|

АТАКА иска прозрачни избори и гарантирана тайна на вота

Кандидатите за властта да обявяват сексуалната си ориентация, членство в секта или масонска ложа

Маргарита ВЪРБАНОВА

Искаме машинно гласуване, паритетно присъствие в ЦИК, чистота на вота, заявиха националистите при представяне на 30 промени в Изборния кодекс.

 

Около 30 поправки в Изборния кодекс предлага партия АТАКА. Промените бяха внесени в парламента на 11 юли. Те засягат преди всичко контрола в избирателните секции. За тази цел предлагаме да има камери, които да снимат избирателните комисии „от – до“ и това да се излъчва в интернет, заяви лидерът на националистите Волен Сидеров на пресконференция в Народното събрание. „Искаме машинно гласуване, паритетно присъствие в ЦИК, искаме заявка на всеки, който кандидатства за народен представител или кмет да каже каква сексуална ориентация има, дали е член на тайно общество – масонска ложа или секта, която го прави зависим, защото там се полага клетва. Когато полагаш клетва пред парламента, ти се кълнеш да работиш в интерес на народа и да спазваш конституцията и законите. В масонските ложи се полагат клетви, с които ти даваш своето подчинение на някой друг и по този начин ставаш зависим“, подчерта Сидеров. Това е задължително, смятат националистите, както за народните представители, така и за магистратите, но то е тема на друг закон. Засягаме въпроса за двойното гражданство и доста други сериозни промени, очерта рамката на предложенията на АТАКА лидерът й Сидеров.
Те бяха представени от зам.-председателя на партията Десислав Чуколов.  Живеем в 21 век, а правим избори по технология от средата на миналия век. Изминалите президентски и местни избори показват слабостите на сегашния Изборен кодекс. Подготовката, организацията и най-вече прозрачността им бяха остро критикувани от всички парламентарни партии, без управляващата. Дори фактът, че и ГЕРБ внася поправки, говори за необходимостта от промени. Това са част от мотивите на АТАКА за предложения законопроект. Желанието ни е, заяви Чуколов, е да направим изборния процес максимално прозрачен, без да се прави компромис с тайната на вота.
АТАКА предлага технологични нововъведения, които ще са част от нашето ежедневие, да влязат и в изборния процес. Става въпрос за това, че ЦИК, РИК и ОИК трябва да имат уебсайтове, където информацията да се актуализира веднага. На тези сайтове гражданите трябва да могат да виждат какво се случва в избирателните секции чрез тези камери преди, по време на изборния ден и след това.
АТАКА предлага гласуването да бъде машинно. Това да стане с въвеждането на нов чл. 202 а на Изборния кодекс. Така ще се гарантира, че вотът не е манипулиран от членове на СИК, на РИК и на ЦИК. Когато може да се направи тази съпоставка какво се случва чисто физически, какво остава в урната и какво се отчита електронно в този център към ЦИК, тогава нещата ще са гарантирани. Естествено този център в ЦИК трябва да бъде ръководен от представители на всички партии, които участват в изборите и на паритетен принцип.  С този член 202 а РИК и ОИК се задължават мигновено да публикуват резултатите на страниците си. В изборите досега общински и районни избирателни комисии имат имейли, регистрирани на abv.bg, на mail.bg  и т.н., които не подхождат на статута на такава комисия. Да не говорим за сигурността, която би представлявала проблем, ако някой реши да манипулира нещата.

Да отпадне двойното
гражданство

Важно предложение на националистите е да отпадне двойното гражданство, избирателите да бъдат хора, които нямат друго гражданство, освен българско.
Българите, които са в чужбина за по-дълъг период от време и не са сменили гражданството си, ще гласуват където има разкрити секции. Тези, които имат двойно гражданство, явно са в период на колебание дали са българи или някакви други.
АТАКА е категорична, че колкото по-рано се насрочат изборите – толкова по-добре. Така хората ще имат достатъчно време да организират гласуването си, както и самите кандидати да организират кампанията си. Затова АТАКА предлага изборите да се насочват  120 дни по-рано, а не както е сега 75 дни по-рано за НС и Европарламент и 90 дни за местна власт.
Патриотите искат паритетен избор във всички избирателни комисии. Не мнозинството в ЦИК, в ОИК, в РИК, в СИК да бъде на управляващата партия, която и да е тя, а всички партии да имат еднакъв брой представители в тези секционни комисии. „Смятаме, че така е най-демократично, така е най-справедливо. Още повече, че как да допуснем мнозинство в тези комисии да имат хора от партия ГЕРБ. Ако партия ГЕРБ я наречете демократична, просто няма да бъдете прави, защото партия, която купува чужди депутати, не се замисля да открадне 10 човека народни представители със субсидията дори на чужда партия, това е всичко друго, но не демократична партия“, заяви Чуколов позицията на националистите.
АТАКА предлага броят на застъпниците да бъде намален до един застъпник на секция за една кандидатска листа. Тази узаконена форма за закупуване на гласове при застъпниците, трябва да бъде изкоренена от Изборния кодекс. АТАКА предлага всички кандидати да декларират сексуалната си ориентация, принадлежност към нерегистрирани вероизповедания, тайни общества, други формални и неформални сдружения, членството в които създават обвързаности, конфликт на интереси и някакви зависимости.

Министри и кметове да не участват в кампанията

Националистите предлагат членовете на МС, областните управители, кметовете на общини да не могат да участват в предизборната агитация. Това се прави, защото в моменти на криза, когато трябва да се вземат решения всекидневно и ежечасно, не може да си позволим тези хора, които са натоварени с отговорността да управляват държавата, да участват в предизборна агитация. Те трябва да управляват държавата, както им е вменено с решение на НС, когато е избрано правителството. Има достатъчно хора в други партии, които могат и трябва те да правят агитацията. Просто управлението на държавата не бива да се политизира. Ръководството на държавата, особено в този момент на световна криза, трябва да се предпази от дребните политически боричкания. Ситуацията изисква да се вземат важни решения във всеки момент, а участието в диспути и обиколките по райони едва ли биха помогнали за това. Точно напротив, заявяват от АТАКА с промяната, в чл. 133 на Изборния кодекс.
АТАКА предлага социологическите агенции да бъдат извадени от предизборната агитация. Това означава забрана за разгласяване на социологически проучвания 30 дни преди изборите. Събраната информация може да служи на предизборните щабове и на самите кандидати, но не бива да се използва за насаждане на внушения у избирателите. Мотивите са, че след 1989 г. социолозите са се превърнали в активни участници в предизборната агитация. Това манипулира изборите, отправя определени внушения, които не бива да бъдат правени. Ето защо АТАКА предлага от началото на предизборната кампания оповестяването на социологическите изследвания да се прекрати. Естествено кандидатите, партиите, щабовете могат да си провеждат тези изследвания, могат да ползват тази информация и да си настроят кампанията според това ако желаят. Предлага се също в самия изборен ден да се забрани оповестяването под каквато и да е форма на данни от екзитполовете. До момента агенции, радиостанции и някои телевизии в самия изборен ден под формата на класации за песнички, книжки, филмчета, цветя предлагат и съобщават на гражданите едни доста манипулирани проценти.

БНТ и БНР да отразяват кампанията безплатно

БНТ и БНР да отразяват предизборната кампания безплатно. Не както е сега тези хроники, диспути и всички други форми на предизборна агитация по държавните медии да бъдат заплащани. Това са национални медии и те получават достатъчно средства от държавния бюджет, за да изискват средства за отразяване идеите на кандидатите.  По време на предизборна кампания те трябва да отразяват кампанията, а не да се превръщат в търговски дружества.
АТАКА предлага останалите медии – телевизия, вестници, радиостанции, когато отразяват предизборната кампания, да го правят с 80% отстъпка. Това се прави по следната причина – по време на кампании всички медии за един месец искат да избият парите, които 3-4 години от мандат до мандат си мечтаят да отчитат като печалба. Това е недопустимо. Предизборните кампании са сблъсък на политически идеи, а не сблъсък на коя партия колко пари има. Трябва по този начин да се гледа на изборите – като сблъсък на идеи, на послания. Колкото по-кратък е пътят на посланието до избирателя, толкова качеството на политическия дебат ще се повиши и по този начин ще се повиши избирателната активност.
Изборните помещения да се оборудват с камери. Тези камери да излъчват на страниците на съответните избирателни комисии в реално време аудио и видео сигнал. По никакъв начин това да не бъде обвързано с плащане, по никакъв начин това не бива да бъде защитено с пароли и т.н. Това трябва да бъде свободен достъп, хората да могат да видят какво се случва в тези секции. Също така върху тези секции трябва да има поглед прокуратурата, журналистите, всеки избирател, всеки кандидат -  да могат свободно да видят какво се случва там. Естествено тайната на вота е гарантирана. Тези камери би трябвало да бъдат насочени към членовете на СИК, а не към кабината за  гласуване. Тези камери да заснемат и самото броене на бюлетините. Както знаете на последните избори в с. Бохот, Плевенско, беше забравена случайно една камера в едно училище, която изобличи тогава целия изборен процес в тази секция. Видя се как представителка на ГЕРБ вади и подменя протокола в изборния ден. Така че такива камери трябва да има. Това да се регламентира и да е ясно. Естествено с пълната гаранция за запазване тайната на вота.

 

ГЕРБ предлага само козметични промени

Министрите да си гледат държавните дела и да не участват в предизборната кампания, настояват патриотите.

 

 

ГЕРБ предлага само козметични промени в изборните правила. Проектът съвпада с това, което вече бе представено на кръглата маса при президента преди две седмици. Двете най-революционни идеи на мнозинството предвиждат заседанията на ЦИК да се предават онлайн, а всяка партия да има само по един застъпник в секция. На последните избори един от големите проблеми бе огромният брой регистрирани застъпници, което според политици и анализатори бе начин за контролиране на вота. Неясен обаче остава статутът на политическите представители, с които ГЕРБ подмени застъпниците на вота за президент и кметове. С поправките в кодекса към ЦИК ще се назначи постоянна изборна администрация от максимум 12 души.
На последните местни избори възникнаха няколко скандални ситуации, при които ЦИК взе спорни решения, без да е ясно кой член на комисията как е гласувал, с какви аргументи го е направил и дали въобще е присъствал на заседанието. Районните избирателни комисии също ще имат свои сайтове, на които ще оповестяват решенията си. ГЕРБ предлага в страницата на ЦИК да има линк към ГРАО, където всеки ще може да провери дали фигурира в списъците и къде може да гласува.