|

Инженер Тома Белев: Еколозите застават зад АТАКА срещу лобисткия Закон за горите

ГЕРБ „подарява“ държавни гори за 75 милиарда на офшорки 

Полина НАЙДЕНОВА

Тома Белев е роден на 28 декември 1966 година в Кърджали. Завършил е „Опазване на природната среда“ в Лесотехническия университет. Твърди, че има удоволствието и късмета през целия си живот да работи в област, която обича, т.е. природата. Бивш директор на природен парк „Витоша“, в момента председател на екосдружението „Зелени Балкани“.

 

- АТАКА определи новия Закон за горите като „най-лобисткия“ и настоява президентът Росен Плевнелиев незабавно да наложи вето. Какви са основните недостатъци на този нормативен акт?
- Основният недостатък е именно това, което казва АТАКА – че законът е лобистки. Този нормативен акт си позволява да нарушава конституцията и договора за функциониране на Европейския съюз. За първи път, откакто сме се освободили от турско робство, държавата разрешава на трети лица да строят в чужди имоти без да искат разрешение от собственика на имота и без да го компенсират. Такова нещо не се е случвало през  последните 130 години.
На практика се узаконяват едни
схеми за държавна помощ, които са в полза на строителите на голф-игрища и курорти. Европейското законодателство, специално договорът за асоцииране на Европейския съюз изисква тези схеми да бъдат предварително одобрени от Европейската комисия. Не е възможно без това одобрение да тръгне да съществува тази схема на държавна помощ.
Този закон е опит да бъде разграбен последният значим ресурс на България, каквито са държавните гори. Те заемат около 20% от територията на страната и тяхната оценка е между 60 и 75 милиарда лева. Всъщност това е най-скъпото, което днес има България.
- Законът се коментира като „подарък за олигарсите на ГЕРБ“, които вече спокойно ще могат да бетонират планините ни. Какво очаквате да се случи от тук насетне?
- Той е подарък за всички олигарси. За тези, които направиха заменки по време на Тройната коалиция и сега за тези, които се стремят да изкарват парите си не чрез труд и ум, а чрез взимане от държавното, от публичното и от общественото. Това, което ще се случи сега е много бързо застрояване на няколко ключови места в България. Едно от тях е природният парк „Витоша“. Един олигарх се опита да изнуди държавата и в крайна сметка той получи собствеността си, още когато Бойко Борисов беше кмет на София. Тази офшорна компания „Витоша ски“ закупи всички въжени линии на Витоша по времето на Борисов. А сега й се дава възможност за едно още по-голямо строителство. По същия начин стои въпросът със Странджа. Там бяха приватизирани земеделски земи, абсолютно в нарушение на закона по време на Тройната коалиция. В момента става много изгодно да се построят голф-игрища. Подобни заменки на земеделски земи се извършиха по цялото ни крайбрежие. Много хора напазаруваха евтино гори, особено в Старопланинието. Очаква се строителството на няколко големи ски-курорта. Това не беше възможно към настоящия момент, но вече могат да изсекат гората абсолютно законно и да я дадат за производство на електроенергия. Ще я продадат прескъпо на Националната електрическа компания, защото това вече се сочи като поощряване производството на енергия от биомаса и същевременно ще си построят ски-курортите.
- Нормално ли е заради интересите на офшорната „Витоша ски“ управляващите да напишат цял закон?
- Не е нормално, а и в последно време прекалено много офшорни компании получиха подаръци от това правителството. Дружеството, което поддържа ски-курорта в Банско, получи пари, за да провежда международни състезания. Интересно е дали не се е променило нещо в тяхната собственост, защото тези офшорни компании лесно си променят собствеността. Не случайно в интернет пространството върлува тезата, че някой от правителството на ГЕРБ е станал именно собственик на тези компании, за да получава такива големи подаръци. Официално не се знае кой точно стои зад „Витоша ски“, но премиерът Борисов е наясно кой е крайният собственик.
- Вашето премахване като директор на парка беше определено като началото на края на Витоша. С тези промени в Закона за горите ли идва истинският край на парка?
- Истинският край ще настъпи, когато последният защитник на парка умре. Тогава свободно ще могат да се строят курорти. Паркът винаги се е радвал на любовта на софиянци и се надявам това да продължи, защото те са го съхранявали от застрояването му. От вакханалията на строителството през 2000-та година обаче Витоша имаше огромен натиск за бетониране.
- Част от този натиск вие го спряхте, когато бяхте директор на парк „Витоша“.
- Да, но ако не беше подкрепата на обществото никой не може да постигне подобни цели и успехи.
- Бяхте казал, че няма да позволите никой да застрои националния парк, дори и да не сте шеф. Какво ще предприемете сега, за да спрете разрушаването на природата?
- Хората, които обичаме природата в коалиция „Зелени балкани“, няма да бездействаме. Затова сме информирали и управляващите. Както АТАКА, и ние смятаме да поискаме президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на закона. Той е противоконституционен. Президентът трябва да олицетворява единството на нацията и при такъв спорен въпрос да обмисли много добре своята позиция.
Ще настояваме и омбудсманът на България да поиска от Конституционния съд обявяването на част от тези текстове за противоконституционни. Ако не намерим отглас в българските институции, ще се обърнем към Европейската комисия, че има нарушаване на общностното законодателство.
- Очаква се ГЕРБ и привлечените от тях независими депутати да гласуват и вратичка в мораториума за шистовия газ. Така ще стане ли възможен добивът?
- Ако мораториумът не действа, добивът ще стане възможен. Всъщност идеите им са да се облекчи ситуацията и да се добива шистов газ. Достатъчно дълго време наблюдавам политическото състояние у нас. В заключение мога да кажа, че тези, които защитават олигарсите, никога не печелят втори мандат. Тези, които задоволяват интересите на един и същи собственик, както е случаят с „Витоша ски“, няма да бъдат отново на власт.