|

АТАКА обвини Политова в конфликт на интереси

Протестите на еколозите манипулирани заради Вики Политова, която е инвеститор в ски курорти 

Връзките на Виктория Политова с големия бизнес й помогнаха да остане в ръководството на бТВ дори след напускането на основателя Албърт Парсън.

 

 

АТАКА подаде сигнал срещу Вики Политова, генерален директор на bTV, към Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и Държавната комисия за предотвратяване и установяване конфликтите на интереси. Според сигнала на Волен Сидеров става въпрос за страшен конфликт на интереси, който е свързан с последните проблемни промени в Закона за горите, които застрашават както природата ни, така и обществения финансов интерес. Оказва се, че Политова е притежателка на акции от Първа инвестиционна банка (ПИБ), а нейният съпруг е в Надзорния съвет на същата. Връзката с ПИБ е, че именно тя е инвестирала в ски-курортите в Банско, Витоша, Боровец и Разлог. От данните става ясно, че шефката на една от най-влиятелните телевизии у нас има пряк интерес от строежа на ски-съоръжения, което чрез новите промени в Закона загорите са позволени. Затова и бТВ, чиято шефка е Политова, ясно е взела позиция, заставаща против протестиращите и в защита на закона, който се оспорва от много граждани.
„Ние от АТАКА смятаме, че медията bTV драстично нарушава правото на информация на хората, тъй като в отразяването на последните промени в Закона за горите и за протестите по този повод бе твърде тенденциозна“, категоричен бе лидерът на националистите.
Вестникът публикува целия текст на сигнала до комисията за конфликт на интереси. Сидеров разпространи и отворено писмо до Виктория Политова, в което настоява за отговор защо медията не отразява инициативите на АТАКА.

 

Сидеров: Кой заповядва в бТВ да не отразяват АТАКА

ОТВОРЕНО ПИСМО

Г-жо Политова,

Фактите, че притежавате 190 400 акции от компания с интереси към ски курортите и съпругът Ви Евгени Луканов е член на Надзорния съвет на ПИБ и бивш дългогодишен изпълнителен директор на банката, сами говорят за себе си и за конфликта на интереси, в който изпадате. Обяснете, ако можете разбира се, с какъв произход са парите, с които сте закупила акции в Първа инвестиционна банка.
Това, което със сигурност не може да обясните е защо ПП АТАКА не присъства в емисиите новини на бТВ, въпреки активната си парламентарна дейност. Или колко пъти е гостувал народен представител от ПГ на АТАКА в публицистични предавания на телевизията през последната една година.
Очевидно е, че проявявате пристрастие към определени политически кръгове, поради което не отразявате нито една инициатива на ПП АТАКА, въпреки че всяка седмица народните представители внасят предложения за промени в редица закони, на парламентарен контрол поставят въпроси от обществено значение. Когато някой депутат от ПП АТАКА е проявявал желание за участие по определена актуална тема, винаги ни е било отказвано с думите: „Ами, отгоре не ни разрешават. Питайте Политова.“
Може би действате под нечии заповеди и директиви?!
Като представител на частна, но ОБЩЕСТВЕНА медия, Вие трябва да спазвате конституционното право на всеки български гражданин на достъп до обществена информация и да спазвате журналистическата етика, а не да служите на определен политически кръг.
Законът за достъп до обществена информация (ЗДОИ) е приет през 2000 г. В него правото на достъп до информация е широко застъпено (чл. 4, ал. 1):
„Всеки гражданин на Република България има право на достъп до обществена информация при условията и по реда, определени в този закон, освен ако в друг закон е предвиден специален ред за търсене, получаване и разпространяване на такава информация.
В Република България чужденците и лицата без гражданство се ползват с правото по ал. 1.“
Основните принципи при осъществяване правото на достъп до обществена информация са:
1. откритост, достоверност и пълнота на информацията;
2. осигуряване на еднакви условия за достъп до обществена информация;
3. осигуряване на законност при търсенето и получаването на обществена информация;
4. защита на правото на информация;
5. защита на личната информация;
6. гарантиране на сигурността на обществото и държавата.

Г-жо Политова,
Управляваната от Вас медия бТВ системно нарушава  основните принципи на достъп до обществена информация. ПП АТАКА не упражнява натиск, а отстоява спазването на Конституцията на Република България.

 

До председателя на Държавната комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси г-н Филип Златанов

                                                                                 

                                                                               СИГНАЛ
от
Волен Николов Сидеров
Председател на партия Атака и народен представител в 41 НС

Уважаеми г-н Костадинов,
В името на обществения интерес съм длъжен да подам сигнал до Комисията за конфликт на интереси срещу генералния директор на телевизия бТВ г-жа Вики Политова.
Разполагам с информация, която съществува и в електронните медии, че г-жа Политова притежава акции от Първа инвестиционна банка, а нейният съпруг е член на Надзорния съвет и бивш дългогодишен изпълнителен директор на банката. В качеството й на притежател на акции от тази банка, тя е в драстичен конфликт на интереси. Финансовата институция е притежател на собственост в ски-курортите Витоша, Боровец, Банско и Разлог. Протестите, които стават в последните дни, покрай промените в Закона за горите, са свързани изключително много с евентуални строежи на ски-съоръжения в тези курорти. Директорът на една от най-влиятелните телевизии има пряк интерес от строежа на тези съоръжения, срещу които пък строежи протестираха в София организираните от Фейсбук и интернет граждани. бТВ е тенденциозна спрямо отразяването на тези протести – тя буквално взе позиция против протестиращите и в защита на закона, който се оспорва от обществото. Г-жа Политова е свързана икономически с тези законодателни промени и поради този факт манипулира общественото мнение.
Позовавайки се на  гореописаните факти смятам, че г-жа Вики Политова е в драстичен конфликт на интереси.
С цел да се съхрани авторитетът на българската медийна общност, моля да разгледате сигнала ми.

(Същият сигнал е подаден и до председателя на Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика Камен Костадинов)