михайлов цитира: „Ами вие българите будали съдете ни, ние ще сечем и ще продаваме“.  „Аязмото, което е и национален парк на културата, е на път да се превърне в сметище, ако тази гора продължава да се сече“, заключи Михайлов.

 

Редките дървета засадил преди повече от век покойният дядо Методий

Парк Аязмото в Стара Загора е един от най-предпочитаните туристически обекти в страната. Създаден е през 1895 г. по инициатива на митрополит Методий Кусев. Той организира първата кампания по залесяването на парка и превръща почти голия ерозирал хълм край града в прекрасна градина, разполагаща с уникални за България дървесни видове. Митрополитът внася много от растенията от Ливан, Турция, Гърция, Испания и Италия. Заедно с това Дядо Методий изгражда напоителна схема и построява църква на върха. Паркът е обявен за паметник на парковото и градинското изкуство от национално значение. Аязмото дължи своята изключителна красота на пейзажа, на изобилната зеленина, която е на път на изчезне от вандалщината на ромите, живеещи в близост. Паркът предлага голямо разнообразие от алеи и пътеки, минаващи под тунели от короните на кипариси и кедри. Аязмото, който е дом за повече от 150 екзотични дървесни и храстови видове от най-различни части на света, има красива гледка към Тракийската низина. Сред интересните растения там са алепският бор, лавровото дърво, моливното дърво, райската ябълка, алепският дъб, гинкото и много други. Тези редки видове обаче са на път да бъдат изсечени, ако не се намери начин да се спрат циганите бракониери.

 

 

След поредния пожар в Аязмото миналата година младежката организация на АТАКА в града на липите единствена от всички партии реши да залеси опожарената част от парка, да изгради беседка, пейки и кошчета за смет и да се изработи и постави табела с ново название – „Гората на АТАКА“. През април 2011 младите активисти съвместно с Общинската организация на АТАКА – Стара Загора засадиха 30 борчета и 30 липи в местността „Лъвова чешма“ в парка.

 

 

 

 

 

Многократните палежи – дело на ромската махала

Неведнъж първият градски парк от европейски тип в България Аязмото е изложен на опасност от унищожение. Смята се, че зад пожарите, подпалвани в близост до парка, стоят жителите на съседния ромски квартал. На 20 юли 2007 беше обявено бедствено положение, след като край Стара Загора се запали гората над стрелбището до стадион „Берое“, по посоката към Дъбрава. Тогава бяха опожарени десетки декари иглолистна гора. Огънят е тръгнал над циганския квартал Лозенец и е обхванал голям горски масив, съобщаваха тогава от  Икономическия портал на регион Стара Загора. Потушаването на огнената стихия беше силно затруднено заради труднодостъпната местност. Според инспектор Злати Дрянов от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ пожарът е бил умишлен и е бил запален от няколко места най-вероятно в близост до циганската махала. Тогава се поиска и помощ за въздушно гасене от Русия и ЕК.