|

АТАКА: НЕ Е ИМАЛО ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ ПРЕЗ 1989 г.

Само 23 депутати защитиха националното достойнство на България

С приемането на тази декларация бяха нарушени исторически факти и аргументи, заяви от трибуната Сидеров.

 

Декларацията на НС от 12 януари 2012 г., осъждаща т.нар. насилствената асимилация на българските мюсюлмани и т.нар. „възродителен процес“  е национално предателство. Тя трябва да се отмени, настояха Волен Сидеров и депутати от ПГ на АТАКА. „Решението внасяме с аргументите, че приетата по недомислие декларация на Синята коалиция начело с Иван Костов поставя в изключително неизгодно положение България, предвижда търсене на икономически обезщетения и големи плащания, както и поставянето на страната ни в международен съд“, обясни Волен Сидеров. Декларацията нарушава конституцията на България в чл.2,3 и 13. Тя дава възможност за засилване на пропагандата на сепаратизъм у нас. Изкривява се най-новата история на България с твърденията за т.нар. „етническо прочистване“. Това са част от мотивите на АТАКА. Друга последица от декларацията може да бъде анулирането от Турция на Ангорския договор от 1925 г., според който страната трябва да плати обезщетения от над 10 млрд. долара на България, които дължи за заграбените имоти и геноцида над тракийските бежанци през 1913 г.
С приемането на тази декларация бяха нарушени исторически факти и аргументи, заяви Сидеров. И припомни, че на 10.05.1989 г. НС приема Закон за допълнение и изменение на закона за задграничните паспорти, с който се дава възможност за свободно пътуване в чужбина. Към Турция тръгват 320 000 души, според тогавашния турски премиер Тургут Йозал. Само за 10 дни страната напускат 100 000 човека, доброволно, след като са продали имуществото си и след като са изтеглили 400 милиона лева от ДСК. „Къде има етническо прочистване“, попита Сидеров. Фактите говорят, че на 21 август 1989 г. турската страна спира административно изселването на български граждани.  „Ако имаше етническо прочистване защо Турция не приема своите събратя до последния човек. Турция вижда, че губи играта в геополитически план и затваря границите с България“, подчерта Сидеров.
Въпреки призива му историческите факти да се анализират нормално, спокойно и разумно, повече от 3 часа депутатите спориха трябва ли и може ли с решение на НС да се отмени декларацията от 12 януари.
ДПС категорично заяви, че няма да подкрепи проекторешението. Лютви Местан определи декларацията на Костов като ценностно натоварена, като характеристика на демократична България. Юнал Лютфи обяви, че в България няма българи мюсюлмани, а малцинства. Самата Синя коалиция мълча до последно, когато думата взе Веселин Методиев. Той не се притесни от „етническото прочистване“ и го определи като осъждане на един тоталитарен режим. Съратникът на Костов окуражи ПГ на ГЕРБ в нейното въздържане от участие в дискусията като право на политическа воля.
„Тази декларация не е обединяваща, защото не отразява точно фактите. През 1989 г. някои изселници наистина са направили абсолютно доброволно своя избор в търсене на по-добри условия за себе си. Не бива да забравяме, че изселниците поставиха на изпитание икономиката на България, прибирането на реколтата. Ще гласувам за отмяна на декларацията“, заяви Янаки Стоилов от БСП.
Депутатът от АТАКА Огнян Стоичков припомни, че през 1991 г. е приет Закон за възстановяване собствеността на имоти на български граждани от турски произход, направили постъпка за заминаване на Турция. Това е поредният реверанс на НС към тези граждани, спрямо които са упражнени предполагаеми насилия. През 1991 г. с акт на НС всички сделки са били обявени за нищожни и имотите на тези изселници върнати.
До държавническо решение, какъвто беше призивът на националистите,  така и не се стигна.  С 23 гласа „за“, 56 „против“ и 43 „въздържали се“ проекторешението на АТАКА за отхвърляне на декларацията от 12.01.2012 г. беше отхвърлено.

 

В Истанбул учат децата, че част от България е турска

Учениците в Истанбул учат, че част от българската територия е турска. Децата са получили мултимедийни учебни пособия, от които става ясно, че територията на Турция включва цяла Армения, някои региони на Ирак, райони на България, гръцката част на остров Кипър и райони на Грузия.
От публикуваната в диска карта става ясно, че областите Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Кърджали, Хасково и Пловдив са в границите на Турция.
Турците се оправдават, че е станало грешка. По данни на „Милиет“ „актуалната карта на Турция“ е включена в компактдиск, изготвен от национална образователна програма на министерството на образованието като безплатен учебен материал.
Благодарение на АТАКА парламентът възложи на правителството на Борисов да предприеме действия за изплащане на обезщетения на България за тракийските имоти.
Около 250 000 са били бежанците от Одринска Тракия през 1913 г., като голяма част от тях са намерили подслон и поминък в Бургаска област. Наследниците им са към 800 000. По неофициални изчисления след актуализация на цените Турция ще трябва да плати около 10 млрд. долара за оставени имоти, влогове в банки и пр. Въпреки множеството срещи на премиера Борисов с турския си колега Ердоган, въпросът остава нерешен. А българският премиер отказва да повдигне въпроса за дълговете на Турция към нашите съграждани.
Според АТАКА има и други нерешени въпроси между България и Турция. Един от тези въпроси е незаконосъобразното застрояване около река Резовска. „На практика се реже територия от България“, твърди лидерът на националистите Волен Сидеров.

 

Проф. Станислав Станилов: Не можем да заличим геокултурния конфликт

Проекторешението, което обсъждаме, е малък епизод от едно страхотно явление, което се е развило много дълго време, почти половин хилядолетие в Югоизточна Европа и се нарича геокултурен конфликт. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от АТАКА проф. Станислав Станилов.
Той допълни, че историческият конфликт с прогонването на мюсюлманите от Югоизточна Европа в края на 19-ти и началото на 20-ти век не може да бъде ликвидиран, докато турската република се изживява като пряк наследник на Османската империя и предявява постоянно претенции към наследниците на християните от Югоизточна Европа, които са над 50 милиона.