|

ГЕРБ си купуват главен прокурор с бонуси

Управляващите ще раздават бонуси – кариерно израстване, на магистратите от Висшия съдебен съвет, ако те изберат „удобен на ГЕРБ“ нов главен прокурор. Зад тази позиция застана АТАКА в дебатите по повод наложеното вето върху част от промените в Закона за съдебната власт.
„Това е частично вето, чрез което управляващите показват, че са неспособни да приложат цялостно решаване на проблемите в съдебната система“. Това каза в кулоарите за вестник „Атака“ депутатът Явор Нотев. Той заяви, че подобни действия поставят магистратите в унизителното положение да чакат евентуална награда заради наложеното избиране на човек на ГЕРБ за прокурор. Според Нотев този бонус на кариерното израстване се явява разменната монета за един послушен съдебен съвет, който е заставен да отговори на жеста от страна на управляващите. „Няма как от АТАКА да се съгласим с тази задкулисна сделка, която в същото време е достатъчно очевидна“, категоричен бе националистът. Той добави, че е неподходящо такъв въпрос въобще да се коментира в пленарна зала, а позицията на АТАКА е ясно дефинирана. „ГЕРБ имат пряк интерес от избирането на новия прокурор, защото както в много други сфери, така и тук управляващите искат да дърпат конците“, взе участие в дискусията Павел Шопов.
След дълга и оспорвана словесна битка парламентът върна за ново обсъждане Закона за съдебната власт, тъй като на гласуването не се събра нужният кворум.