|

АТАКА спря Доган да агитира на турски

Митинги само на български език, предвиждат законови промени на патриотите

Ахмед Доган вече няма да агитира на турски по време на митинги и манифестации, независимо дали се провеждат преди или по време на изборна кампания. Това предвиждат предложените от АТАКА промени в Закона за събранията, митингите и манифестациите, които бяха приети от парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в сряда. Исканията на националистите бяха представени от депутата Десислав Чуколов и бяха подкрепени от представителите на ГЕРБ в комисията.
„Радвам се, че ГЕРБ не се огънаха пред натиска на ДПС и подкрепиха предложението на АТАКА“, заяви след заседанието Чуколов. По думите му материята не е достатъчно уредена в законодателството, въпреки че такива текстове има в изборния кодекс и конституцията. Националистът подчерта, че въпреки забраните депутатите от ДПС продължават да агитират на турски. Той допълни, че е недопустимо в България да се изнасят изборни речи на турски език и българското общество има право да знае какво се говори по време на тези събрания. Чуколов припомни, че единствено партия АТАКА се бори за премахването на новините на турски език от ефира на БНТ, но това предложение бе отхвърлено от ГЕРБ и БСП.
Очаквано против искането на АТАКА гласуваха депутатите от ДПС. От БСП пък се опитаха да бламират предложението, гласувайки „въздържал се“. Това направи и председателят на комисията Анастас Анастасов. Според Корнелия Нинова от БСП този въпрос вече е достатъчно уреден в законодателството и няма нужда от нови промени. Тя обаче не коментира защо от ДПС продължават да агитират на турски.
Предложението на националистите идва в отговор на наглото искане на ДПС за промени в изборния кодекс, според които по време на предизборните митинги да може да се говори на майчин език. По този начин от турската партия се опитаха да узаконят речите на Ахмед Доган, който се обръща към избирателите си на турски език, а казаното от него не се превежда. Според националистите при сега действащото законодателство ДПС спокойно могат да провеждат митингите си дни преди официалния старт на изборната кампания и да не бъдат санкционирани за нарушенията.
Предстои разглеждането на предложението в други парламентарни комисии и гласуването му в пленарна зала.