|

Михаил Михайлов, общински съветник на АТАКА в ОбС-Стара Загора: Пак ще внесем решението за връщане на българската топонимия

На 19 юли каним патриотите от цялата страна на траурно шествие в памет на 14500 старозагорци, избити от турците през 1877 г. 

Магдалена ТАШЕВА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Михаил Михайлов е роден през 1972 година в Стара Загора. Завършва английската гимназия и продължава образованието си в САЩ, където специализира „Реч и комуникации“. В партия АТАКА е от създаването й. Областен координатор на националистите, втори мандат общински съветник в ОбС.

- Г-н Михайлов, в какво се състоеше предложението на съветниците от АТАКА за възстановяване на българските топоними в Стара Загора и областта?
- Внесохме предложение за създаване на 7-членна комисия, която в продължение на 4 месеца да разработи проект за възстановяване на трако-българската топонимия в Старозагорско. Там, където старите български имена се знаят, да бъдат възстановени, а там, където не се помнят, да се предложат алтернативи на български език. За целта комисията трябваше да проведе езиков, онимически, исторически, семантичен и всякакъв друг анализ на топонимите, останали от турското робство, най-вече имена на местности и да предложи български. Всички тези турско-арабски топоними са неразбираеми – което е естествено, нали са на чужд език. Могат да бъдат преведени на български, с изключение на някои, които са зловещи или направо оскърбителни, например Манаф дере, Калпазан баир и др. На заседанието, което се състоя на 31 май (четвъртък) ОбС се раздели на две, 21 души от различни партии, включително и 6 съветници на ГЕРБ гласуваха за предложението на АТАКА, 21 се въздържаха, 2 не гласуваха (но присъстваха) и 2 гласуваха „против“. В предварителните разговори с колеги от Общинския съвет и с кмета Живко Тодоров получихме уверение, че ще гласуват за предложението и че Общинската администрация има готовност да започне работа по този въпрос веднага щом бъде приет. За наше голямо огорчение предложението не мина. Общинските съветници не се съгласиха българските местности и територии да носят български имена.
-Кои бяха против?
-Според разпечатката от гласуването, която държа в ръце, против са били Сашко Лозанов от БСП и Юсни Ибрям от ДПС. А двамата, които присъстваха, но не гласуваха, са съветници съответно на ГЕРБ и БСП. Но според мен, ако човек гласува „въздържал“ се на предложение за възстановяване на българските имена на местности и географски обекти, той все едно гласува против.  Затова искам да благодаря поименно на всички 21 колеги в ОбС Стара Загора, които подкрепиха предложението. По азбучен ред те са: Александър Желязков, Георги Ранов, Гергана Микова, Гочо Карагьозов, Даниела Памукова, Диян Димитров, Кристиан Петков, Маноил Манев, Методи Пенчев, Недялко Ангелов, Пламен Йорданов, Радослав Танев, Светлана Георгиева, Славин Янакиев, Станимир Стойчев, Тихомир Томов, Христина Милчева, Христо Недялков и ние от АТАКА – Георги Георгиев, Радка Савова и аз.
- Нито един от БСП? Социалистите искат турско-арабската топонимия да се запази, така ли?
- Очевидно да. Те, както обикновено, гласуваха en bloc, при тях партийната дисциплина заглушава и съвестта, и собственото мнение, ако има такова.
- Има ли основание за съмнение, че този патов резултат е бил предварително нагласен? До нас в София достигна информация, че генералният консул в Турция Джем Улусой е обзвънявал целия ОбС, за да предотврати гласуването. Изглежда и от посолството на Турция са звънили на „Дондуков“…  
- В нашия град вече не е тайна, че турският консул в Пловдив е звънял в ОбС и се е опитал да упражни натиск. И това е много тревожно и опасно. Това не е първият турски консул,  който си разрешава недопустимо вмешателство в работата на един суверен, избран от народа -  орган на местната власт, какъвто е един общински съвет в чужда държава.
- Какво смятате да предприемете оттук нататък?
- Решение сме да се преборим за приемането на това решение.  Ще го внеса отново, още на другата сесия на ОбС.  Ще продължим разяснителната кампания за нашата инициатива сред нашите съграждани и съветниците в ОбС и се надявам тя да се увенчае с успех. В края на краищата, всички сме българи в този общински съвет! Не мога да допусна, че има българин, който иска в личните си документи и нотариални актове да име наименования като „Аджалар“, „Халваджи кайнак“ или „Калпазан баир“. Мога да ви покажа мой договор с мобилен оператор, намиращ се в една от най-посещаваните части на града, чийто адрес е именно местността Кюшкюлю бахче. Това е обидно, те са остатък от едно мрачно минало, неразбираеми са, да не говорим, че някои от тези названия, например с три „ю“ в името, не могат да се произнасят от българите. Ние имаме пълната поддръжка на гражданите на Стара Загора. Както видяхме от анкетата на телевизия АЛФА по улиците на града, на въпроса „Какво значи „Кюшкюлю бахче“? старозагорци отговарят „О, не гледам турски сериали“ или „Питайте Ахмед Доган, аз не говоря този език“. Хората дори не подозират, че това е име на район от нашия град.
- Какви са другите важни инициативи на АТАКА-Стара Загора в последно време?
- В края на март съветниците  на АТАКА спряхме приватизацията на 3 важни общински имота – бившето кино „Желю Диманов“ и прилежащите му части, един имот на ул. „Ген. Столетов“ и едно подблоково партерно пространство, всички те се намират в супер центъра на Стара Загора. Нашето предложение е кино „Желю Диманов“ да стане общински детски център чрез публично частно партньорство. В тази инициатива бяхме подкрепени от ГЕРБ. На априлската си сесия ОбС утвърди промени в Наредбата за животните, в чието изготвяне ние от АТАКА участвахме активно. Наложихме строг контрол  върху популацията, включително с чипиране на животните, обособихме градинки, в които собствениците могат да разхождат любимците си, взехме решение за строеж на приют за бездомни кучета. На мартенската сесия ОбС гласува единодушно декларация, с която призоваваме Българската православна църква да канонизира като мъченици за християнската вяра 14500-те старозагорци, мирни жители, избити от турците през 1877 г.  Тя бе внесена от Инициативен комитет, чиито почетен председател е кметът Живко Тодоров от ГЕРБ. Както вече знаете, по инициатива на АТАКА бе взето решение  да се изгради мемориал на загиналите и бе изготвен проект за него. За АТАКА 19 юли е специален ден – ден на траур и почит пред паметта на 14500-те старозагорци. Призоваваме всички БЪЛГАРИ, атакисти и патриоти от страната да се присъединят към траурното шествие, което организираме всяка година на този ден. Всичко, казано по-горе обяснява защо е наложително да си върнем българските имена на местностите в града-мъченик Стара Загора, както и да си върнем България!