|

Работниците в “Берета” изкарали курсове по утилизация – менте

Свидетел разкри: „На изпита след 3-дневното обучение ни казаха откъде да препишем“

Заприн КАРАМИНОВ

В гръмналите складове работеха некомпетентни хора, отсече инж. Балъкчиев.

 

 

Свидетел, изкарал 3-дневни курсове за утилизация, за да започне работа в печално известните складове на „Берета Трейдинг“ край Петолъчката, разкри, че обучението е било нагласено. Единствено в. „Атака“ и телевизия „Алфа“ успяха да разговарят с инж. Атанас Балъкчиев от Стралджа, който бе категоричен: „Бях един от хората, които завършихме 3-дневния курс за утилизация в София, за да започнем работа в складовете на „Берета Трейдинг“.

Лъжа е, че обучението е преминало за четири дни

Последния, четвърти ден положихме само изпит, на който предварително ни казаха: „Няма от какво да се страхувате, препишете оттук и оттук“ и така всички завършихме с отличен“.
Въпреки че е един от малкото в региона експерти – инженер-химик по образование, Балъкчиев е бил нает само като охранител на взривените складове. Той е и един от малкото, които разбират проблема с утилизацията в дълбочина: освен, че е инженер, преди години е бил главен експерт по химическа и радиационна защита в община Ямбол. Взривовете го заварили в отстоящата на 200 м от складовете хижа „Люляците“, където работи към момента. Поради това е единственият човек извън работниците в завода за утилизация, който е бил най-близо до епицентъра на взривовете.
Пред екипа ни Атанас Балъкчиев отсече, че курсове са били абсолютно ненужни. „На нищо не ни научиха. Впоследствие работих около 6 месеца, но като охрана. Понеже не мълчах за безобразията във фабриката и задавах неудобни въпроси, бях уволнен“, разкри инженерът. По думите му шефовете на фирмата обещали, че заплатата ще е 700-800 лева. По-късно обаче се оказало, че за „отвратително мръсната“ работа ще получават едва 350 лева на месец. Той разкри още, че шефовете на фирмата дори са им бавели заплатите с по три месеца.
Тезата на инженера, че курсовете за утилизация не са подготвили работниците за опасната утилизация в складовете на „Берета Трейдинг“ бе подкрепена и от друг експерт. Шефът на Националния синдикат „Отбрана“  Тодор Воденов обясни пред медиите, че желаещите да работят в подобен цех може да имат само средно образование, но трябва да са изкарали инструктаж – обучение и да имат солидни познания по химия. „Четиридневен курс на обучение (който се оказа 3-дневен, б.р.) обаче не е сериозно, не е възможно да се работи след него“, категоричен бе Воденов.
Иначе на 5 юни около 14,30 ч., когато гръмнал първият склад, Атанас Балъкчиев се „сковал от страх“. „Не помня как съм се озовал в близкото дере, но в продължение на 3,5 часа от небето валяха железа, въздухът свистеше като на война“, върна лентата Атанас Балъкчиев. Стоял около час в дерето, докато край него не паднала ракета. „Тогава събрах сили и прибягах обратно до санитарния възел на хижата, който е с бетонна шапка“, спомни си инженерът. Именно в този момент станал и

най-големият взрив,
който буквално изкъртил вратите от пантите

„Уплаших се много, имам високо кръвно, а не знаех къде са ми лекарствата. Помислих си, че тук ще ми е краят“, сподели Балъкчиев. Инженерът се опасявал и че ще плъзнат отровни газове, но за щастие не се стигна дотам. По повод тиражираната версия, че е възможно взривовете да са предизвикани от мобилен телефон, инж. Балъкчиев заяви: „Това е невъзможно“. По думите му мобилен телефон да доведе до трагедията може да стане, само ако има умишлено предизвикан взрив.
Вътре в 12-те склада са работили общо 21 човека. От тях трима са мъртви, а девет са тежко ранени. Балъкчиев разкри още, че е останал един невзривен склад, в който са складирани оръжие и патрони.
Междувременно преди броени дни Аню Ангелов най-после се сети – военното министерство ще прекрати договора с „Берета трейдинг“ и ще поиска неустойки за неизпълнението му. Аню съобщи, че фирмата е унищожила доста по-малко боеприпаси от количеството, което е трябвало да утилизира. Все още обаче не е ясно за какво обезщетение ще претендира държавата и дали ще има правни аргументи да го получи. По думите на Ангелов всички изисквания и клаузи на договора между МО и „Берета трейдинг“ били спазени. Според него обаче не било работа на Българската армия да утилизира боеприпаси, както настоява АТАКА. Не е ясно обаче защо Ангелов не е направил нищо до момента, за да освободи ведомството от това задължение, като междувременно дори вкара разчети за утилизацията в плана за развитието на въоръжените сили.

 

Кметът Борисов отиде в Челопечене, като премиер избяга от Петолъчката

Като кмет на София Бойко Борисов побърза да отиде на взривените складове край Челопечене на 3 юли 2008 г., за да се снима на фона на горящите складове. И намери достатъчно основания, за да излезе с критична декларация срещу правителството на Сергей Станишев. Четири години по-късно обаче, вече като премиер, не намери за нужно да отиде до фабриката за утилизация на „Берета Трейдинг“, въпреки че експлозиите там отнеха живота на трима българи.
През 2008 г. ГЕРБ маркира проблема по следния начин в нарочна декларация:
„ПП ГЕРБ, предупреждава, че натрупаните количества излишни боеприпаси крият риск не само от самовзривяване, но и от използването им за терористични действия. Основното количество от тези боеприпаси се намира в складове, разпръснати по цялата територия на страната, някои от тях в близост до населени места и областни центрове. ПП ГЕРБ вижда в това сериозно основание и настоява за незабавно свикване на Съвета за национална сигурност за вземане на национално отговорно решение по утилизацията на останалите количества излишни за Българската армия боеприпаси“.
Нито един от тези проблеми обаче не бе решен сега, когато ГЕРБ има цялата власт – взривените на 5 юни складове все така се намират опасно близо до няколко села и до общинския център Стралджа. Не беше предприето никаква превантивно действие спрямо фирмите, печелещи поръчки за утилизация на гърба на Българската армия, която има достатъчно ресурс сама да се заеме със задачата. Напротив, кабинетът побърза да прехвърли вината на конкретната фирма и се опита да излезе чист от трагедията.
„Така се взриви не само базата с боеприпаси, взриви се за пореден път митът за компетентното и отговорното управление на страната в настоящия момент. Взриви се гражданското доверие в способността на отговорните държавни институции да се справят с рискови и извънредни ситуации. Очевидно грижата за здравето на населението и за инфраструктурата на държавата не са в обхвата на внимание на държавните органи.“ Това е краят на декларацията на ГЕРБ от 2008 г., който с пълна сила важи и днес за кабинета на Бойко Борисов.

 

Властта покри 2 инцидента в завода на Десислав Делев

Десислав Делев и управляващите мълчат за няколко аварии с ранени работници.

 

 

Други два инцидента във фабриката за утилизация на „Берета Трейдинг“, собственост на бизнесмена Десислав Делев, са били прикрити от властта за последната една година. Това разкриха пред „Атака“ и „Алфа“ роднини на работници във взривените складове. Първият сакатлък е станал през лятото на 2011 г., когато избухнал пожар. Причините и до днес не са ясни, но според местните става дума за драстично нарушаване на нормите за безопасност. Вторият инцидент е станал само десетина дни преди трагедията, отнела живота на трима души. Отново по неизяснени причини в края на май е избухнал взрив, при който е пострадал един работник. Мъжът се „разминал“ само с откъснат пръст. Оттогава работникът е на домашно лечение. По тази причина пък извадил късмет и не бил на работа на 5 юни. Човекът, родом от Стралджа, упорито прикрива случката, като дори се оправдал, че загуби пръста си при инцидент вкъщи.
Страхът от теч на информация яко тресе управляващите на национално и общинско ниво. Като пример стралджанци дадоха жена от града, която е била уволнена от общината, само защото е била в листата на АТАКА.

 

Шефът на НСС Бойко Найденов: Намерихме боеприпаси, които нямат място там

Около входа на завода се търкалят невзривени гранати, видя екип на „Атака“.

 

 

„Има тотално, гротескно нарушаване на правилата за работа с подобен род боеприпаси и въобще видове боеприпаси, които не би трябвало да са там“. Това обяви преди броени дни зам.-главният прокурор и ръководител на Националната следствена служба Бойко Найденов. По думите му крещящото нарушаване на правилата за безопасност при унищожаването на боеприпаси във взривените складове край Петолъчката са установени при разследването. Шефът на НСС отказа да съобщи детайли от разследването, но допусна, че ще бъде потърсена отговорност както от фирмата, така и от контролните органи, които са длъжни да следят за работата й – МВР и военното министерство.
„Считам, че вървим в правилна посока, колегите ми докладваха преди два дни, че има интересни находки. Просто в момента искам да ги закрепим по възможно най-добрия процесуален начин. Говорят за това, че има виновни лица за това, което се е случило“, каза Найденов и допълни, че се установяват нередности, които не би трябвало да бъдат допускани при осъществяването на такъв род дейност. На въпрос дали може да се търси виновен и в контролния орган, Найденов отговори: „Аз държа да изследваме и тази насока, тъй като не е допустимо в мирно време цели градове в България да бъдат евакуирани, децата и жените да се чудят какво става, защо са тези взривове“. Найденов обясни, че фактическата обстановка за инцидента е установена на 99,9 на сто, остават някои детайли чисто процесуално да бъдат закрепени и отказа подробности по темата.