|

Бивш репортер на бТВ: Беше ме срам да озвуча репортажа си

Петър Станчев от новините разкрива как телевизията манипулира информация за протест на еколози, защитавайки бетонирането на планините

Телевизията на Красимир Гергов бТВ работи за интересите на олигарсите, бетониращи планините ни, като банкерите Цеко Минев (Първа инвестиционна банка) и Цветелина Бориславова (Българо-американска кредитна банка). Телевизията манипулативно отразява протести срещу Закона за горите, който улеснява престъпния бизнес с българската природа. Зад параграф 8 от закона се крият 35 000 лв. на декар, които сега инвеститорът плаща, ако иска да направи ски писта. За 100 дка писти инвеститорът трябва да се плати 3,5 млн. А според промените инвеститорът няма да плати и лев. Че бТВ работи за олигарсите на Бойко Борисов става ясно и от публикация на бившия репортер от „Новините“ Петър Станчев. В блога си журналистът описва как му е забранено да отрази „всички гледни точки“, ако репортажът засяга интересите на олигарсите. Предлагаме ви пълния текст, който разкрива угодническата позиция на телевизията спрямо близките до ГЕРБ.

бТВ цензурира протестите срещу
лобисткия Закон за горите, категоричен е журналистът Петър Станчев.

бТВ цензурира протестите срещу
лобисткия Закон за горите, категоричен е журналистът Петър Станчев.

 

„Еколози нападнаха екип на бТВ“ – снимката на мъж, показващ среден пръст на екипа на най-голямата телевизия в страната създаде полемика около медията.
Десетки хора споделиха снимки във фейсбук със задрасканото лого на телевизията, коментари и я обвиниха в пристрастност. Винаги съм смятал, че част от яростта срещу медията е неоправдана. Този път обаче ми е повече от ясно защо хората не я харесват. Случаят с нападнатия екип ме върна 3 г. назад, когато аз самият бях репортер в бТВ „Новините“. В петък следобед телевизията разпределя задачите за почивните дни. Случи се така, че аз бях на смяна и отидох да видя заявките. Те се пишат от продуцентите на новините, които събират информация, репортерите ги развиват, докато се превърнат в репортажи за различните емисии. Разрових се из листовете и вдигнах един, на който пишете „протест – еколози“. В описанието на заявката беше обяснено, че „природозащитниците“ от „Природата за хората“ организират концерт в защита на Витоша. Погледнах листа отново, мислейки, че е станала грешка – „Природата за хората“ е зле прикрит инструмент на „Витоша ски“, „Юлен“ и стоящите зад тях Първа инвестиционна банка и Цеко Минев. Помислих си, че е недоглеждане. Занесох заявката при дежурния продуцент и наивно обясних, че тази организация е създадена само и единствено, за да имитира обществено мнение, прокарвайки интересите на споменатите фирми. Получих отговор „знам“. Повторих обясненията си, защото аз бях този, на когото щеше да се наложи да заснеме манипулативния репортаж. Получих още едно „знам“.
В часовете след този случай загубих младия и наивен репортер в себе си, както и вярата си в свободата на словото в България. На следващия ден реших, че ще си свърша работата по всички принципи на журналистиката. Прессъобщението на „Природата за хората“ говореше за оставка на директора на парка Тома Белев. Реших, че ще го интервюирам и покажа и неговата гледна точка като един независим журналист. Отидох с това предложение при същия продуцент и получих отказ. Бях „помолен“ да снимам единствено и само събитието. В последен отчаян пристъп се позовах на мотото на бТВ „Новините“ – „Но нали сме „Всички гледни точки“!? „В този случай не сме“, беше ясният и твърд отговор. Отидох да снимам събитието, постарах се да го напиша максимално сухо и безпристрастно и отказах да озвуча репортажа с гласа си. Беше ме срам.“

Публикацията е повече от ясна – когато става дума за Цеко Минев (владеещ Витоша, Банско и Боровец), бТВ е повече от пристрастна. Същият е случаят и с интересите на премиерската приятелка Цветелина Бориславова, притежаваща мажоритарния дял в „Пампорово“ АД. Манипулативните репортажи на телевизията, че протестите срещу Закона за горите са прът в развитието на ски туризма, идеално уреждат банкерката, в чиято бизнес империя кабинетът на ГЕРБ наля няколко десетки милиони лева от 2009 година насам.

 

ТВ шефката държи  190 400 акции в ПИБ

190 400 акции в Първа инвестиционна банка (ПИБ) притежава генералният директор на бТВ Вики Политова. Политова е съпруга на Евгени Луканов – член на Надзорния съвет на ПИБ и бивш дългогодишен изпълнителен директор на банката. Един от собствениците на банката е Цеко Минев, а банката има голяма собственост в ски-курортите Банско, Витоша, Боровец и Разлог. Освен от акционерката в ПИБ Вики Политова, телевизията е контролирана и от медийния магнат Красимир Гергов, щатен служител на ДС. Банката на Цеко Минев е посочена като най-съмнителната структура в българския банков сектор в доклад на посланик Джон Байърли от 2006 г. Според бившия шеф на Агенцията за финансово разузнаване д-р Васил Киров, сега зам.-директор на ОЛАФ, инспекции на място в ПИБ са показали съмнителни транзакции, които изискват разследване. Когато обаче Агенцията е започнала тези разследвания, ПИБ е отказала да предостави информация за сметките и техните собственици.