|

ГЕРБ не сменят турските имена, “почетоха” Ботев по анцуг

На 2 юни Цветан Цветанов се появи на Околчица като за футболен мач

Полина НАЙДЕНОВА

ГЕРБ са издали директива да не се сменят турските имена на селища, местности, реки и улици с български имена на територията на страната ни, за което настоява АТАКА. Това е с цел да угодят на ДПС и Турция, стана ясно на парламентарния контрол миналия петък. Тогава ДПС очаквано излязоха с декларация против промяната на наименованията, а земеделският министър Мирослав Найденов предаде нареждането на шефа си Борисов, а именно – никой да не пипа турските топоними. Припомняме, че АТАКА се бори да се премахнат османските наименования и да се заменят с българските им еквиваленти.
Междувременно антибългарските прояви на ГЕРБ продължават с пълна сила.
На 2 юни, когато България се покланя пред подвига на Христо Ботев, представители на управляващите, начело с вътрешния министър Цветан Цветанов, се появиха на връх Околчица готови за футболен мач. МВР шефът втрещи събралите се от всички краища на България родолюбци, като се появи

на официалното поклонение по червен анцуг

„Физкултурникът Цветанов да не е на футболен мач, че идва със спортен екип“, „Не е редно министърът да отбелязва гибелта Ботев, все едно е отишъл на пазар- по анцуг“, са само малка част от коментарите на възмутилите се поклонници. Това обаче не беше единственият гаф на МВР шефа. На въпрос на журналисти защо идва да почита Ботев, а същото време ГЕРБ отказват да сменят турските топоними с български в България, Цветанов изцепи следното: „Нека в такъв ден, в който трябва да отдадем почит на загиналите за свобода, нека да не говорим за противопоставянето. Трябва да имаме толерантността всеки да изповядва неговата религия. Също родителите да кръстят децата си с имена, примерно, с които ги свързват с техните деди ?!“. Репортерите останаха смаяни от изказването на вътрешния министър, който говореше за толерантност и кръщаване на деца с турски имена, на въпросът за турските топоними.

Цветанов не знаеше
също с кого се е
сражавала Ботевата чета

„Сражавала се е с турските представители, които са били в България и аз смятам, че историята много ясно е отчела тяхното присъствие“, изръси поредния си бисер физкултурникът на ГЕРБ.
По традиция на 2 юни АТАКА отдаде почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България на връх Околчица. Лидерът на патриотите Волен Сидеров и депутатите от АТАКА Десислав Чуколов, Венцислав Лаков, Огнян Стоичков и Деница Гаджева отбелязваха 136-годишнината от гибелта на Ботев. В своето слово Сидеров пред близо 1000 родолюбци Сидеров упрекна общинарите на Враца, че почитане паметта на национален герой не става с песни и танци, каквито общината беше организирала. „На такъв ден трябва да звучи траурна музика, особено на връх Околчица, където Ботев е дал живота си за свободата на България“, отсече Волен Сидеров.
(цялото изказване четете в карето)

 

Волен Сидеров: Властта отново се поклони на Анкара

„Правителството на ГЕРБ е издало директива да не се сменят турските имена, за да угоди на ДПС и на Турция. Нека управляващите да си вземат бележка, защото българските патриоти винаги ще имаме критичен поглед и глас към тях, за да не правят метани към Анкара и ДПС, а в същия момент да идват тук и да почитат борците за свобода от турско робство“. Това обяви на Околчица лидерът на АТАКА Волен Сидеров пред над 1000 родолюбци, изкачили върха на 2 юни в знак на признателност пред подвига на революционера. В словото си той разкритикува община Враца за начина, по който се отбелязва паметта на Ботевата чета. „Днес почитаме гибелта на националния герой Христо Ботев. Това не става с песни и танци. На 2 юни трябва да звучи траурна музика, защото тук е загинал един голям българин. Видяхте строени представители на управляващите ГЕРБ. Защо те почитат паметта на Ботев, а в същото време отказват да сменят турските имена на селища, реки и местности с български имена. Тази смяна е инициатива, която АТАКА, заедно с ВМРО, подемаме в различни общини. Искаме да бъдат сменени турските топоними с български. Общинските съвети в страната са готови за тази промяна“, категоричен бе лидерът на АТАКА.

 

АТАКА грабна първа награда “По пътя на Ботевата Чета”

АТАКА грабна първа награда „По пътя на Ботевата чета“ в категория „дисциплина“ на тазгодишния 66-и национален поход „По стъпките на Ботев“. Патриотите извървяха 128 км. от Козлодуй до връх Околчица във Врачанския балкан. Призът бе връчен от Българския туристически съюз на групата на АТАКА, наброяваща 20 души. „Дадохме всичко от себе си на Ботевия поход. Доказахме, че групата на АТАКА сме най-дисциплинираните участници. Успяхме с маршова стъпка и патриотични песни да получим наградата“, каза водещият дружинката Светлин Стойков, общински координатор на АТАКА Враца.
Това е четвъртият завършен поход на патриотите. Стойков призна, че е изключително щастлив и затова, че тази година беше забранена чалгата и маанетата по стъпките на Ботев. Целта на националистите за другата година е да включат и конна чета към тях по време на прехода.