|

ГАВРА: В Кърджали отмениха Деня на Ботев

Недопустима гавра с паметта на великия революционер Христо Ботев спретнаха управниците в Кърджали. Честването на 2-ри юни бе отменено с решение на областната управителка Иванка Таушанова от ГЕРБ и подкрепено от кмета Хасан Азис (ДПС). В града Денят на Ботев и героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България, не бе отбелязан нито с традиционната заря, нито с воя на сирените, нито по какъвто и да било друг начин.
„Не сме отменяли зарята, просто я преместихме за 20 октомври, а това го обсъдихме в областния комитет по честванията на 100 г. от Балканската война и на освобождението на Кърджали“, каза Таушанова.
„Не може да няма заря за 2 юни, това е скандално!“, коментираха пред вестника млади хора в едно от големите кафенета в Кърджали. За по-малко от час около 50 души се организираха и намериха огромен кашон с ракети. След минута мълчание под звуците на химна нощното небе бе огряно от фойерверките. Малко преди това директорът на ОД на МВР комисар Валери Баранов в телефонен разговор разреши проявата.