|

ГЕРБ отказа да намали високите цени на горивата

АТАКА поиска драстично сваляне на акциза за бензин, газ и дизел

Екип АТАКА

Няма логика в Германия и България да имат едни и същи акцизни ставки по отношение на горивата, заяви Венцислав Лаков.

 

Управляващите от ГЕРБ защитиха рекордно високите цени на горивата и отхвърлиха предложението на АТАКА за намаляване на акциза им. Националистите призоваха за промени в Закона за акцизите и данъчните складове, според които акцизните ставки за трите вида гориво – безоловен бензин, газьол и дизел, да бъдат 100 лв. за 1000 литра от суровините. Депутатът от АТАКА Венцислав Лаков припомни, че законопроектът на националистите е внесен още през април, когато световните цени на петрола достигнаха рекордни стойности.
„Въпреки че оттогава цената на нефта се срина на световните борси, нито монополистът производител, нито вносителите, за които се говори, че действали на пазарен принцип, направиха някакви големи намаления в цената за крайния потребител“, отбеляза националистът.
Затова АТАКА настоява за въвеждане на нов механизъм, който да намали бремето върху българските граждани, каза Лаков и поясни, че над 40% от крайната цена на горивата се формира от акциз и ДДС. Националистът призова правителството да започне незабавни преговори с европейските институции, така че да се преговорят акцизните ставки в зависимост от покупателната способност на съответните държави.
„Няма логика една Германия, където заплатата е 2000 евро и една България, където е 300 лв., да имат едни и същи акцизни ставки по отношение на горивата“, заяви Лаков. Той допълни, че е недопустимо една стока, в случая горивата, да се облага с два данъка – ДДС и акциз.
„Българките потребители са натоварени с прекалено високи цени на горивата“, заяви депутатът от АТАКА Павел Шопов. Той даде за пример САЩ, където цените на бензина са много ниски, тъй като държавата облекчава потребителите от тежките мита и данъци. „Горивата са кръвта на една нация. За да циркулира тя, трябва да е на достъпни цени“, завърши Шопов.
Въпреки аргументите на националистите, мнозинството от ГЕРБ гласува против промените в закона. Вместо това бе приет на първо четене законопроектът на ГЕРБ, касаещ въвеждане на единната информационна акцизна система. Според заместник финансовият министър Владислав Горанов системата трябва да стартира до края на годината, а цената й е внушителна – 6 млн. лева.