|

Инцидент или замитане на следи, министър Ангелов?

Тамара ШИШМАНОВА

Да бъдат изслушани вицепремиерът и вътрешен министърът Цветанов и министъра на отбраната Аню Ангелов заради взривяването на склада за разглобяване на боеприпаси между пътен възел Петолъчката и с. Лозенец край Сливен, поиска ПГ АТАКА. „Аню Ангелов и Цветан Цветанов трябва да кажат какво смята да предприеме държавата, защото тези взривове вече стават практика и в обществото се пораждат слухове и въпроси, на които трябва да се отговори“, заяви депутатът от АТАКА Венцислав Лаков. Според него не случайно гърмят само частни фирми. Той добави, че АТАКА винаги е била против обезопасяването на боеприпаси да се възлага на частни фирми. Складовете са собственост на фирма „Берета Трейдинг“, а утилизацията се върши от „Милитъри продакшън интернешънъл“. И двете са собственост на  Десислав Делев и съдружничката му Валентина Стоянова Лазарова (Bnews.bg., 6 юни).
Министрите отклониха искането с извинението, че били заети. „Премиерът Борисов знае всичко по случая“, заяви Ангелов, на когото все пак се наложи да прескочи до НС заради проекта за решение по доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2011 година.
С което ни припомни един пророчески анализ във в. „Отбрана“ от 3 ноември 2011 г., озаглавен „Ще гръмне ли Аню Балкански, ако бъдат изхарчени 100 милиона лв. в близките  2 години за унищожаване на бомби и снаряди?“
От него стана ясно, че МО е възложило на „Дунарит“ АД и „Берета трейдинг“ нарязването на 1200 тона снаряди срещу 1.3 млн. лв, като съотношението в заплащането бе около 2:1 в полза на „Берета“.
Но парите за утилизация, са повече от 114 милиона лв (за 2 години). На 21 април 2010 г. медиите съобщиха, че „САЩ са дали $3 милиона за утилизация от 2001 г. досега“.
Когато на 3 юли 2008 г. край Челопечене бе взривена Разснарядителна база 18250, стана ясно, че при утилизацията се извличат висококачествени, чисти метали – стомана, мед, олово и прочее, които после трябва да се използват в промишлеността. Но… стигат до черния пазар. Както и самите, още неразглобени боеприпаси, които са си съвсем годни. Те просто са окачествени като „излишни“ за нищожна армийка като българската. А за черния пазар на оръжие в България не липсват клиенти – от талибани до умерени мюсюлмански братя, които влизат и излизат от страната ни като през завеси. След пласирането им складовете се взривяват, за да се заметат следите, а държавата си измива ръцете с обяснението, че не тя, а частните фирми утилизират. Така стана в Челопечене през 2008 г. (неслучайно следствието още се влачи). Така стана в Севлиево на 12 ноември 2011 г., когато бяха взривени складовете с боеприпаси на частната фирма „Емко“. Така стана и сега в местността Мараш. Не напразно „военната експертка“ на МО с инициали Х.Ш., която контролирала работата на фирмите на Десислав Делев, е получавала от него „подаръци“ под формата на екскурзии до о. Бали.