|

Турският консул Улусой подчини местна власт в България

Дипломатът притиска ОбС-Стара Загора да не пипа османските имена на местности

Магдалена ТАШЕВА

С жестикулациите на османски евнух, Борисов предаде България на ислямиста Ердоган.

 

 

 

На 31 май т.г. Общинският съвет в Стара Загора неочаквано взе едно антибългарско, антинационално решение. С гласовете на съветници от БСП, ДПС и част от групата на ГЕРБ в местния парламент бе отхвърлено предложенито на АТАКА за замяна на остатъчната турско-арабска топонимия в областта с българска. Въпреки всеобщата нагласа за смяната на този грозен белег от турското робство в България, въпреки масовата подкрепа на старозагорци за смяна на имената на географски обекти с български, ОбС в Града на липите и поетите гласува патово с 21 гласа „за“, още толкова „въздържали се“ и 2 „против“ (единственият представител на ДПС, ромът Юсни Ибрям и Сашко Лозанов от БСП). Предложението не бе прието.
Още на другия ден неофициалната коалиция ГЕРБ-ДПС разигра един парламентарен скеч, от който всеки почтен българин може да получи позиви за повръщане. ДПС изчете декларация, в която

обяви смяната на турската топонимия с българска за „нов възродителен процес“

и за интервенция в „историческата памет на българския народ“. В обсипана с парвенюшки превземки реч Лютви Местан се опита да прокара тезата, че тези остатъчни османски топоними са останали на картата на България досега по волята на българският народ. Народът, според Местан, „свято е пазил“ вулгарните и неразбираеми названия като Гъзибаба, Дуранкулак, Манаф тепе, Мусалла(х) и пр., може би защото те му напомнят за „любимия“ му исторически период от над 480 години, в който е бил гяурска рая (в превод – неверническо стадо) в Османския халифат. Този народ просто е привързан към паметта за това как е бил клан в Търново, в Батак, в Чирпан, в Стара Загора и на Еледжик, как благодетелната турска власт му е отнемала момчетата, за да ги превърне в еничари, как е плащал данък джизие за това, че е християнски!
Дотук нищо ново. Управляващите Турция ислямисти отдавна заявиха своето намерение да възстановят Османския халифат въз основа на „османското културно наследство“ на Балканите. Това е и тезата на рекламираната като „капитален труд“ книга на турския външен министър Ахмет Давутоглу „Стратегическа дълбочина“ (чието заглавие е проста плагиатщина от политологически трудове на израелски политици като Давид Бен Гурион и Моше Даян). „Стратегическото“ у Давутоглу е именно османското културно наследство – географски названия, джамии, бани, мостове, кервансараи, фолклор и пр. То е вътъкът, върху който Ердоган и неговата ислямистка партия (не без подкрепата на Барак Хюсеин Обама) ще изтъкат платното на новата Османска империя. Върху този вътък ще се плете силната икономическа и културна обвързаност на християнските държави на Балканите от Анкара. Като пета колона на Турция в България, ДПС, естествено, служи на тази политика.
Гаврата е другаде. Гаврата е там, че словоблудната риторика на Лютвито бе подкрепена от мнозинството на управляващата партия ГЕРБ. А там, като погледнеш, са все хора с български имена. Чрез устата на своя земеделски министър премиерът

Борисов заповяда на всички представители на ГЕРБ в местната власт да прекратят смяната на турско-арабската топонимия с българска.

„Премиерът Бойко Борисов е инструктирал представителите на ГЕРБ в общинските съвети да не толерират преименуването на улици, квартали, географски и културни местности. Смятаме, че историческата памет трябва да бъде запазена такава, каквато е“, каза от парламентарната трибуна Мирослав Найденов.
Не е ясно в кое си качество бившият главен кучкар на София е станал говорител на тази позорна позиция. Земеделските министри имат други функции. Вероятно Борисов се е опасявал, че ако лично обяви заповедта си за запазване на турската топонимия, ще даде още един повод да бъде освиркван (това напоследък често му се случва при маниакалното рязане на ленти из страната). Факт е, че на другия ден вестниците излязоха със заглавия „Бойко брани Кабакум и Джумаята“.
В редакцията на в. „Атака“ веднага се получиха сигнали, че този ход на премиера е резултат от натиска на турския посланик Исмаил Арамаз, който е говорил с „Дондуков“ 1 и на генералния консул на Турция в Бургас Джем Улусой, който е обзвънил представителите на местната власт в Стара Загора и други градове с указанието да прекратят замяната на турските топоними с български.

 

Генералният консул на Турция в Бургас, Джем Улусой, обикаля общинските съвети в източна България и предлага пари и облаги срещу национално предателство.

 

 

Което показва, че независимо как се казва турският консул – дали Бейза Юнтуна, Мехмет Коза, Исмаил Юджеер или Джем Улусой, за него Виенските конвенции за дипломатическата служба не важат. Същият Улусой в момента обикаля общинските съвети в Източна България – Бургас, Варна, Добрич, Русе, Шумен и предлага турски инвестиции срещу предателска, протурска политика. Последното му турне бе посветено на представянето на „Пътводител  в османска България“ – платена от Анкара луксозна фалшификация на историята, представяна от Улусой като капитален „научен труд“.
Екип на в. „Атака“ се отправи към Стара Загора, за да провери информацията за интервенцията на консула. Бяхме любезно приети от кмета на града Живко Тодоров, от председателя на ОбС Емил Христов, срещнахме се с представители на различни партии в местния парламент. Оказа се, че натискът на Джем Улусой е публична тайна.
„Консулът се свърза с мен по телефона два пъти – веднъж преди гласуването и веднъж след него. Първия път се интересуваше какви са настроенията в ОбС, как ще гласуват различните групи, а втория път искаше да разбере какъв е резултатът“, обясни Христов, без да цитира името на дипломата.
Кметътна града също потвърди, че е бил търсен по телефона от консулството.
(Пълният текст на интервютата на кмета Тодоров и председателя на ОбС  Христов четете на Информационния портал АТАКА, www.vestnikataka.bg)
Разбира се, и двамата отрекоха тези обаждания да са изиграли някаква роля за отхвърляне на предложението на АТАКА. Нещо повече, съветници от ГЕРБ твърдят, че дори заповедта на Борисов да спрат ребългаризацията на географията ни не е изиграла роля за начина, по който са гласували, защото те винаги „гласуват по съвест“. Само БСП е гласувала „под строй“, по указание на партийното си ръководство.
Не очакваме някой да признае публично, че е гласувал по заповед! Става дума за нарушаване на суверенитета на България, за недопустимо вмешателство в работата на избрани от народа органи на властта в България.
Става дума също за

грубо нарушаване на Закона за местното самоуправление

от страна на не кой да е, а министър-председателя на България Бойко Борисов. Не очакваме членове на ГЕРБ да признаят това. Но знае ли самият той, в качеството си на новия политически евнух на Анкара в София, че дори и като премиер няма право да спуска заповеди на местната власт, да я инструктура как да изпълнява конституционните си правомощия, пък дори и тя да е от неговата партия?! Има ли в 41-ия парламент 48 депутати с чиста съвест и българско име, които да сезират Конституционния съд за безпардонната протурска, проислямска, антиконституционна политика на Борисов?