|

АТАКА: Закон да брани природните ни богатства от колонизаторите

Стига концесии и диктат на чужди фирми, нека държавата да управлява ресурсите си, призова Волен Сидеров

Петя ВАЛЕНТИНОВА

Да се изработи изцяло нов закон за добив и притежание на всички български природни ресурси и богатства. Това националноотговорно решение предложи в парламента миналата седмица Волен Сидеров по време на дебатите около промените в мораториума за добив на шистов газ. Лидерът на АТАКА се възмути от скандалните редакции в забранителния текст, които не станаха ясни на никого и в крайна сметка оставиха съмнение, че ГЕРБ нарочно преработват текстовете в угода на газодобивните фирми. Затова и докладът на временната комисия за шистовия газ бе посрещнат на нож от опозицията в Народното събрание, като според повечето мнения с редакцията мораториумът на практика падне.
„Виждам, че вместо нещата да се изясняват, объркването става все по-голямо. То идва от това, че всъщност мнозинството в лицето на партия ГЕРБ прие един текст, който не беше изчистен, не беше прецизиран, а съдържаше много технически параметри. Вместо това можеше да се приеме ясното и просто предложение на АТАКА за мораториум върху проучванията и добив на шистов газ, а не да се вдигат скандали около този усукан текст. Просто всичко бе направено по политически конюнктурни причини“, заяви Сидеров и се обърна към икономическия министър Делян Добрев с препоръка да се изготви ясен и точен забранителен текст, а не да се насажда напрежение в обществото заради съмнението, че заради лобизъм ГЕРБ ще допуснат добив на шистов газ от заинтересовани фирми.

Какво налага да се бърза
сега и да се прави
тази промяна днес?

Защо на парче се обработва един текст, който по начало не беше добър?“, логично запита лидерът на АТАКА, но отговор не получи.
Като опозиция на яловите дебати по неясния текст националистът предложи изработването на качествен нов закон, който ясно да регламентира как и от кого могат да се експлоатират природните ни ресурси. „Стига са говорили лобисти на една или друга добивна фирма. Видяхме ги всичките. Аз съм лобист единствено на българската нация и като такъв ви казвам много ясно – за да се отстранят всякакви съмнения, че едно решение или даден закон се приема в интерес на чужда държава или чужда фирма, най-доброто, което може да се направи сега, е да се отложат тези дебати, да се отложи съответно и гласуването и с работна група между всички парламентарно представени партии да се изработи един закон, в който ясно да се казва, че всичко, което се открива и придобива в България, принадлежи на българската държава“, заяви Сидеров и уточни, че природните богатства трябва да се обработват и извличат, но да са държавна изключителна собственост, която не бива да се отдава на концесия на чужди фирми. „Няма значение дали фирмата е Шеврон, Мелроуз или Газпром. Аз не искам българските природни богатства да бъдат проучвани, обработвани, извличани и да ни се продават от чужда фирма. Защото вие говорите за цена на природния газ, която щяла да се намали, ако развържем ръцете на фирмите. Обаче тази цена кой ще я определи? Шеврон, Мелроуз, или някоя друга американска, френска, руска фирма, която добива нашите ресурси, от нашата земя? За мен е еднакво неприемливо както Газпром, така и Шеврон да ми диктуват цени за нещо, придобито в България!“, категоричен бе националистът. „Като говорим за природни богатства на България, нека да премахнем най-после тази колониална практика – концесията! Има десетки концесии, на които са отдадени отделни участъци на България. Защо, кому е нужно? Нека българската държава да вложи пари, да прави сама своите проучвания, да прави сама своя добив и

да не си купува
собствения газ
или нефт

добит някога от чужда фирма, пък макар и на някаква по-ниска цена от руската. За това говорим. Това е моето националноотговорно предложение и ако наистина сте национално отговорна партия, ще го приемете“, призова Сидеров управляващите. Нито те, нито пък сините и ДПС обаче проявиха национална отговорност и без да се замислят, отхвърлиха предложението на АТАКА. Така  продължиха безпочвените дебати и надвиквания в пленарна зала, които в крайна сметка завършиха така, както мнозинството реши – с приемане на редакциите в мораториума под предлог, че трябва да се гарантира безпроблемното добиване на конвенционален газ и нефт.
Дали обаче това бе единствената причина за настоятелното пробутване на мораториума? В същия ден, в който парламентът гласува скандалния доклад на временната комисия за шистовия газ, икономически ежедневник излезе със заглавие: „Концесия на хоризонта за газовото находище в Девенци“. Става въпрос за същото находище, за което вестник „Атака“ разказа наскоро и около което има, меко казано, много въпросителни.
Както е известно, находището вече бе проучено от американската фирма „Дайрект петролеум“. Сега, оказва се, концесионният договор с компанията (вече за добив на природен газ) може да бъде подписан до месец. С това се похвали управителят на фирмата Кольо Тонев. Ден по-рано министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев пък с гордост оповести, че фирмата вече има положителна екологична оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), т.е. може да се действа по по-нататъшно обвързване с „Дайрект петролеум“. Естествено, трябваше обаче да се редактира и мораториумът, който беше последната пречка пред безпроблемната експлоатация на конвенционални (или шистови) находища под земята. Все пак същата чужда компания бе изпратила пространно становище против приетия през януари мораториум. Съвсем удобно, председателят на временната комисия за шистовия газ в парламента Диан Червенкондев побърза да внесе редактирания текст напук на бурното несъгласие от страна на опозицията и гражданските инициативи за опазване на българската природа. И, разбира се, направи всичко възможно да пробута докрай промените, въпреки критиките и конструктивните предложения за съставяне на по-недвусмислен забранителен текст. Така окончателно падна маската на временната комисия, която бе създадена уж да установява добри практики за добив на конвенционален газ. Дори Червенкондев се изпусна в парламента: „Не мога да разбера, какво против имате шистовия газ, ако се добива по безопасни методи?“. Така за всички стана ясно, че настоящата редакция е крачка към разрешаване добива на ценното гориво, а името „мораториум“ просто виси над нея за красота. Това стана повод и депутат от опозицията да поздрави ГЕРБ със „Седмицата на лобизма“, визирайки скандалния Закон за горите и „осакатения“ мораториум за шистовия газ. Дори известния с крайнолибералното си отношение към частните фирми – колонизатори Мартин Димитров, призова управляващите да не прибързват да редактират неясни текстове, а да натрупат повече знания и опит за световните практики, преди да вземат националноотговорно решение.
Възникват другите въпроси около находището в Девенци, за което кабинетът толкова бърза да подпише концесията. Неотдавна пред национални медии шефът на „Дайрект петролеум“ Кольо Тонев се похвали, че край Девенци са открити огромни залежи на шистов газ и не скри мераците на фирмата да ги експлоатира. Според изпъдения икономически министър Трайчо Трайков

въпросното находище
възлиза на
над 8 млрд. куб. м.

Количество, достатъчно сериозно, за да възбуди апетита на всяка газодобивна фирма.
На фона на казаното, изглежда твърде удобно обстоятелството, че мораториумът се редактира в момент, в който голяма чужда фирма чака зелена светлина да добива от находище, богато и на конвенционален и на шистов газ. Да не говорим, че става въпрос за компания, обвързано тясно с кадровици от ГЕРБ (виж карето). Ако живеехме в наистина законова държава, можеше да се усъмним, че случайни неща се случват, макар да са замесени крупни корпоративни интереси. Само че живеем в България, управлявана в момента от Борисов и компания.

 

ГЕРБ взе политическо решение и отвори врати за шистов газ

Гаджева разкритикува управляващите, че са отказали да дадат научна обосновка на понятията, за които пишат мораториум, и заподозря, че прекалено пришпорване на промяната има за цел да отвори врати за добив на шистов газ.

 

 

„Колеги, явно няма какво да направим нито сега, нито по принцип във временната комисия. Истината е, че ГЕРБ взе политическо решение за пробутване на редакцията в този мораториум и то ще бъде изпълнено въпреки всички обструкции“, възмути се от парламентарната трибуна депутатът от АТАКА Деница Гаджева. Националистката попита герберите от комисията защо бързат да пробутат спорния текст, а не продължат да работят, докато се изяснят понятията и технологиите на всички. „От всички заседания така и не стана ясно колко е опасен този „фракинг“, има ли общоприета дефиниция за него, по-безопасен ли е като е „мини-фракинг“ и т.н. Напротив – комисията си забрани разни технологии, които тя прецени, без да ги обвърже с едно ясно дефинирано понятие. Така се постигна целта – вся се объркване и сега никому не е съвършено ясно, има ли мораториум, или не“, категорична бе Гаджева и допълни, че ако управляващите наистина имаха желание да изчистят текста, щяха да вземат предвид и предложенията на другите парламентарни сили, а това така и не се случи.

 

Как човек на Борисов оценява фирма, за която работи?

Факсимиле от пълномощното, което прави Станислав Петков  официален представител на „Дайрект петролеум“.

 

Две седмици след като излезе публикация във в. „Атака“ със заглавие „Човек на Борисов в конфликт на интереси с газодобивни фирми“, никой не реагира на явното оплитане на политически кадри със заинтересовани от газови находища фирми. Припомняме, че повод за разследването ни стана разкритието, че общинският съветник от ГЕРБ в Плевен Станислав Петков е изготвил екологичната оценка за въздействието върху околната среда на „Дайрект петролеум“, а същевременно е упълномощен от ръководството на фирмата да я представлява пред всички институции и да подписва договори. Добавяйки към това, че Петков е член на общинските комисии по „Екология“ и „Конфликт на интереси“, вплитането на корпоративни и политически интереси става повече от явно. Очевидният конфликт на интереси повдига въпроса: Може ли да се разчита на обективната екологична оценка на човек, който работи за фирмата, която оценява? Може ли да се счита, че като политик с ресор екология ще следи дали фирмата спазва мараториума и добива само конвенционален газ, след като е ясно, че има скъпо шистово находище? Едва ли.